Kabakulak Hastalığı Belirtileri Nedir? Kabakulak Tedavisi
Kabakulak Nedir? Neden Olur? Parotitis epidemica Nedir? Kabakulak Belirtileri ve Tedavisi Nedir? Kaba kulak Hastalığına Ne İyi Gelir?
KABAKULAK (Parotitis Epidemica)
Kabakulak, hastalık etkeni virüslerin çeşitli yollara vücuda girmesi ve tükürük bezlerine yerleşerek bu bölgede enfeksiyonlara neden olması sonucunda ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalıktır. Tükürük bezlerine yerleşen virüsler burada ürer ve dokuda bazı deformasyonlara neden olarak tükürük bezlerinden birisinin ya da her ikisinin de şişmesine neden olur.
Vücudumuz için önemli bir özelliğe sahip olan tükürük bezleri kulak ve çene arasında bulunduğu bunlarda oluşan şişlikler ciddi ağrılar oluşturabilmektedir. Kabakulak hastalığı çoğunlukla 5 ile 14 yaş arasındaki çocukları tehdit eden bir sağlık problemidir. Bu nedenle özellikle okul çağına gelmiş çocuklar arasında hastalık etkeni virüslerin yayılmasını önlemek amacıyla gerekli tedbirlerin alınması gerekir. Bu hastalığı hayatınızda sadece bir kere yakalanmanız ve iyileşmeniz size ömür boyu bağışıklık sağlayacağı için bir daha kaba kulak hastalığı geçirme ihtimaliniz ortadan kalkar.
Kabakulak Hastalığı Neden Olur?
Hastalığın oluşmasındaki başlıca etken paramiksovirüs familyasından zararlı bir mikroorganizma olan kabakulak virüsüdür. Bu virüsler hem bağışıklık sistemleri daha zayıf olduğu için hem de daha kolay yayılma ortamı buldukları için çoğunlukla çocukluk dönemlerinde ortaya çıkar ve çeşitli enfeksiyonlara neden olur. Bunun yanında çocukluk dönemlerinde kabakulak aşısı olmayan ya da daha önce bu hastalığı geçirmemiş yetişkinlerde de görülebilmektedir.
Kabakulak Belirtileri Nelerdir?
Özellikle çocukluk dönemlerinde yaygın bir şekilde görülen kabakulak hastalığının belirtileri virüsler vücuda yerleştikten yaklaşık 2 ile 3 hafta sonra görülmeye başlar. Tükürük bezlerinde enfeksiyon oluşuma bağlı kulak arkası, yanak ve çene bölgesinde şişlikler görülür. Semptomların bazı kişilerde hafif bazılarında ise ağır bir şekilde ortaya çıktığı kaba kulak hastalığının genel olarak belirtileri ise aşağıdaki şekilde sıralanabilir.
- Enfeksiyonlara bağlı olarak tükürük bezlerinde ağrı ve şişlik.
- Yutkunurken zorlanma.
- Baş ağrısı (Bazen şiddetli baş ağrıları oluşabilir).
- 37.5 ile 39 arasında değişen ateş.
- Kas ve eklem ağrıları.
- Halsizlik.
- Mide bulantısı, iştah kaybı.
- İştah kaybına bağlı olarak kiloda azalma.
Kaba kulak Teşhisi Nasıl Yapılır?
Doktorlar muayene sırasında öncelikle kişinin genel durumunu gözlemledikten sonra oluşan şişlikleri eliyle kontrol eder ve eğer bir anormallik fark ederse hastanın bademciklerinin pozisyonuna bakar. Ateşin de ölçülmesinin ardından elde edilen tüm veriler hastalığın varlığına işaret ediyorsa kişiye kabakulak teşhisi konulmaktadır.
Bunun yanında hekim muayene sırasında hastalığın varlığından tam olarak emin olamazsa boğaz veya burundan mukus örneği alabilir, kan testleri yapabilir ya da menenjit ve ensefalit gibi durumlardan şüpheleniyorsa da omurilik sıvısı aspirasyonu alarak hastalık etkeni virüslerin varlığını tespit edebilir.
Kaba kulak Tedavisi Nasıl Yapılır?
Günümüzde kabakulak hastalığının bilinen herhangi bir tedavi yöntemi yoktur. Hastalığın başlangıcıyla birlikte ortaya çıkan enfeksiyonlar kişinin durumuna göre genellikle 1 ya da 2 hafta içerisinde geçmektedir. Virüslerin neden olduğu bir sağlık problemi olduğu için hastalığın iyileşmesi amacıyla antibiyotik kullanılması herhangi bir iyileşme sağlamamaktadır.
Hastalıkla mücadelede en etkili yöntem çocukluk dönemlerinde yapılan kabakulak aşısıdır. Bu şekilde hastalığa karşı bağışıklık kazanılarak ilerleyen yaşlarda olma ihtimali ortadan kalkar.
Hastalığa Ne İyi Gelir?
Kabakulak hastalığının belirtilerinin hafiflemesi ve iyileşme sürecini hızlandırmak amacıyla aşağıdaki bazı uygulamalar yapılabilir.
- Vücudunuzu yoracak her türlü aktiviteden uzak durun.
- Kabakulak nedeniyle oluşan yüksek ateşi düşürmek ya da ağrıları hafifletmek amacıyla ibuprofen ve parasetamol gibi ilaçlar kullanılabilir.
- Tükürük üretimini hızlandıran veya yutkunma güçlüğüne neden olabilecek gıdaların tüketiminden kaçının.
- Vücudunuzdaki toksin maddelerin atılmasını kolaylaştırmak için gün içerisinde bol bol su içmeyi ihmal etmeyin.
- Ağrıları azaltmak amacıyla şişmiş bezlerin üzerine soğuk ya da ılık kompres uygulanabilir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve iyileşme sürecini hızlandırmak için kemik suyuyla yapılan çorba, kefir, yoğurt ve patates püresi gibi hem çiğnemesi kolay hem de besleyici içeriğe sahip gıdalar tüketilebilir.
- Portakal, greyfurt, limon, sirke ve domates gibi asitli gıdaların tüketilmesi hassaslaşan tükürük bezlerinde ağrıların artmasına neden olacağı için bu tür besinlerden uzak durulmalıdır.
- Hastalık etkeni virüslerin yayılmasını önlemek ve amacıyla eller düzenli olarak yıkanmalıdır. Ayrıca kabakulak hastası olan kişilerle yakın temasta bulunulmamalı ve zorunlu olmadıkça onların kişisel eşyalarına da dokunulmamalıdır.
Alakalı Yazılarımız
Çocuklarda Bulaşıcı Hastalıklar