Seboreik Dermatit Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
Seboreik Dermatit Nedir? Seboreik Dermatit Nedenleri Nelerdir? Tedavisi Nelerdir? bu konularda aradığınız bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz.
Seboreik Dermatit Nedir?
Seboreik dermatit yani halk dilindeki tabiriyle egzama en sık rastlanan papülo skuamlı dermatozlardan birisidir. Yağ bezlerinden üretilen salgının normal değerlerin üzerine çıkarak daha fazla yoğunlaşması sonucunda seboreik dermatit hastalığı ortaya çıkmaktadır.
Sebum üretimiyle bağlantılı olan bu hastalık en çok infantlar ve yetişkin bireylerde görülmektedir.
Vücutta ise en çok sebaze bezlerin yoğun olarak bulunduğu bölgelere ve saçlı deriye yerleşmektedir. Seboreik dermatitin bulunduğu bölgedeki derinin yüzeyinde kahverengiye yakın bir tonda kabuk ya da skuam bulunur. Ayrıca ödemli olan bu bölgenin rengi cilt tahrişinden dolayı pembe ya da kırmızı bir renge sahiptir.
Toplumda görülme sıklığıyla ilgili net bir bilgi bulunmamakla birlikte bu hastalığın görülme olasılığının yüzde 3 ile 5 arasında olduğu tahmin edilmektedir.
Hangi yaş grubu olursa olsun erkeklerdeki görülme sıklığı kadınlara göre daha fazladır. Bunun yanında bu hastalık HIV hastalığı bulunan kişilerde yüzde 85 gibi ciddi bir sıklıkla görülmektedir.
Seboreik Dermatitin Oluşum Nedenleri ve Patogenezi
Seboreik dermatitin oluşum nedenleriyle ilgili birçok teori ortaya atılmış olsa da bu hastalığın kesin olarak sebebi bilinmemektedir. Ancak uzmanlar aşağıdaki etkenlere bağlı olarak seboreik dermatitin oluşabileceğini belirtmektedir.
Sebum Salgısındaki Artış Seboreik Dermatit Nedenlerindendir.
Hastalığın en fazla bulunduğu bölgeler derinin yağlı olan kısımlarıdır. Sebase bezlerinde gerçekleşen sebum salgısında normalden daha yüksek oranlarda bir artış söz konusu olabilir. Bu nedenle hastalık sebase bezlerinin yoğun bir şekilde bulunduğu kulak, yüz, saçlı deri ve gövdenin üst bölümünde bulunan diğer cilt yüzeylerinde yaygın bir şekilde görülür. Ayrıca sebum sekresyonunun hızlanmasına neden olan Parkinson hastalığı da seboreik dermatitin oluşması için uygun bir zemin hazırlayabilir.
Mikrobiyolojik Etkiler
Çeşitli nedenlerden dolayı tahriş olan veya alerjik reaksiyonların bulunduğu deride bakteri ve mantar gibi zararlı mikroorganizma sayısında artış gözlemlenebilir. Pityrosporum ovale, Candida albicans ve Staphylococcus aureus gibi organizmaların kolonizasyonu ve üremesi sonucunda seboreik dermatit oluşabilir.
Seboreik Dermatit Nedenlerinden Biride Beslenme Bozuklukları
Dengesiz beslenme alışkanlığı, metabolizma bozuklukları, çinko, esansiyel yağ asitleri ve biotin eksikliği gibi nedenler sonucunda bu hastalık görülebilmektedir.
Seboreik Dermatite Neden Olan Diğer Faktörler
Altın tuzları, arsenik, simetidin, metildopa, nöroleptikler ve bazı ilaçların içerisinde bulunan maddeler bu hastalığa neden olan diğer etkenler arasında sayılabilir. Ayrıca epilepsi, yüz felci, deri kan akımı bozuklukları, çevresel ısı, polimyelit, syringomyeli ve bazı nörotransmitter anormallikleri de seboreik dermatite neden olabilmektedir.
Seboreik Dermatitin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Seboreik dermatit hastalığının tedavi sürecindeki asıl amaç etkilenen bölgede oluşan kepek ve kabuklanmayı yok etmek, mantar ve bakterilerin üremesine bağlı olarak meydana gelebilecek daha ciddi enfeksiyonların oluşumu önlemek ve kaşıntıların giderilmesini sağlamaktır.
Bu amaçla hastalık teşhisi konan kişiye antifungaller, fototerapi, vitamin D3 analogları, lokal steroid, isotretinoin ve lokal metranidazol gibi uygulamalar yapılabilmektedir..