Bebeklerde Pişik Nasıl Geçer

Pişik Nedir

Cildi çok hassas olan bebeklerimizin, bez bölgesinde, kasık çevresinde, dış cinsel organa etrafında ve ara sıra kalçalara kadar devam eden kızarıklık, pullanma, sulanma gibi belirtilerine bez dermatiti veya pişik nedir. Bebeklerde pişik, Tıbta pişik adı amanyok dermatit olarak da isimlendirilmektedir.

Bebeklerde Pişik Nasıl Oluşur?

Cildi çok hassas olan bebeklerimizin cilt yüzeyin ince, koruyucu yağ tabakası nem, idrar ve gaita geçer. Bu şekilde hassas cilde sahip olan bebeğimiz cildi tahriş olur. İdrarda bol oranda üre olsa da amonyak yoktur. Üreler bebek gibi en hassas derilerde bile tahrişe yol açmaz ama idrar bebeğin altında bekletilirse, bazı bakteriler üreyi amonyağa dönüştürür ve maalesef amonyak bebeğimizin cildini tahriş eder.

Bebeklerde Pişik Oluşma Nedenleri

İdrar ve Gaita Nedeniyle Pişik Oluşumu

İdrar ve gaita direk pişiğe nedeni değildir. Ama uzun süre cilde temas etmesi sonucunda bazı bakterilerin ve mantarların oluşmasına yol açar. Bu nedenle bebeğiniz pişik olur.

Sıcak ve nem

Bebeğinizin altını sık sık değiştirmeniz gerekir. Bebeğinizin uzun süre bezini değiştirmezseniz, özellikle de sıcak ve nemli havalarda bebeğinizin cildinde terleme olur bu şekilde pişik oluşur.

Alerjik Nedeniyle Pişik Oluşumu

Bebeğinizin temizliğinde kullandığınız ıslak mendil, sabun, krem, ilaç kullanımı, anne ve bebeğin tükettiği besinler alerjiye yol açtığında, pişik oluşumunu neden olur.
Enfeksiyon Nedeniyle Pişik Oluşumu
İdrar ve gaita nedeniyle oluşan mantar ve enfeksiyonlar pişiğe neden olabilir.

Hastalıklar Nedeniyle Pişik Oluşumu

Kalıtsal hastalıklar ve çinko eksikliği pişiğe neden olabilir.

Antibiyotik kullanımı ve bebeğinizin diş çıkarması pişik oluşumunu tetikler.

Bebeklerde Pişik Nasıl Geçer

Bebeğinizin sık sık değiştirin, özellikle de bebeğiniz pişik olmuşsa buna daha dikkat etmelisiniz. İdrar ve gaita atıklarını iyice temizleyin ve kurulayın. Kurulama çok önemli bebeğinizin altının kuru olması iyileşme sürecinin hızlandırır.

Bebeğiniz ishalse mutlaka temizliğine dikkat edin. Bu dönemde bebeğinizi temizlerken ılık suyla yıkayın, bu şekilde bebeğinizin pişikten daha fazla etkilenmesi önleyecek ve daha hızlı iyileşmesini sağlayacaktır.

Bebeğinizi altını havalandırın.

Bebeğinizin bez seçimine dikkat etmeniz gerek, çok sıkan bez havalanmasını engelleyecek ve pişik oluşumuna neden olacaktır.

Bebeğiniz temizliğinden kullandığınız ürünlere dikkat etmeniz gerek, kullanılan ıslak mendiller yerine, ıslak pamukla bebeğinizin alt temizliğini yapabilirsiniz. Onu yapamıyorsanız mutlaka ıslak mendilleri yıkayın ve bastırarak kesinlikle temizlemeyin bebeğinizin cildinin daha fazla tahriş olmasına neden olacaktır. Bu nedenle hafif dokunuşlarla güzelce temizleyin.

Emziriyorsanız, asitli besinler tüketmeyin bu dönemde asit tüketimi pişik oluşumunun artmasına neden olacaktır.

Bebeğiniz pişik olduğunda çocuk doktoru veya cildiye uzmanından yardım alın.

Çinko içerikli kremler kullanabilirsiniz. Tabi ki uzman doktor tarafından tavsiye edilmeli.

Bu dönemde antibiyotik kullanımı pişik oluşumunu tetikleyecektir.

Kantoran yağı ve diğer doğal bitkisel ürünler az miktarda kullanmak şartıyla pişik iyileşme sürecini hızlandıracaktır.

Zeytinyağı çocuğunuzun pişik oluşumunun giderilmesine çok iyi gelecektir.