Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi
BEBEKLERDE DİŞ ÇIKARTMA DÖNEMİ
Bebeklerde diş çıkarma dönemi hem anne için hem de bebek için biraz zahmetli de olsa çocuğumuz ilk diş çıkardığında seviniriz. Diş çıkartma partisi yaparız eşimizle dostumuzla bu anımızı paylaşarak kutlarız. Bebeğinizin diş çıkarma sürecinde bilmeniz gereken bilgileri Bebeklerde Diş Çıkarma Diş Çıkarma Dönemi yazımızda bulabilirsiniz.
Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri
İlk Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?
- Birinci damak kaşıntısı ve akabinde her şeyi ağzına götürmek istemesi ile başlar diş maceramız.
- Damakta kızarıklık, şişlik, ağızdan salya akması, eline geçen ne varsa onu ağzına sokarak damağını kaşımaya çalışma çabası, çocuğun huzursuz bir hal alması diş çıkartma belirtileridir.
- Bazı çocuklar daha ağır atlatır bu dönemi uykusuzluk, beslenme bozukluklarına bağlı kabızlık, hafif ateş çıkması, halsizlik gibi belirtilerle gösterir kendini.
Bebekler Ne Zaman Diş Çıkartır?
Bebeğimiz ilk dünyaya geldiğinde süt ile beslendiği için dişe ihtiyacı yoktur. Ne zaman ek gıdalara geçmeye başlarsak o zaman diş ihtiyacı ortaya çıkar.
Anne karnında oluşmaya başlayan dişler bebeğimiz dünyaya geldikten 5 ay sonra çıkmaya başlar.Literatürlerde diş çıkartma zamanı 5 ve 10. aylar olarak gösterilse de diş çıkartma zamanı bebekten bebeğe farklılıklar gösterir.
Bebeklerde Diş Çıkartma Sırası
İlk Hangi Dişleri Çıkmaya Başlar?
İlk olarak alt çenede iki diş çıkmaya başlar. Daha sonra üst damaktan öndeki iki kesici diş çıkmaya başlar ama bazen de üst damakta ilk kesici diş çıkmaya bilir. Daha sonra üst yan dişler çıkmaya başlar bunu köpek dişleri takip eder.
Yaklaşık olarak 12 ve 15. aylar arasında birinci azı dişleri çıkmaya başlar 25-30.aylar arasında ise 2. azı dişleri çıkar.
Bebeğimiz Diş Çıkartırken Neler Yapılmalı?
Bebeğimiz bizim en değerli kıymet verdiğimiz varlıklarımızdır. Bu dönemi onun rahat geçirmesi için elimizden geleni yapmalıyız. Diş çıkartma belirtilerini azaltmak için öncelikle doğal ürünler kullanmalıyız. Doğal meyve ve sebze yemeye çalışması onun diş kaşıntısını rahatlatacaktır.
Beslenmede, çocuğunuzun tat duygusunun gelişmesine mikroplara karşı direnç kazanmasına da yardımcı olmuş olur.
Bebeklerde Diş Çıkarırken Ateş
Bu dönemde bebeğimizin ateşi 38 dereceyi geçmez. Su gibi de ishal olmaz.
Eğer bebeğin ateşi 38 dereceyi geçerse başka bir rahatsızlığın belirtisidir. Böyle bir duruma bebeğinizi doktora götürmelisiniz.
Bebeklerde Dişler Ne Zaman Tamamlanır?
Her bebekte farklı zamanlarda olacağı gibi genel itibariyle bebeğiniz 2.5 ve 3 yaşına kadar süt dişlerinin tamamlanmasıyla bu önemde bitmiş olur.