18 Mart Çanakkale Zaferi

Çanakkale savaşının seyri nasıl gelişmiştir? Osmanlı İmparatorluğu fiilen savaşa ne zaman katılmıştır? 18 Mart Çanakkale zaferi kazanılmasaydı tarih nasıl değişirdi? Savaş sonrası tarihten silinen imparatorluklar hangileridir? Çanakkale savaşı kimler arasına olmuştur?

Yedi düvele karşı savaşarak kazandığımız Çanakkale zaferi, 1.Dünya savaşı zamanında 1915-1916 seneleri arasında Çanakkale ve Gelibolu Yarımadası’nda İtilaf Devletleri ve Osmanlı İmparatorluğu arasında başlamıştır

Osmanlı İmparatorluğu fiilen savaşa ne zaman katılmıştır?

Çanakkale’den yola çıkarak İstanbul’u ele geçirmek isteyen İtilaf Devletleri, boğazların kontrolünü de elinde tutmak istiyordu. Aynı zamanlarda bir Ağustos 1914’ün ertesi günü Almanya ile ittifak antlaşması imzalayan Osmanlı, fiilen savaşa katılmış kabul edilmiştir.

Çanakkale savaşının seyri nasıl gelişmiştir?

Savaşı başlatan ilk ateşi açan triumph zırhlısı Çanakkale’ye 12 km mesafeden ateş açarak savaşı 11:15‘te başlatmış oldu. Savunma için bir plan yapıldı planımıza göre, gemiler topçularımızın ateş menziline girinceye kadar pusuya yatarak bekleyecek ve baskın tarzında ateş açılacaktı. Böyle de oldu.

Düşman kuvvetleri yaklaştıkça, topçu askerlerimizin giderek yoğunlaşan isabetli hedefleriyle karşılaşıyordu. Saat 12 ye gelince 3 tabyamız ağır hasar almıştı, fakat ayakta kalan diğer topçularımızın hedefini tam isabet vurması ile AGAMEMNON zırhlısının çelik yeleğini parçalamıştır. INFLEXIBLE zırhlısının komuta köprüsü havaya uçurulmuş ve bu arada düşman kuvvetleri Çanakkale’ye yedi kilometre yaklaşmayı başarmıştı.

Bu arada Fransız GAULOIS zırhlısı yaralanarak saf dışı olmuştu. BOUVET zırhlısı çelik gömleğini tamir etmek üzere geriye çekilirken, bir gece önce Yüzbaşı Hakkı’nın NUSRET mayın gemisiyle TEHLİKELERE aldırış etmeden boğaza döşediği mayınlara çarparak 639 mürettebatı ile beraber karanlık limanın sularına gömülerek kayboldu. BOUVET’in zırhlısının imdadına koşmaya çalışan SUFFREN ve GAULOIS da aynı şekilde mayınlara takılarak denizin derin sularına gömüldü. Amiral ROBECK, geride kalan askerlerini kurtarabilmek için saat 17.30’da çekilme emrini verdi.
Fransız ve İngiliz çıkarma kuvvetleri her ne kadar ARIBURNU VE SEDDÜLBAHİR sahillerinde köprübaşları oluşturmayı başardılarsa da Osmanlı İmparatorluğu kuvvetlerinin inatçı savunmaları ve zaman zaman giriştikleri karşı taarruzlar sonucunda Gelibolu işgalinde başarılı olamadılar.

18 Mart Çanakkale zaferi kazanılmasaydı tarih nasıl değişirdi?

18 Mart zaferini kazanamasaydık, düşman donanması, daha 1915’in Mart ayında İstanbul’u ele geçirerek Osmanlı İmparatorluğu’nu çökertebilecekti. Çanakkale Boğazı’nı denizden aşarak İstanbul’a girmeyi başaran İtilaf Devletleri, yirmi beş Nisan 1915’ten itibaren başlayarak sekiz ve dokuz Ocak 1916’ya kadar süren Çanakkale kara savaşlarında düşmanlar durdurulmasaydı, 1. Dünya Savaşında Çarlık Rusya kısa yoldan müttefiklerinin İmdadına kavuşacağı için yıkılmayacak, ve bunun akabinde Ekim 1917 Bolşevik İhtilali de olmayacaktı. Bu sebepten Almanya’nın yenilmesi hızlanacak ve 1. Dünya Savaşı belki de bin dokuz yüz on beş de bitecekti.

Savaş sonrası tarihten silinen imparatorluklar hangileridir?

Bu savaşta ağır kayıplar veren Osmanlı, işgal girişimlerini önleyemeyince topraklarının büyük bir bölümü zapt edilmeye başlanmıştır. FAKAT Gelibolu cephesin deki Çanakkale savaşı, aziz Türk milletinin ve ordusunun vermiş olduğu milli bir mücadele ile büyük bir zaferle kazanılmıştır.
Çanakkale Zaferinin DÖRT yıl sürmesi sonucun da, 3 imparatorluğun (ÇARLIK , AVUSTURYA ,MACARİSTAN ve OSMANLI İMPARATORLUKLARININ) tarih sahnesinden silinmesine SEBEP olmuştur.

Yedi düvele karşı güçlü imanıyla ve inancıyla düşmanları topraklarına bastırmayan canla başla savaşıp bizim bu zamana gelmemizin temelini atan ve Çanakkale Zaferi’ni bizlere yaşatan tüm mübarek şehitlerimizin ruhu şad olsun. Allah aynı inanç ve şuuru bizim zürriyetimize de nasip etsin.

Alakalı Yazılar;

İstillal Marşımız ve Mehmet Akif Ersoy ‘ un hayatı