Tiroid Nedir? Tiroid Belirtileri Nelerdir?

Tiroid Nedir?  Belirtileri Nelerdir? Tiroit Bezi, Tiroit Nodülü ve TSH (Tiroid Stimülan Hormon) hakkında öğrenmek istediklerinizi yazımızda bulabilirsiniz.

Vücudun enerji kullandığı zaman kişinin metabolizmasını kontrol eden hormonların serbest bırakılmasını sağlayan kelebek şeklinde görünen bir organdır. Bazı temel görevleri bulunan tiroid bezinin eksik ya da fazla olması ciddi sorunları beraberinde getirmektedir. Bu nedenle düzenli olarak doktora gitmek ve  ölçümü yaptırmak gerekmektedir.

Tiroid Nedir?

Yaklaşık olarak 2 cm uzunluğa sahip olan, boğazınızın ön kısmında kıkırdak belirginliğinin altında bulunmaktadır. Karmaşık bez ağı da denilen endokrin sistemin temel parçası tiroiddir. Bu sistem sayesinde vücudunuzun birçok faaliyeti kontrol altına alınmaktadır.

Bir iç salgı bezi olan tiroidin temel işlevi T3 ve T4 hormonlarının üretilerek kana salgılanmasını sağlamaktır. Soluk borusunun iki yanına yerleşen tiroit bezinin kısımlarına sağ ve sol olarak isimleri verilmektedir. Hayati vücut fonksiyonlarından olan kalp hızı, nefes, kas gücü, vücut ağırlığı, kolesterol seviyesi gibi birçok fonksiyon tarafından düzenlenmektedir.

Tiroid Belirtileri

Bu hormonu normalden fazla üretildiği zaman hipertiroidizm meydana gelmektedir. Bu durumda tiroid bezi çok fazla aktiftir. Kadınların yüzde 1’i hipertiroidizmden etkilenmektedir. Erkeklerde ise kadınlara göre daha az görülmektedir. Hipertiroidi durumunda görülmesi muhtemel belirtiler şunlardır:

  • Gerginlik
  • Huzursuzluk
  • İştah artışı
  • Düzensiz kalp atışları
  • Konsantrasyon bozukluğu
  • Saç dökülmesi
  • Kaşıntı

Tiroidin yeterli olmadığı durumlarda ise hipotiroidizm görülmektedir. Bu durumda ise normalden daha az çalıştığı için hormonlar yeterince üretilememektedir. Ancak bu tür vakalar genellikle hafif olmaktadır. Hipotiroidi görülmesi durumunda ortaya çıkan temel belirtiler şunlardır:

Vücudun tüm kontrolünü bozan bu hastalık bazen sinsi bir şekilde ilerlerken bazen ciddi belirtiler ile kendini göstermektedir. Vücudun tüm mekanizmasına zarar veren bu durumdan kurtulmanın en etkili yolu erken tanı ve teşhistir. Bunun için de belirtilerin takip edilmesi ve bir an önce doktora başvurulması gerekmektedir.

Tiroid Bezi

Adem elması olarak da bilinen tiroid kıkırdağının belirgin bölümünün alt kısmında tiroid bezi bulunmaktadır. Bir iç salgı bezi olan bu bezinin etkisi ile yaşamsal fonksiyonlar bir düzen içerisinde çalışmaktadır. Bu bezinin normalden fazla ya da az çalışması durumunda bazı rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır. Bunun önüne geçebilmek ve hastalığın etkilerini en aza indirebilmek için erken dönemde tedavi uygulanmalıdır.

Nodülü

Tiroid bezinde ya da üzerinde oluşan büyümelere tiroid nodülü denilmektedir. İyot açısından yeterli olan ülkelerde erkeklerin yüzde 1’inde, kadınların ise yüzde 5’inde nodüller görülmektedir. Ancak bu kişilerin yaklaşık yarısı bu durumu hissetmemektedirler. Bu nodülerinin temel nedenleri tam olarak bilinmemekle beraber iyot eksikliğinin bu duruma neden olduğu düşünülmektedir.

TSH ( Tiroid Stimülan Hormon )

Tirodi bezlerinin çalışmasına yardımcı olan TSH hormonu, bu bezleri uyararak hormonların yapımını sağlamaktadır. Beyinde yer alan hipofiz hormonu TSH hormonunu salgılamaktadır. Bu bezi aşırı hormon salgıladığı zaman kanda T3 – T4 hormonları artarak TSH hormonunu azaltır. Hormon az salgılandığı zaman ise tam tersi durum yaşanır.