Kolonoskopi Nedir? Nasıl Yapılır? Kolonoskopi Diyeti
Kolonoskopi Nedir? Nasıl Yapılır? Kolonoskopi Diyeti, zararları ve riskleri nelerdir, öncesi beslenme hazırlığı ve sonrası neden yapılır ne kadar sürer hepsi bu yazımızda
Kolonoskopi Nedir?
Kolonoskopi, kalın bağırsağın tamamının ve bazı durumlarda ince bağırsağın son kısmının kamera ile incelenmesi durumudur. Bu kamera, yumuşak ve bükülebilir bir aletin ucunda yer almaktadır. İşlemin operasyonun yapılabilmesi için, işlem öncesinde bağırsağın boşaltım sağlayıcı ilaçlar ile temizlenmesi gerekmektedir.
Günümüzde kolonoskopi işlemi bağırsak hastalıklarının tanısının konulmasında ve bu hastalıkların tedavisinde en etkili yöntem olarak bilinmektedir.
Kalın bağırsak kanserlerine polip denilen küçük boyutlarda ve iyi huylu benler yol açmaktadır. Bu benler zaman içerisinde şeklinde ve boyutunda değişikler kazanıp, kötü özellikler elde etmektedir. Kanserleşen bu kitleler kolonoskopi yardımı ile çıkarılmaktadır. Böylece hasta kolon kanserinden erken tanı ile kurulmaktadır. Bu işlem sayesinde iltihaplı olan bağırsak hastalıkları tanısı da konulmaktadır. Bağırsak darlığını genişletmek mümkündür. Hemeroid tedavilerinin uygulanması da kolonoskopi ile mümkün olmaktadır.
Kolonoskopi Nasıl Yapılır?
İşleminin yapıldığı ortam güvenli ve temiz olmak zorundadır. bu işlem lokal anestezi ile yapılabildiği gibi bazı durumlarda genel anestezi ile uyutularak yapılmaktadır.
Kolonoskopi yapıldığı sırada hasta hiçbir şekilde ağrı duymamaktadır. Bu işlemi de hissetmemektedir. İşlemin yapılmasının ardından hemen günlük yaşantısına ve işlerine dönebilmektedir. Yaşı 50’ nin üzerinde olan her kişi her beş yılda bir kolonskopi yaptırmalıdır. Bu durum kolon kanserinin erken teşhis edilmesini sağlamaktadır.
Bunun dışında 50 yaşı beklemeden makattan kanaması olan hastaların mutlaka bu işlemi yaptırması gerekmektedir. Hastanın basur, çatlak ya da hemeroid olması ihtimaline karşı bu kanamaları göz ardı etmesi altında yatan ciddi nedenleri göz ardı etmektedir.
Birinci derece akrabalarda kolon kanseri öyküsü olan kişilerin, kronik olarak sebebi bilinmeyen ishali olanlar, şişkinlik, gaz ve kabızlık sorunu olan kişilerin kolonoskopi yaptırması önerilmektedir. Sebebi bulunamayan ve tedavi ile geçmeyen karın ağrısı yaşayan hastalarda da yapılmaktadır.
Bu işlemler yapılırken hastanın uyutulması sonucunda makat bölgesinden ucunda kamera bulunan cihaz ile girişinin yapılıp, sorunun tespit edilmesi ve tanının konulması şeklinde olmaktadır. Bu işlem oldukça kısa sürmektedir.
Kolonoskopi Diyeti
Operasyon yapılmadan önce bağırsağın bu işleme hazırlanması gerekmektedir. Bağırsağın hazırlanması da uygun bir kolonoskopi diyeti ile mümkün olmaktadır. Bunun için hastanın 3 gün öncesinde bu diyeti uygulaması gerekmektedir. Bu diyet operasyon yapılmadan 3 gün önce yasak olan gıdalardan uzak durulması şeklindedir.
Lifli gıdaların kısıtlanması gerekmektedir. Sebze ve meyve çeşitleri, baklagiller, çerez, kuruyemiş ve kepekli ekmek 3 gün boyunca tüketilmemelidir. Diyet uygulamasında bir takım gıdalar önerilmektedir. Bunun en başında şehriye çorbası, yayla çorbası, pirinç çorbası, tavuk suyuna çorbadır. Bunun dışında ana yemek olarak da beyaz et ve kırmızı et tüketilmelidir. Tatlı olarak bal, reçel, muhallebi, puding tüketilebilir. Süt ve süt ürünleri grubunun da diyet programında tüketilmesinde hiçbir sakınca bulunmamaktadır.
Kolonoskopinin Zararları
Uzman kişiler tarafından yapıldığı zaman hiçbir şekilde kişiye zarar vermemektedir. Ancak operasyon sırasında bulunan poliplerin ya da kanama odaklı şeylerin tedavisi sırasında bağırsağın delinme riski bulunmaktadır. Bu nedenle kolonoskopi yaptırmanız gereken uzman kişilerin iyi araştırılması gerekmektedir.