Uyku Apnesi Nedir? Belirtileri ve Uyku Apnesi Tedavisi

Uyku Apnesi Nedir? Bu sendromun belirtileri ve tedavisi nasıl yapılır, neden olur, uyku apnesi cihazı hakkında detaylı bilgileri bulabilirsiniz.

Uyku Apnesi Nedir?

Uyku bozukluğu sınıfına giren ve kişinin uyku kalitesini düşüren bir hastalıktır. Uykuda nefesin durması anlamına gelir. Bu rahatsızlıkları olan kişiler öncelikli olarak uyku labaratuvarında uykularını tetkik ettirirler.

Bu hastalık horlamaya ve nefes kesilmesine bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur. Uykuda kişinin solunumu durur. Bunun etkisi ile ani uyanmalar, ani nefes alımları gerçekleşebilmektedir. Uyku sırasında vücut gevşer. Üst solunum yolu da buna bağlı olarak gevşer. Kalın olan dil kökünün ya da damağın gevşeyen üst solunum yolunu tıkaması en sık karşılaşılan rahatsızlık problemidir. Nefes alamama durumu 10 saniye ile sınırlandırılmıştır. 5 – 10 saniye nefes alamama durumları, uyku sırasında boğulma hissi uyku apnesi olarak tanımlanmıştır.

Uyku Apnesi Belirtileri

  • Terleme
  • Aşırı boğaz kuruluğu
  • Sık uyanma
  • Sık tuvalete gitme
  • Gastirit ve reflü
  • Horlama
  • Nefes darlığı

Uyku Apnesinin Tedavisi

Uyku laboratuvarı bulunan hastanelerde bir gece kalınarak el ve yüze elektrotlar bağlanır. Ardından kişinin gece orada uyuması sağlanır. Beyin dalgaları, nabız, göz hareketleri kaydedilir. Uyku apnesi olup olmadığı burada kolaylıkla tespit edilir. Uyku laboratuvarı tetkiki sonucunda eğer bir problem yaşanırsa, bu duruma göre tedavi yöntemleri ve cerrahi müdahaleler bulunmaktadır.

Cerrahi müdahaleler sonucu kişide büyük oranda rahatlık sağlanmaktadır. Ağır uyku apnesine sahip olan hastalar maske şeklinde bulunan uyku apnesi cihazları ile uyumak zorunda kalabilmektedir. Bu cihazlar, tıkalı olan üst solunum yollarını basınç ile aşarak havayı akciğere ulaştırmaktadır.

Bazı yapısal üst solunum hastalıkları bu tip cihazların kullanımını imkansız kılmaktadır. Cerrahi müdahaleler bu dönemde devreye girebilmektedir. Ağır olan hastalara hekimler bu sorunu yok etmek için hem cihaz kullanımı hem de cerrahi operasyon imkanlarını sağlayabilmektedirler.

Hafif ve orta derecede bu rahatsızlıkları olan insanlar da gene solunuma bağlı olarak bir sıkıntı yaşıyorsa, burun eti, geniz eti gibi durumları varsa bunların cerrahi müdahale ile yok edilmesi sağlanmaktadır. Boğaz bölümünde damak aşırı kalın ya da sarkık olabilmektedir. Bu durum da uyku apnesinin nedenleri arasında gösterilebilir.

Bademcikler bazı kişilerde çok yer kaplayabilmektedir. Bu nedenle bu hastalara boğaz ya da mide bölümünden operasyon yapılmaktadır. Dil kökünün kalın olması, dilin fazla büyük olması gibi durumlar da en hafif uyku apnesinin problemleridir. Bu tıkanmalara yönelik de küçük çaplı cerrahi müdahaleler bulunmaktadır.