Çocuklarda Öksürük Nasıl Geçer

Ebeveynler olarak çocuğumuz hasta ise biz iki kat daha fazla hasta oluyoruz. Çocuğunuz herhangi öksürüyorsa, çocuğu ben nasıl üşüttüm? nerede üşüttüm? daha sıkı mı giydirseydim? Dışarı çıkarmasaydım? gibi sorularla ebeveynler kendi kendini sorgulamaktan alamaz. Çocuğunuz gece öksürükten uyuyamazken, sizin gözünüze bi gram uyku girmez.
Bu kış aylarında kendimize ve çocuğumuza daha fazla dikkat etmeliyiz. Kimse çocuğunuz hasta olmasını istemez tabi ki de ama hastalıklardan korkmamak gerek çünkü hastalıklar çocuğumuzun bağışıklık sistemini güçlendirir.
Yazımızda Çocuklarda Öksürük Nasıl Geçer hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Öksürük Nedir?

Öksürük, bronşcuklardaki havanın, solunum organlarımız aracılığıyla aniden ve sesli bir şekilde dışarı çıkmasıyla oluşur. Öksürük solunum enfeksiyonlarını ve balgamın sökülmesi yardımcı olur. Solunum yollarının savunma mekanizması olan olan öksürük doğal bir reflekstir. Öksürüğün farklı nedenleri ve buna bağlı olarak ta farklı öksürük çeşitleri vardır. öksürük nasıl geçer?

Öksürük Çeşitleri

Kuru Öksürük:  Balgam ve mukus salgı içermeyen öksürük çeşididir.

Balgamlı Öksürük: Öksürükte ıslaklık oluşuyorsa, balgam ve mukus salgısı içeriyordur. Balgamlı ve mukus salgılı öksürük enfeksiyonun işareti olabilir veya soğuk algınlık sebebiyle de oluşabilir. Bebeklerinde bu tür öksürüklerde ateş oluşmakta olup, bebeğinizin ateşini sık sık kontrol edin.

Krup Öksürük:  Kuşpalazı olarak ta adlandırılan bu öksürük, viral veya bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle oluşan öksürük çeşididir. Çocuklarda 6 aylık ve 5 yaş arasında görülmektedir.

Boğmaca Öksürüğü : Boğmaca hastalığına neden olan bu öksürük çeşidi bebeğinizi ciddi şekilde etkileyebilir, bu öksürük çeşidi bebeğiniz nefes almakta zorlanır ve boğulacak gibi olur. En tehlikeli öksürük çeşididir.

Hırıltılı Öksürük :Hırıltılı bir şeklinde olan bu öksürük astım ve bronşit hastalıkları nedeniyle oluşmaktadır.

Psikojenik Öksürük : Fiziksel olarak herhangi bir nedeni olamayan bu öksürük çeşidi uyku halinde olmaz iken, uyanıkken olan bir öksürüktür.

Öksürük Nasıl Geçer

Bebeğiniz öksürüyorsa, ilk yapmanız gerek uzmandan yardım olmanız ve öksürün nedeni bulmak ve bazı tedbirleri alarak öksürükten kurtulabilirsiniz.

Bebeğinizin bulunduğu ortamın havası temiz olmasına dikkat edin bu nedenle sık sık odayı havalandırın.

Bebeğinizin bulunduğu ortamda kapı ve pencerenin sık sık açılması veua açık bırakılması bebeğinizin üşümesine neden olup, öksürmesine neden olabilir.

Bebeğinizin olduğu ortamda sigara içmeyin ve misafirlerinize de içmesine izin vermeyin. Bebeğin bulunduğu ortamda içilmese de elbiseye, saça, ellere siner ve bu şeklide bebeğinize ulaşır.

Kimyasal içeren kokular kullanmayın. Örneğin oda, araba kokular ve kişisel parfümler bebeğinizin öksürüğünü arttırabilir.

Bebeğinizin odasının nemli olmasına dikkat edin.

Bebeğinize sıvı tüketmesini sağlayın. Bebeğiniz ilk altı anne sütü ile besleniyorsa, bebeğinizi sık sık emzirin. Eğer 6 aydan büyükse bol bol su tüketmesini sağlayın. Sıvı tüketimi bebeğinizin boğazının yumuşamasına neden olacağından öksürüğüne iyi gelecektir.

Bebeğinizi yatırırken başının altına destek koyun, yan ve yüzükoyun pozisyonda yatırın bu şekilde bebeğiniz sümüğü boğazına akmasına ve boğazın tahriş olmasına engel olur. Bebeğiniz bu pozisyonda daha rahat uykuya dalar ve daha iyi uyur.

Bebeğinizin fazla ağlamasına izin vermeyin çünkü bebeğiniz ağlayarak boğazını daha fazla tahriş olmasına neden olabilirsiniz.

Bebeğinizin 6 aydan büyükse, ılık çorbalar verin.

Öksürük İçin Doğal Yöntemler

Doğal yöntemleri kullanmadan önce bebeğinizin yaş gurubuna uygun olup olmadığını araştırın.

Elma Çayı : 1 elmayı soyun ve 3-4 elma çekirdeğini de koyun isterseniz bir tane ıhlamur,1 tane karanfil ve tarçın kabuğu atarak zenginleştirin ve biraz suyla birlikte kaynatın. Ilık bir şekilde bebeğinize içebilir. Bebeğiniz bir yaşından büyükse balla tatlandırabilirsiniz.

Tereyağı ve pekmez : 2 yemek kaşığı tereyağ, 1 yemek kaşığı pekmez ve azcıcık su (1 tatlı kaşığı kadar) damlatılarak kaynatın. Kaynaşınca alın ılık bir şekilde çocuğunuza içirin. Bu karışım 6 ay sonrası için uygundur. Mutlaka deneyin.

Pekmez ve karabiber : 2 tatlı kaşığı dut pekmezine biraz karabiber ekleyin ve karıştırın bu şekilde günde bir kez verin. 1 yaşından büyük çocukla için uygundur.

Ihlamur ve ayva yaprağı: ıhlamur ve ayva yaprağını kaynatın ılık bir şekilde çocuğunuza içsin.

Yukarıda yazılar öneri niteliğindedir. Bebeğinizin tanı ve tedavisi için mutlaka uzmandan yardım alın.