İzmir Gezi Rehberi
Türkiye’nin batıya açılan penceresi olan izmir gezilmesi gereken yerlerini İzmir Gezi Rehberi yazımızda bulabilirsiniz.
İzmir’in Kısa Tarihi
Türkiye’nin üç büyük şehri arasında olan İzmir’in bugünkü nüfusu yaklaşık 4,5 milyondur. Ege Denizi’ne kıyısı olan ve İzmir Körfezi’nin üzerine kurulan şehir, Atina’dan sonra Ege Denizi’nin ikinci en büyük ve kalabalık şehridir.
İzmir ( Smyrna-Samornia ) M.Ö 3000 yıllarında Lelegler tarafından bugünkü Bayraklı yakınında bulunan Tepekule mevkiinde kurulmuştur. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan İzmir 9 Eylül 1922’de Yunan işgalinden kurtarılmış ve Cumhuriyetin ilanından sonra da il statüsüne kavuşturulmuştur.
Kurulduğu ilk günden bu yana birçok medeniyete ev sahipliği yapması, İzmir’in tarihi dokusunu da oluşturur. Diğer büyük şehirlere nazaran bu doku İzmir’de hala kendisini korumaktadır. Dünyaca ünlü fuarı ve liman şehri olması nedeniyle de turistik ve modern bir şehirdir. İzmir’e yolunuz düşerse izmir gezi size bir çok şey katacaktır.
İzmir’de Gezilecek Yerler
Tarihi Kemeraltı Çarşısı
Kemeraltı Çarşısı dünyanın en eski Pazar yerlerinden birisidir. 17. yüzyıl’da bugünkü genişliğine kavuşan ve İzmir’in kalbinin attığı yer olan Kemeraltı Helenistik dönemden beri kentin alışveriş merkezidir. Kemeraltı, şehrin tarihi, kültürel ve mimari öğeleri, hanları, hamamları, camileri ve eski İzmir evleriyle şehrin dokusunu yaşatan ve koruyan bir çarşıdır.
Kızlarağası Hanı
Anıtsal bir özelliğe sahip olan Kızlarağası Hanı, mimari özelliği bakımından tek örnektir. Osmanlı hanları arasında en özgün han sayılır. Yakup Bey tarafından, 1598 yılında yaptırılan ve günümüzde İzmir’in en büyük camisi olan
Hisar Camisi’nin batı yanının birkaç metre yakınına inşa edilmiştir. Bu kesim hanın doğu tarafını oluşturmaktadır. Batı cephesi, Halim Ağa çarşısının karşısında, eski Keresteciler, bugünkü 871. sokak üzerindedir. Vaktiyle deniz kenarında inşa edilen han zamanla denizin dolması sebebiyle sahilden 200 metre kadar uzak kalmıştır.
Kemeraltı’nın içerisinde bulunan Kızlarağası Hanı, 600 metrekarelik bir avlusu, 5 sütunlu ve 6 kemerli alanıyla İzmir’in en eski ve en tarihi hanıdır.
Saat Kulesi
Konak Meydanı’nda yer alan ve İzmir’in sembolü olan Saat Kulesi, Osmanlı Padişahı Sultan 2.Abdülhamit’in tahta çıkışının 25.yılını kutlamak amacıyla 1901 yılında; İzmir Valisi Kıbrıslı Kamil Paşa, Bahriye Mirlivası Said Paşa ve Belediye Reisi Eşref Paşa’dan oluşan komisyon tarafından yaptırılmıştır.
Bu yapı 25 metre yüksekliğinde, dört katlı ve sekizgen planlıdır. Platformu beyaz mermerden ve diğer yapıları ise; kesme taştan yapılmıştır. Kolonları Kuzey Afrika temasını taşır.
Kulenin saati Alman İmparatoru 2. Wilhelm tarafından hediye edilmiştir. Saat Kulesi’nin dışı baklava dilimi kabartmaları yapılmış ve 4 tane 75 cm. çapında saat eklenmiştir.
Kemeraltı’nda bulunan Tarihi Abacıoğlu Hanı’nda saat kulesinin bakımını yapan ustayı da görebilirsiniz.