Samsun Bafra’da Gezilecek Yerler

Samsun Bafra Tarihi

Karadeniz bölgesi yer alan Samsun ilinin Bafra ilçesidir. Samsun merkezden 51 kilometre uzaklığında olan Bafra ilçesi Karadeniz bölgesinin en büyük ilçesini olma özelliğine sahiptir. Denize uzaklığı 20 kilometredir. Bafra ilçesi  kızılırmağın oluşturduğu birikinti ovasıdır. Türkiye’nin en uzun akarsuyu olan kızılırmak, Sivas Kızıl Dağ’dan doğar ve derin bir vadiyi aşarak bafra ovasına ulaşıp, denize dökülür. Kızılırmak uzunluğu 1151 kilometredir..

Bafra Merkez alanı

 

Bafra çok eski medeniyetlere ev sahipliği etmiş bir bölgedir. İkiztepe de yapılan kazı çalışmasında Katalotik Çağa ait izler bulunmuştur. Hititler ve helenistik döneme ait kalıntılar bu bölgede sürekli yaşadıklarını gösterir. Roma egemenliğinde olan bafra daha sonra 13 yy başlarında Anadolu Selçukluların eline geçmiştir. Moğol istilası sonucunda Anadolu Selçuklu Devleti yıkılmıştır. 1243 yılında Bafra Beyliği kuruldu. 1460 yılından itibaren Osmanlı Devleti topraklarına katılmıştır.. Gelin şimdide biraz Samsun Bafra’da Gezilecek Yerler ‘e göz atalım.

Samsun Bafra’da Gezilecek Yerler

Bafra Kuş Cenneti

Türkiye’nin en büyük kuş cennetlerden biri olup, doğal güzelliği bozulmamıştır. 420 kuş türü bulunmak ta olup 316′ sı Bafra kuş cennetinde barınmakta ve konaklamaktadır. Her sene binlerce kuş türünün üremesi bu bölge kızılırmak deltasının üzerinde olmaktadır.

Bafra Kızılırmak Çetinkaya Köprüsü (Gelin Köprüsü)

Cumhuriyet dönemi eserlerinden olan çetinkaya köprüsü 1937 yılında kızılırmak deltasının üzerine kurulmuş olup, 250 metre ve 7 kemerden oluşan bir köprüdür. Bu köprüye gelin köprüsü de denilmektedir. Yeni Gelinleri bu köprüden geçirmek halk arasında adet haline gelmiştir.

Bir bafra gelini olarak tatile gittiğimizde bu köprüden geçmiştim. Bafra adetlerini yerine getirdik yani 🙂

Asarkale ve Kaya Mezarları (Kral Kaya Mezarlıkları)

Bafra ilçesinin yaklaşık 30 kilometre güneybatısında yer alan asarkale ve kaya mezarlıkları kızılırmak deltasına ve Altınkaya Barajına yakın konumdur. 

Helenistik çağa ait olan asarkale savunma amacıyla yapılmıştır. Bu  bölgede 3 adet kaya mezarlıkları bulunmaktadır. Mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir.

Balık Üretim Tesisleri 

Bu balıklı göller Türkiye’nin en lezzetli sazan balıklarının olduğu göllerdir. Kızılırmak deltasınını üzerinde 33 adet balıklı göl mevcuttur. Tatlı Göl, Uzun Göl, Limon Göl, Ulu Göl,Sülüklü Göl, Bataklı Göl gibi göller başlıcalarıdır.

Büyük Cami (Cami-i Kebir)

İlçenin en eski tarihini yansıtan cami Evliya Çelebinin seyahatnamesinde yer alan iki camiden biridir.

Alibey Çeşmesi

1751 yılında yapılan bu çeşme ilçenin eski çeşmesi olup, cumhuriyet meydanında  bulunmaktadır. 

Bafra Batık Minare

Bafra ilçesinde bulunan Derbent Barajının kurulması sonucunda Boğaz kaya mahallesindeki 200 civarında yapı su altında kalmış. su üstünde kalan tek yapı camini minaresi olmuştur.

Yamaç Paraşütü Kapıkaya

Artık Kapıkaya da yamaç paraşütüne başlanmıştır.

Altın Kaya Barajı

Türkiye’nin 4. büyük Hidroelektrik Santralidir.

altınkaya baraj gölünün etrafında gezerken rengarenk bu güzel tırtıl kadrajımıza girdi.

Bafra Pidesi

Buraya yolunuz düşerse mutlaka ama mutlaka tatmanız gereken lezzetlerden biridir. Bafra pidesini yedikten sonra, bütün yediğiniz pideleri unutacaksınız. Bu pide ise daha önce ki yediğimiz ne diyeceksiniz. Bafra’ da yaşayan halk misafirleri geldiklerinde yada pazar günleri kendileri iç malzemelerini hazırlar en yakın fırına verirlermiş. Bende ilk bafraya gittiğinde bize bafra pidesi yapmışlardı. Tadı mükemmeldi. Bu mükemmel lezzeti evde de yapabilirsiniz bunun için Bafra Pidesi Tarifi göz atmanızı öneririz.