Kızamık Belirtileri Nedir? Kızamık Nasıl Olur

Kızamık belirtileri nedir? kızamık nasıl olur hastalığın tedavi yolları nelerdir, aşısı, virüsü bulaşıcımıdır?  kaşıntı yaparmı.

Kızamık Nedir?

Morbilli virüsü nedeniyle hastalık meydana gelir. Hastalık bulaşıcı ‘dır. Özellikle çocukların ağız, burun, boğaz bölgesine solunum yoluyla yerleşerek hastalığa neden olur. Yetişkinler çocukluklarında hastalığı geçirmişse, bağışıklık kazanırlar; sonrasında bir daha bu hastalığa yakalanmazlar.

Yaşlılarda, üç yaşın altındaki çocuklarda, hamilelerde çok tehlikelidir; bu kişilerin kızamığa yakalanması durumunda ekseriyetle ölüme sebebiyet vermektedir. İmmün yetmezliği olan kişilerde hastalık meydana gelirse riskli bir durumdur, çoğunlukla ölümle sonuçlanır.

Hastalık Nasıl Olur?

Daha önceden hastalığa yakalanmamış dolayısıyla bağışık hale gelmemiş bir insan, veya aşı olmamış kişi kızamık mikrobuyla karşılaşırsa kesin hasta olur. Hastalık ekseriyetle solunum yoluyla bulaşır. Hasta kişinin burun, ağız akıntısıyla direkt temas veya bu salgıların bulaştığı nesnelerden endirekt olarak da bulaşabilir.

Hastalık bulaşan bir kişide virüsün kuluçka süresi 10-12 gündür. Hastalığı bulunan kişi, deride meydana gelen döküntünün 4-5 gün öncesi ve sonrası döneminde hastalığı çevresindekilere bulaştırır.

Kızamık Belirtileri Nelerdir?

Hastalık ilk başta hafif titreme ile kendini göstermektedir. Zamanla hasta kişide burun akıntısı, artan öksürükler, gözde kızarıklıklar, halsizlik durumları meydana gelmektedir. Bütün bu durumlara yüksek ateş de eşlik eder. Bu durumlar, çok sayıda hastalığın belirtisi olduğundan, hastalığın kesin tanısı laboratuarda alınan kan örneklerinden bulgulanır.

Enfeksiyonu olan bir kişinin kanında Ig G antikorlarına bakılır. Antikor titresi negatifken pozitife dönüyorsa, en az 4 kat artış meydana geliyorsa veya Ig M antikorlarının pozitif ise kişi kızamık hastalığına yakalanmıştır denir.

Hastalığa yakalanan çocuğun gözlerindeki kızarıklıklar nedeniyle, gözler duyarlı hale gelmiştir; bu nedenle ışığa bakamaz. Kızamık olan birindeki en farklı olan belirti, ağız içinde yanak mukozasında olan çevresi koyu kırmızı lekelerdir.

İlk başta başlayan hafif nezle durumu, artan öksürükle ve göz iltihabıyla (konjoktivit) seyreder. 3-4 gün sonrasında, hastadaki 39-40 °C olan ateş, düşmeye başlayacaktır; alın bölgesi ve saçlı deri kısmında kırmızı-pembe görüntüler oluşur. Sonrasında bu kırmızımsı lekeler 5-7 gün arasında tüm vücuda yayılır. Hastalığın seyri esnasında vücudun direnci kırılır. Vücudun direncinin kırılmasıyla, mikroorganizmalar vücuda yerleşebilir; orta kulak iltihabı, bronşit, menenjit, zatürre gibi hastalıklar meydana gelebilir.

Kızamık Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Çocukluk çağda kızamık aşısı vurulmamış, hastalık da geçirmemiş birisi kızamık mikrobu ile karşılaşırsa, neredeyse 0 hastalanır ve bu bir hasta ile karşılaşıldığında o hastalığı geçirme riskinin ve bulaştırıcılığın en yüksek olduğu hastalıklardan biridir.

Virüs, kızamık hastalığı bulunan birinin yaşadığı ortamdaki havanın solunmasıyla ya da enfekte kişilerin burun ve boğaz salgılarının doğrudan ya da dolaylı olarak (bulaşmış nesneler aracılığıyla vb) temasıyla bulaşır.

Kızamık Aşısı

Sağlık Bakanlığı’mız yeni doğan çocuklar için bir aşı takvimi hazırlamıştır. Kızamık- Kızamıkçık- Kabakulak aşısının ilki doğumdan itibaren 12. ayda (1 yaşını dolduran bebeğe) yapılır. Aşının tekrarı ilköğretim 1. Sınıfta tek bir doz olarak yapılır. Çünkü aşının antikorlar 4-6 yaş aralığında düşmekte ve koruyucu özelliğini yitirmektedir. Aynı enjektör içerisinde kızamık kabakulak ve kızamıkçık aşısı yer almaktadır. Kas içine uygulanır.

Tedavisi

Hastalığın spesifik tedavisi bulunmamaktadır. Hastalık A vitamininin eksik olduğu bölgelerde ortaya çıktığı için, özellikle 6 aydan büyük çocuklara oral yoldan A vitamini takviyesi yapılır. Hastalıkla karşılaşmış bağışıklığı olmayan bir kişiye, temastan sonraki 72 saat sonra canlı virüsle aşı uygulaması yapılırsa koruyucudur.