Su Çiçeği Nedir? Belirtileri Nasıl Olur, Suçiçeği Tedavisi
Su Çiçeği Nedir? Belirtileri Nasıl Olur, Su Çiçeği Tedavisi nasıl yapılır, aşısı ve ilaçları, bulaşıcı mı? çocuklarda görülen suçiçeği hastalığı hakkında bilgiler.
Su Çiçeği Hastalığı Nedir?
Her çocuğun küçükken geçirdiği ve en bilinen hastalıklardan olan su çiçeği, bir virüs nedeniyle yayılır. Asıl adı Varisella olan bu virüs, çok tehlikeli olmadığı gibi kendiliğinden iyileşebilir. Neredeyse her insan bir kez bu hastalığı geçirdikten sonra bağışıklık kazanır. Okullarda uygulanılan aşı nedeniyle komplikasyon sayısı sınırlıdır. Mevsimsel olarak ilkbahar başı ve kışın sonu, yaş olarak da 5-10 aralığında seyreder.
Çocuklarda Görülen Bulaşıcı Hastalıkalar
Su Çiçeği Belirtileri
Su çiçeği belirtileri öncelikle kızarıklık olarak kendini gösterir. Her insan tarafından ezberlenilmiş benekler, belirtilerindendir. Bulaşıcı özelliği fazla olduğundan bu süreçte çocuğunuza iyi bir dinlenme ortamı sağlamalısınız. Virüsün kuluçka süresi ortalama 2 haftadır. Bu zaman zarfından sonra kuru kuru dökülmeler başlar. Suçiçeği belirtilerini yüksek ateş ve halsizlik takip eder. Kanser hastalarında ve bebeklerde durum biraz daha ciddileşebilir. Nadirde olsa zatürre, kulak iltihabı ve viral enfeksiyonlardan kaynaklanan beyin iltihabına neden olabilir.
Su çiçeği Nasıl Olur?
Suçiçeği belirtileri gördüğünüz andan itibaren önlemini almalı ve uzman bir doktora başvurmalısınız. Kaşıntının enfeksiyona neden olmaması için kaşımamalısınız. Kızarık ve için su dolu lezyonlar olduğu gibi kurumuş ve kabuk tutmaya meyilli lezyonlarda bulunmaktadır. Bunlar vücudun birçok yerinde gözlemlenebilir. Yüzde, sırtta, göbekte ve saç derisinde bulunabilir. Suçiçeği belirtilerinden önce bulaşma gerçekleşebilir. Aile ve arkadaş ortamında bulaşma oranı yüzde 80’lere çıkabiliyor. Hasta olanlarda hastaneye yatma oranı ise yüzde 2 oranında seyreder. Döküntülerin kendini yenilemesi suçiçeği belirtileri arasındadır. Ayrıca virüsün neden olduğu ikincil enfeksiyonlar gerçekleşebilir. Bu enfeksiyonlar eklemler, ciğerler ve kemiklerde gerçekleşebilir. Suçiçeği nasıl olur konusuna hava yolu, vücut teması ve aynı bardaktan su içme gibi çeşitli nedenlerle cevap verilebilir.
Suçiçeği Aşısı
Su çiçeği aşısı ile virüsten korunma ihtimali yüzde 95’lere çıkabilmektedir. Genellikle bir doz yapılan aşılar yüzde 85’e varan koruma sağlasa da iki doz yapılması önerilmektedir. Tek dozlarda her 5 çocuktan biri yinede suçiçeği geçirebiliyor. Fakat suçiçeği aşısının iki doz yapılması halinde virüs riski yüzde 98 azalıyor. Bu aşı, virüsün neden olduğu ve ilerleyen yıllarda kendini gösteren zone zoster hastalığını da (gece yanığı) önlediği biliniyor. Aşı, varisella virüsünün zayıflatılmış bir türü olduğu için vücudun virüse alışmasında ve bağışıklık kazanmasında yardımcı oluyor. Suçiçeği aşısı, virüsü hiç kapmayan ve 1 yılını dolduran çocuklarda tek doz olarak kullanılır.
Suçiçeği Tedavisi
Su çiçeği tedavisinde hastalara antibiyotik verilmez. Terlemenin kaşıntıyı arttıracağından, çocuğun sıcak yerlerde durmasına izin verilmez. Kaşıntı ve enfeksiyon riskine karşı kızarık bölgelere çeşitli losyonlar verilebilir(doktor tavsiyesiyle). Tedaviyi hızlandırmak için el ve tırnak temizliğini aksatılmamalıdır. Eğer hasta olan kişiyle temas yapıldıysa, aşı olunarak bunun önüne geçilir. Çünkü tek bir temas bile bulaşmada etkili olabiliyor. Daha tehlikeleri durumların önüne geçmek için kesinlikle aspirin kullanılmamalıdır. 3 günü geçen ateşli durumlarda ise suçiçeği tedavisi için hemen bir doktora başvurmalısınız.