Gebelikte (Hamilelikte) Yapılan Testler
Hamilelikte Testler
Hamilelikte yapılması gereken testlerin başında, hamile olduğunuzu kesinleştirmek gelir. Hamile olduğunuz kesinleşmişse evet artık hamileyseniz iyisiyle, kötüsüyle, zorluklarıyla, kolaylıklarıyla 9 aylık uzun bir serüvene sizi bekliyor. Ne mutlu bu duyguyu tadanlara, hamile olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren bebeğiniz için en iyisini isterseniz. Onu en iyi şekilde ve sağlıklı nasıl dünyaya getiririm derdine düşeriz. Çektiğimiz mide bulantıları, kusmalar, değişen hormonlar, fiziksel ve ruhsal değişimlere o sağlıklı olsun da o bize yeter deriz.
Hamilelikte toplum olarak hep hamile kaldıktan sonra bir şeyler yapmaya başlarız. Aslında olması gereken bizim ve bebeğimiz sağlığı için hamile kalmadan bazı testleri yaptırmak, bu testler sonucunda önümüze çıkacak engelleri bilir ve yapılması gereken şeyler varsa ona göre tedbirlerimizi alırız. Sonradan pişman olmamak için önem alın. Yani gebelik öncesi ve Gebelikte (Hamilelikte) Yapılan Testler şöyle bir inceleyelim.
Hamile (gebe) Kalmadan Önce Yapılmaması Gereken Testler
Anne ve baba kan gruplarını bilmeli (kan uyuşmazlığı olabilir)
Enfeksiyon Testleri (Herhangi bir enfeksiyonunuz varsa bebeğinizde anomaliler yaşayabilirsiniz)
Gebelikte İlk Yapılması Gereken Testler
Kan gurubunuz
Hemogram (Kansızlık ile ilgili bir sorununuz olup olmadığı kontrol edilir.)
Kızamıkçık hastalığına karşı bağışıklığı kontrol edilir.
Sarılık
Cinsel yolla bulaşan bir hastalık
İdrar tahlili
Akdeniz anemisi gibi hastalıkları tespit için kan tahlilleri istenir.
Gebelikte Yapılan Testler
Gebelik yapılan testlere şöyle bir göz atacağız. Her testi yaptırmanıza gerek yok doktorunuz size uygun gördüğü testleri yaptırmalısınız. Eğer farklı sorunlarınız varsa bu testler daha ayrıntılı olabilir. Yapılan testleri şöyle sıralayabiliriz.
HIV ve hepatit B testleri
Ense Kanlığı Testi
Alfa Fetoprotein (AFP) kan testi
İkili ve üçlü tarama testleri
Amniyosentez
Detaylı Ultrasyon
Kordosentez
Koriyonik Villus (CVS)
Bu testlerin bazıları sizde istenmez yani gerek görülmez. Testleri tek tek açıklayalım.
Koriyonik Villus (CVS)
Bazı kan hastalıklarını ve down sendromunu tespit amacıyla yapılan bir testtir. Bu test 10- 14 haftalar arasında yapılır. Bu test plasentanın bir kısımını oluşturan dokulardan alınan ufak parçanın inceme yapılır. Bu uygulama her anne olduğu kadar tedirgin eder. %2 düşük tehlikesi içerir. Bu test her hamile yapılmaz. Doktor tarafından uygun görülen kişilere yapılır.
HIV ve hepatit B
HIV insanlarla bağışıklık yetmezliği virüsü de denilebilir. Bu test 11-13 hastalarda yapılır. HIV virüsü hamilede tespit edilmişse bebeğe geçmemesi için gerekli önlemler alınmalıdır. Bu nedenle tümün hamilelere yapılır.
Hepatit B sarılık testi olarak bilinir. 11-13 haftalarda yapılır. Bebeğiniz sağlığı için çok önemli olan bu test tümün hamilere yapılır.
Ense Kalınlığı Testi
Bu test down sendrom hastalığı için 11-14 haftalarda yapılır. Bu teste bebeğin ensesinde biriken sıvıya bakılır. Her bebeğin ensesinde sıvı vardır. Down sendromlu olan bebeklerimizin ensesinde oluşan sıvı miktarı daha fazladır.
İkili ve üçlü tarama testler
Genelde sıklıkla duyduğumuz testlerdir. İkili tarama testi 11-13 haftalarda, üçlü tarama testi ise 15-20 haftalarda yapılır. Bu testin yapılma nedeni down sendromu, kromozom anomalileri ve bel açıklığı gibi hastalıkların tespiti için yapılır.
Amniyosentez
Bu işlem gerek görülen hamilere yapılır. Genelde 16 haftada yapılan bu işlem down sendromu, kromozom anomalileri ve bel açıklığı gibi hastalıkların tespiti için yapılır.0.5 ve %1 arasında düşük riski oluşturmaktadır.
Detaylı Ultrasyon
18-20 haftalarda yapılan bu işlem bebeğinizin organlarında ve uzularında herhangi bir problem var mı diye kontrol edilir. İç organları, beyni, kalbi, omurgası, kol ve bacakları gibi bebeğiniz tepeden tırnağa bakılır.