Behçet Hastalığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Behçet Hastalığı Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavileri Nedendir? bu hastalık hakkında yazımızdan bilgi edinebilirsiniz.

Tıp literatürüne 1937 yılı içerisinde  Türk hekimi olan dermatoloji uzmanı Hulusi Behçet tarafından bu hastalığın ilk  tanımı yapılmıştır. Behçet hastalığı tanımlandıktan sonra literatürde ki yerini de almıştır. Elbette keşfi yapan doktorun soyadı ile. Bu hastalık hakkında herkesin bilmesi gereken bazı bilgiler vardır. Bu bilgiler sayesinde hastalık erken teşhis edilebilir.

Behçet Hastalığı Nedir?

Bu hastalık, vücudun her yerinde görülebilmektedir. Ancak yoğun olarak ağız ve genital bölgede görülmektedir. “Aft” ismi verilen yaralar şeklinde ortaya çıkar. Bu yaralar dışında, göz, beyin damarları, eklemlerde tekrarlayan iltihaplanmalara sebep olur.

Tedaviye erkenden başlanmaz ise ciddi sorunlara yol açabilir bu durum. Halk arasında bu hastalık ile ilgili bilinen bir diğer yanlış ise hastalığın bulaşıcı olduğu yönündeki düşüncelerdir. Ancak bu hastalık bulaşıcı bir hastalık değildir.

Behçet Hastalığı Kimlerde Görülür ?

Behçet hastalığının görüldüğü yaş aralığı 20-40 arası olmakla birlikte, 30-40 yaş arası kişilerde daha fazla görülür. Coğrafi olarak bir bölge belirtmek gerekirse; Akdeniz, Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerinde sıkça rastlanmaktadır. Kısacası İpek Yolu üzerinde yer alan ülkelerde daha fazla görülür. Bir Türk doktorun bu hastalığın teşhisini ve tanımını koyması aslında pek de ilginç değil çünkü Türkiye de her 300 kişiden birinde bu hastalık görülmektedir.

Behçet Hastalığının Nedenleri

Bu hastalığın nedenleri tam olarak bilinememektedir aslında. Bununla birlikte hastalığa birkaç çeşit mikrobun sebep olduğu tahmin edilmektedir. Behçet hastalığına sebep olan bir diğer nedenin ise kalıtım olduğu düşünülmektedir. Uçuk virüsünün de Behçet hastalığına sebep olan mikroplardan olduğu düşünülmektedir. Ancak henüz ispatlanmış bir tez bulunmamaktadır.

Behçet Hastalığının Belirtileri

Bu hastalığın belirtileri arasında en sık rastlanan belirti, ağızda ve genital bölgelerde yaraların oluşmasıdır. Diğer büyük bir belirti ise, göz damarların iltihaplanma olmasıdır. Ayrıca eklemlerde oluşan ağrılarda Behçet hastalığı belirtileri olabilir.

Behçet Hastalığı Tedavisi

Bu hastalığın tedavisi tam olarak mümkün değildir. Bu yüzden tedaviler hastalığı bitirmeye yönelik değil, etkileri azaltmaya yöneliktir. Teşhis konulduktan sonra doktorun tesviye ettiği ilaçlar ile ilaç tedavisi başlatılır ve etkiler azaltılmaya çalışılır.