Antibiyotikerin Bağırsak Sağlığına Zararları

Bağırsağımızda ne kadar iyi ne kadar kötü bakteri bulunur? Antibiyotiklerin bağırsak sağlığımıza verdiği zararlar nelerdir? Antibiyotik kullanır iken  beslenme düzenimizi nasıl ayarlamalıyız? Sindirim kanalımız da ne kadar bakteri türü ve bugs bulunur? Bağırsak floramızı değiştire bilirmiyiz? Yüksek dozda antibiyotik kollanır iken neye dikkat etmeliyiz? 

İKİNCİ BEYNİMİZ OLAN BAĞIRSAKLARIMIZIN DOĞAL YAPISINI BOZAN İLAÇLAR!

İkinci beynimiz olan sindirim sistemimizin  bakterileri dengesini iyi ayarlamalıyız. Antibiyotik kullanırken dikkatli olmalıyız. Gereksiz antibiyotik kullanımından sakınmalıyız, antibiyotiklerin bağırsak sistemini etkileyen bir yapısı vardır.

Bağırsağımızda Ne Kadar İyi Ne Kadar Kötü Bakteri Bulunur?

Bağırsağımızın ideal dengesi  yüze 85 iyi ,yüzde 15 kötü bakteri şeklindedir. Bakteri seviyemizin bu oranını muhafaza etmek  bağırsak sağlığımızı en iyi seviyede tutmanın sırrıdır.

Sindirim Kanalımız da Ne Kadar Bakteri Türü ve Bugs Bulunur?

Sindirim kanalımız da  500 civarında tanımlanmış bakteri türü ve 2 kg ağırlığa ulaşabilecek şekilde vücudumuzdaki hücre sayısından  halihazırda 3 trilyon ve daha fazla sayıda bugs  bulunmaktadır.

Bağırsak Floramızı Değiştire Bilirmiyiz?

Yediklerimizi değiştirerek yeni bir bağırsak florası elde edebilirsiniz. Bu nedenle bağırsak florası ne tüketiyorsa sizde osunuz.

Antibiyotiklerin Bağırsak Sağlığımıza Verdiği Zararlar nelerdir?

Antibiyotiklerin bağırsak sağlığımıza verdiği zararlar; Günümüzde antibiyotik kullanmayan kişi sayısı neredeyse yok gibi. Hepimiz antibiyotik kullanmışızdır. Ağız yoluyla aldığımız antibiyotikler dışında artık yediğimiz yiyecekler yoluyla da sürekli olarak vücudumuza antibiyotik girmiş oluyor.

Kümes hayvanlarına ve çiftlik hayvanlarına  düzenli olarak antibiyotik verilir. Bu sebeple onlardan aldığımız  bütün ürünler (et, süt, yumurta) bize sürekli olarak antibiyotik ve bu hayvanların vücudunda    aynı zamanda toksin de üreten antibiyotiğe dirençli bakteriler taşır.

Çiftlik balıkları ve kabuklu deniz ürünlerinin tanklarına da düzenli olarak antibiyotik atılır. Pek çok meyve sebze, tahıl, baklagiller, kabuklu yemişler antibiyotik spreyleriyle korunur.

Antibiyotiklerin Bağırsak Sağlığımıza Zarar Veren İlaçlar;

Penisilinler

Bu ilaçlar özellikle iki ana yararlı bakteri grubuna zarar verir: Lactobacilli ve Bifidobacteria.

Tetrasiklinler

Tetrasiklinler, mukus zarlarının protein yapısını değiştirerek özellikle bağırsak duvarında toksik bir etki oluşturur.Aynı zamanda  sinirim yolunda hastalığa yol açan Candia mantarının, Staphlococci ve Clostridia bakterilerinin üremesini tetikler.

Aminoglikozitler

Enterococci E.coli gibi yararlı bakteri kolonileri  üzerinde yıkıcı etkiye sahiptir.

Antifungal  Antibiyotikler

Protheus ailesinin ve ciddi hastalıklara yol açabilen laktoz – negatif  E.coli türlerinin üremesini tetikler.

Yüksek Dozda Antibiyotik Kullanır İken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Antibiyotik ile birlikte iyi bir probiyotik ve prebiyotik tüketmeye dikkat etmeliyiz.

Antibiyotik Kullanır İken  Beslenme Düzenimizi Nasıl Ayarlamalıyız?

Antibiyotik tedavisi sırasında ve sonrasında probiyotik ve prebiyotik alımına özen göstermeli. Antibiyotik sonrası  peynir ,turşu,yoğurt gibi fermente ürünlere beslenme düzeninde sıklıkla kullanmalı.

Antibiyotik kullanır iken ve tedavi sonrasında yüksek lifli besinler tercih edilmeli.

Antibiyotik kullanırken  kalsiyum içerikli besinler tüketmeli.

Tedavi sırasında  greyfurt ve greyfurt suyunan uzak durulmalı.

Tedavi sırasın da ve sonrasında bir süre alkolli içecekler ve kafeinden uzak durmalı