Güneşten Korunma Yolları Nelerdir? Ne Yapmalı
Yaz aylarının gelmesiyle güneş kendini hissettirmeye başladı. İnsan vücuduna güneşin bir çok faydası var olduğu gibi gerekli önemler alınmadığı takdirde zararı bulunmaktadır. Güneş ışınlar özellikle hamile, çocuk ve yaşlıları daha fazla etkilemektedir. Bu nedenle güneşten korunma yolları hakkına bilinçlenmemiz ve gerekli önlemleri almamız gerekir.
10:00- 15:00 bu saatler diliminde güneşe çıkılmamalı, koyu renkli kıyafetler yerine açık renkli kıyafetler tercih edilmeli, şapka, güneş gözlüğü ve güneş koruyucusu ihmal edilmemelidir.
Güneşin Cildimize Etkisi
Yaz aylarının gelmesiyle insanlar tatil için genel olarak sıcak ve deniz olan bölgeleri tercih etmektedir. Bu bölgeler tatil için olmazsa olmazları güneş, kum ve denizdir. Özelikle güneş faktörü gerekli önlem alınmazsa ciddi zararlar doğurabilir. En başta ciltte güneş lekeleri, çillenme, ciltte yıpranmaya ve ciltte yaşlanmaya neden olmaktadır. Bunların dışında deri kanseri oluşumunu da güneş ışınları büyük oranda etkilemektedir. Bu nedenle bu konu hakkında bilinçlenmeli ve gerekli önemleri almalıyız.
Güneşin verdiği zararlı ışınlar cildin yapısını bozmakta ve bir takım deride istenmeyen sonuçlar oluşturabilir. Bazen ne kadar önlem alsan da oluşabilecek problemler şunlardır;
Deri üzerinde kızarıklıklar
Damarlarda genişleme
Deride renk değiştirme
Ciltte kırışıklık
Ciltte incelme ve uzun saatler güneşe maruz kalmaz güneş yanığını oluşabilir.
Güneşten Korunma Yolları ve Alınması Gereken Önemler
- Güneş ışınlarının etkili ve dik geldiği (11:00 – 15:00) saat dilimleri arasında dışarıya çıkılmamalıdır.
- Güneş ışınlarının zararını engellemek için koruyucu ürünler kullanılmalı. Bu ürünlerin kaliteli olmasına dikkat edilmeli. Bu ürünleri güneşe çıkmadan en az 20 dakika önce sürülmeli. Bu ürünler cilt tipinize göre (kuru veya yağlı olarak cilt olarak) tercih edilmeli. Koruyucuyu vücudunuza eşit bir şekilde sürülmelidir.
- Güneş koruyucu ürünleri yaş aralığına göz önüne alarak uygun faktörde ürünler tercih edilmelidir. Eski geçen yıldan güneşe maruz kalan ve kıvamı bozulan ürünleri kullanılmamalıdır.
- Özellikle güneşten daha çok etkilenen yüz, ense, omuz gibi bölgeler güneş koruyucu ürünler belli aralıklarda tekrar tekrar sürmeli.
- Denize girdikten sonra veya terleme sonucunda etkisini kaybeden güneş koruyucusunu tekrar sürülmelidir.
- Bazı kullanılan ilaçlar (doğum kontrol ve antibiyotik) güneş ışınlarına karşı duyarlığı arttırır. Bu nedenle bir uzman tarafından yardım alınmalıdır.
- Güneşe çıkmadan önce bol kıyafetler, geniş şapkalar, güneş gözlükleri tercih edilmelidir.
- Güneşe çıkarken koyu renkli olmayan açık renkli kıyafetler giyilmelidir.
- Gölgede ve şemsiye olan yerleri tercih edin.
- Güneş lekelerinin oluşmaması için alkolü ürünleri cildinize sürmeyin.
- Güneş ışınlarından özellikle hamile, çocuklar ve yaşlılar daha dikkatli olmalıdır. Hamile bayanlar çinko oksit ve titanyum dioksit içerikli SPF 30 ve üzeri olmalı. Çocuklarda bu oran ise SPF 50 ve üzeri olmalıdır.