Zona Hastalığı Nedir? Zona Tedavisi

Zona Hastalığı Nedir? Zona Belirtileri Nelerdir? Zona Neden Olur? Zona Nasıl Geçer? Zona Tedavisi Nelerdir? bu hastalıkla ile ilgili öğrenmek istedikleriniz bulabilirsiniz.

Zona Hastalığı Nedir?

Çocukluk döneminde su çiçeği hastalığına neden olan Varicella Zoster isimli virüsü oluşturduğu sinir iltihabıdır. Bu hastalığın tıp dilinde adı ise Herpes Zoster olup, halk arasında gece yanığı olarak bilinmektedir. Çocukluk döneminde bulaşıcı olan suçiçeği hastalığının geçmesi sonrası sinir köklerinde bu virüs uyur. Bazı nedenlerden dolayı sinir köklerinde uyuyan virüs tekrar karşımıza zona hastalığı olarak çıkar.

Zona (Gece Yanığı )Belirtisi

Zona hastalığı tam anlamıyla kendini göstermeden yani döküntü oluşmadan  insan vücudunu da halsizlik, yorgunluk, hafif ateş ve deri altında karıncalanma oluşur. 2-3 gün içinde ufak kızarıklık, batıcı ve yanıcı ağrı eşlik eder. Kısa zamanda ufak kızarıklık giderek büyür içi dolu sıvı ve kaşıntılı bir hal alır. 2- 10 arasında giderek küçülür ve sarı kabuk oluşarak iyileşme süresine geçer. Bu hastalığın sadece deriden atılması 2 ile 4 hafta arası sürmektedir.

Zona Hastalığı Ne Kadar Yaygındır?

Özellikle 50 yaş üstünde görülen bu hastalık çocukluk döneminde Varicella zoster isimli virüs sinir köklerinde uyur vaziyettedir. Bazı nedenlerden dolayı tekrar çıkması sonucunda oluşturduğu sinir iltihabıdır. Su çiçeği geçirmiş her 10 kişiden 2′ si zona geçirdiği tahmin ediliyor.

Zona (Herpes Zoster) Çeşitleri

Oftalmi, kranial, otik, oral olmak üzere 4 çeşit zona bulunmaktadır. Bu hastalık kendini çok ağrılı, ciltte kabartı, kaşıntı  ve döküntü ile kendini belli eder. Genelde vücudun yarısında oluşan bu hastalık diz, dirsek altında kalan bölgelerde seyrek oluşur. 

Zona Hastalığı Nasıl Bir Süreçten Geçer

İnsan bedeninde halsizlik, yorgunluk, hafif ateş ve deri altında karıncalanma ile başlar.  2-3 gün içinde ufak kızarıklık, batıcı ve yanıcı ağrı eşlik eder. Kısa zamanda ufak kızarıklık giderek büyür içi dolu sıvı ve kaşıntılı bir hal alır. 2- 10 arasında giderek küçülür ve sarı kabuk oluşarak iyileşme süresine geçer.

Kabarcıklar oluşurken ateş çıkabilir hatta lenf bezleri bile şişebilir. Bu hastalığın sadece deriden atılması 2 ile 4 hafta arası sürmektedir. Nadir görülse de hastalık geçtikten sonra ağrılar haftalar hatta aylarca  sinirlerde ağrılar devam edebilir. Uzun süren bu ağrılara postzosterik nevralji denir.

Zona Neden Olur?

Çocukluk döneminde Varicella zoster isimli virüs sinir köklerinde uyur vaziyettedir. Özellikle bağışık sisteminin zayıflaması ile tekrar harekete geçer. Bağışlıklık sistemin zayıflatan nedenler şunlardır;

Yaşlanma

Romatizmal hastalıklar 

Düzensiz ve dengesiz beslenme

Bazı İlaçlar

Zatürre

Kanser

AİDS benzeri ciddi enfeksiyonlar

Bunun dışında stres, üzüntü, depresyon ve aşırı yorgunluk bu hastalığı tetikleyen diğer faktörler arasındadır. 

Her yaş gurubunda görünen bu zona özellikle 50 yaş üstünde görünür bunun nedeni ise yaşlılarda bağışıklık sisteminin zayıflaması ile ilişkilidir.

Zona Bulaşır Mı?

Zona hastalığı bulaşıcı değildir. Ama kişi suçiçeği geçirmemişse suçiçeği olarak bulaşır.

Bu hastalık tutuğu yer çok önemlidir. Örneğin göz çevresinde ve kulak etrafında oluşması ciddi kayıplara neden olabilir.

Zona Tedavisi

Zona tedavisinde en önemli kısmı ağızdan alınan antivirallerden oluşmaktadır. Tedavi sürecinde bağışlık sistemini kuvvetlendirmek çok önemlidir. Bu nedenle özellikle B vitamini ve diğer vitamin takviyeleri yapılır.

Bu hastalıkta her hasta aynı tedavi uygulanmaz. Çünkü kişiye özel tedavi uygulanır. Bu yöntemler şunlardır;

Ağrı kesici, Antikonvülzan, Antidepresanlar gibi ilaçlar

Yüzeysel anestezi sağlayan kremler

Bölgesel soğuk uygulama

TENS

Akupunktur

Bu yöntemler kullanılsa da bazen haftalarca ve yıllarca geçmeyebilirdir. Genç hastalarda 2-3 haftada iyileşirken, yaşlılarda ise 6-8 haftaya kadar uzamaktadır. Bu hastalığı yaşan kişilerin çoğunda etkisi yok olurken, %3′ de ise zonaya bağlı rahatsızlıklar devam eder.

Zona Tekrarlayan Bir Hastalık Mı

Bu hastalık tekrarlanmayan hastalık olarak kabul edilmiştir. Nadir olarak tekrarlayan hastalarda mevcuttur.