Bahar Yorgunluğu Nedir? Nasıl Geçer?
Bahar Yorgunluğu Nedir? Bahar Yorgunluğu Nasıl Geçer? Bahar Yorgunluğunun Belirtileri Nelerdir? Bahar Yorgunluğunun Sebepleri Nelerdir?
Bahar mevsimleri ne çok sıcak ne çok soğuk olmaması nedeni ile hep çok kişinin sevdiği mevsimlerde biridir. Şu günlerde doğanın tekrar hareketlenmesi, kabuğundan çıkması, ağaçların çiçek açması, doğanın tekrar yeşillenmesi insanın içinde kıpırtılara neden olsa da yorgunluk peşini bırakmaz. Elimiz kolumuz kalkmaz duruma geliriz. Sürekli uyuma isteğini oluşur buda bahar yorgunluğunun belirtileridir.
Yorgunluğa değinmişken yazımızda kısaca yorgunluk çeşitlerine değinmeden geçemedik;
Yorgunluğun Çeşitleri
Kronik Yorgunluk
Altı aydan fazla süren yorgunluk çeşididir. Bu yorgunluğun nedeni endokrin, nörolojik ve psikolojik nedenler sebep olabilir.
Psikolojik Yorgunluk
Kişinin kendi ve çevresi ile ilgili yorgunluk olup psikolojik destekle giderilebilir.
Bahar Yorgunluğu
Bu yorgunluk ise mevsim geçişlerinde baharın gelmesiyle oluşur.
Bahar Yorgunluğu Nedir?
Bahar yorgunlu genelde büyük şehirlerde ve stresli ortamda etkisini daha fazla göstermektedir. Bahar yorgunluğu bilimsel olarak şöyle açıklanmaktadır. Havaların ısınmasıyla doğru orantılı olarak su buharlaşmakta buda nemi ve elektrik yükünü fazlalaşmaktadır. Havadaki bu değişik insanlar üzerinde olumsuz etkileri bulunur. Pozitif yüklerin artması insanları zinde ve kendini iyi hissetmesine neden olurken, Bahar aylarında ki gibi negatif yüklerin artması kişilerde halsizlik, yorgunluk ve daha fazla uyuma isteğine neden olur.
Kış aylarından metabolizma yavaşlaması sonucunda havaların ısınmasıyla hızlanan metabolizmaya ayak uyduramaması sonucunda bu yorgunluk oluşur.
Bahar Yorgunluğunun Belirtileri
Bahar yorgunluğunu genel herkesi etkiler. Soğuk kış aylarında sonra baharın gelmesiyle havaların ısınması insan üzerinde yorgunluk, halsizlik, sıkılganlık, daha fazla uyku isteği getirir. Bu gibi belirtilerde gerekli önlemler alınmalı çünkü bu belirtilerin kronikleşmesi engellenmelidir.
Bahar Yorgunluğu Nasıl Geçer?
Bu yorgunluğuna yakalanmamak için bahar gelmeden hazırlıklara başlanması gerekir. Bedenimizi gerekli vitamin ve mineralleri almamız ilk başta yapmamız gerekenlerin arasındadır.
Kış aylarında metabolizmamız yavaşlar bu nedenle öğünlerde yediğimiz porsiyonları küçülterek, sık sık az az yiyerek metabolizmayı hızlandıralım.
Yağlı ve karbonhidratlı yiyeceklerden uzak durun. Bol bol su içelim. Meyve ve sebze tüketimine daha fazla ağırlık verelim.
Uyku düzeninize dikkat edin. Günün stresinden uzaklaşarak uykuya dalın. Bu sizin daha kaliteli uyku uyumanıza neden olacaktır.
Düzenli beslenin ve düzenli egzersiz yapın. Bunu da yapamıyorsa mutlaka yürüyüş yapın.
Alkol tüketiminden yorgunluğunuzu daha fazla tetikler bu nedenle tüketmeyin. Su için ve bitkisel çaylar yapın.