Karaciğer Yağlanması Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi
Karaciğer Yağlanması Belirtileri Nedenleri nelerdir, Neden Olur, Hepatik Steatoz Karaciğer Yağlanması Tedavisi nasıl geçer, ne iyi gelir hakkında herşey.
Karaciğer Yağlanması
Karaciğer vücudun karın kısmının sağ üst bölümünde bulunmaktadır. Yetişkin bir insanda ortalama ağırlığı 1.5 kg.dır. Karaciğerin oldukça önemli fonksiyonları bulunmaktadır. Kişinin aldığı bütün gıdalar ve ilaçlar kan dolaşımı ile karaciğere gelmektedir. Karaciğerde bu kan akışı ile bunlar metabolize edilmektedir. Vücudun bütün kan dolaşımı karaciğer içinden geçtiği için, başka hastalıklar da karaciğere etki etmektedir.
Aşırı yağlı beslenme sonucunda vücudumuzda yağ miktarı arttığı zaman bu yağ damlacıkları karaciğer içerisinde birikmektedir. Böylece karaciğerin her hücresi yağ damlacığı ile şişmektedir. Hücreler şişince karaciğer de büyümektedir. Rengi de sarıya dönmektedir. Rengini yağ damlacığı şeklindeki hücrelerden almaktadır.
Karaciğer yağlanması denildiği zaman akla ilk olarak doku altında yağ birikmesi gelmektedir. Fakat bu şekilde meydana gelmemektedir. Her karaciğer hücresinin içerisinde yap damlacıkları oluşmaktadır. Yağlanma karaciğerin her tarafını tutmaktadır. Karaciğer yağlanması dünyada en sık rastlanan karaciğer hastalığıdır. Tıp dilindeki ismi Hepatik Steatoz ‘dur.
Karaciğer Yağlanması Belirtileri
Hafif düzeyde seyreden karaciğer yağlanmasında çok sık ve gözle görülür bulgulara rastlanmayabilir. Hem görüntüsel yöntemler ile hem de kan tahlilleri ile bu belirtiler ortaya çıkmayabilir. Bu hafif düzeyler ancak ultrason sonucu ortaya çıkmaktadır.
İleri düzeyli karaciğer yağlanmasının belirtileri, kişide halsizlik, kaşıntı gibi bulgular ile kendini göstermektedir. Özellikle obez ve diyabetik hastalarda; kronik olarak alkol alan hastalarda karaciğer yağlanması riski yüksektir.
Kilo ( şişmanlık), şeker hastalığı, kolestrol yüksekliği alkol dışında karaciğer yağlanmasının en sık sebepleridir. Kortizol içeren ilaçlar da karaciğer yağlanmasına sebebiyet vermektedir. Alkole bağlı karaciğer yağlanmaları da görülmektedir. Karaciğer yağlanması belirtileri karın şişliği ile kendini göstermektedir. Bunun dışında cilt yüzeyinde ve renginde değişiklik gibi belirtisi olmaktadır.
Cildin renginin değişmesi ve daha çok sarıya dönük bir ton alması karaciğerde yağlanma olduğunun sinyalini vermektedir. Kişi hafızasında zayıflık hisseder. Ayrıca sık unutkanlık durumu yaşamaktadır. Kadınlarda adet döneminde aşırı kanama durumu da karaciğer yağlanmasının göstergesi olmaktadır.
Karaciğer Yağlanmasının Tedavisi
Kilo kontrolü yapıldığında zayıflama yoluna gidilirse, şeker hastalığına bağlı bu hastalığın tedavisi gerçekleşirse yağlanma kendiliğinden düzelmektedir. Uygun diyetler ya da başka sağlık problemlerinin üzerine gidilmesi sonucunda yağlanma problemleri ortadan kalkmaktadır. Bunun dışında ilaç tedavisi de karaciğer yağlanmasının tedavisi için alınmış ideal önlemlerdendir.
Kişi alkol kullanıyor ise, alkollü içeceklere sınır getirmesi durumu da verilen diyet programındadır. Vücutta meydana gelen şeker alımını azaltmak da bir önlem olarak nitelendirilmektedir. Karaciğer yağlanması olan kişilere düzenli egzersiz ve fiziksel aktiviteler önerilmektedir. Yağlı gıdaların ortadan kaldırılarak meyve ve sebze ağırlıklı beslenmek yağlanmayı ortadan kaldıracaktır.
Protein alımı oldukça önemlidir. Fakat protein alırken yağdan arındırılmış olmasında fayda vardır. Kırmızı et, tavuk, hindi ve balık gibi protein kaynaklı ürünler diyet listesinde yer almalıdır. Şekerli gıdalar ve içeceklerden, asitli içeceklerden uzak durulması gerekmektedir.
Karaciğere İyi Gelen Şifalı Bitki Barut Ağacı Kabuğu