Bel Fıtığı Nedir Belirtileri Tedavisi ve Bel Fıtığı Ameliyatı

Bel fıtığı nedir?, belirtileri nelerdir, bel fıtığı egzersizleri nasıl yapılır, ameliyatı nasıl olur, ameliyat sonrası neler yapılmalı hakkında her şey bu yazıda.

Bel Fıtığı Nedir?

Günümüzün en büyük sağlık sorunlarından biride bel fıtığı rahatsızlığıdır. Vücudumuzun tüm ağırlığını taşıyan bel bölgesidir. Bu yüzden gün içerisinde gerek yoğun hareket temposu gerekse hareketsizlik belimizi olumsuz yönde etkilemektedir. Bel fıtığını bir sebebe bağlamak mümkün değildir. Çünkü belinizi tetikleyen birçok unsur olabilir. Dengesiz kilo faktörü de bel fıtığının başlıca nedenleri arasında görmek gerekir.

Bel Fıtığı Belirtileri

Bel fıtığının en önemli belirtileri arasından bacak bölgesinde ağrı, hareketlerde his ve kuvvet kaybı, refleks eksikliği gösterilebilir. Elbette ki ileriki evrelerde hastalar idrar ve gaita tutamama şikâyetlerinde bulunur. Bel fıtığının teşhisi MR cihazının verilerine bakılaraktan konulmaktadır. Hastaya teşhis konulduktan sonra doktorun belirleyeceği tedavi yöntemine başvurulmalıdır.

Bel Fıtığı Tedavi Yöntemleri

Bel fıtığının evresine göre tedavi planı yapılmaktadır. Doktorların ilk önerdiği kesin istirahattır. İlk evrelerde ameliyata başvurmak istemeyen doktorlar hastaya ilaçla tedaviyi uygun görebilir.

Bunun yanı sıra hastanın bel fonksiyonlarını rahatlatması amacı ile hareket egzersizleri önermektedir. Ancak bazı hastalarda ilaç ve egzersiz tedavisi bazen yetersiz kalabilmektedir. Bu yüzden ileri safhalarda cerrahi müdahale gerektirir. Günümüz itibari ile artık bel fıtığı ameliyatı oldukça kolay bir cerrahi müdahaledir.

Bel Fıtığı Egzersizleri

1. Sırt üstü yatarak düz bacak kaldırmak

Dizleri kırmadan düz şekilde bacak kaldırılır ve indirilir, yorulana kadar önce birini sonra diğeri yapılır.

2. Sırt üstü yatarak yarım mekik çekilir

Dizler kırık eller dizde veya dizlerin yanında baş ve omuzlarını kaldırıp tekrar yat

3. Sırt üstü yatarak belini kaldır

Dizler kırık eller yanda ve yerde belini ve kalçanı yukarı kaldır ve indir.

4. Sırt üstü yatarak bisiklet sür

Dizler kırık bacaklarını karnına çek ve bırak, bel yerde yavaş ve geniş daire yaparak bisiklet sür

5. Yüz üstü yatarak ters mekik çek

Eller yanda veya eller belde bağlı durumda, başını ve gövdeni yukarı kaldır ve indir.

6. Yüz üstü yatarak düz bacak kaldır

Eller yanda dizleri kırmadan bacak kaldır, önce bir bacağını yorulunca diğer bacağını kaldır.

bel fitigi egzersizleri

Bel Fıtığı Ameliyatı Nasıl Olur?

Bel fıtığı tedavisinde ilaç ve fizik tedavilere cevap alınamıyorsa kesin çözüm ameliyattır. Fıtık artık son raddeye gelmiş ve hastayı baskı altına alıyorsa cerrahi müdahale yapılması şarttır. Cerrahi müdahalelerde geç kalınması büyük bir risktir. Böyle kötü bir durumla karşı karşıya kalmamak adına tam zamanında tedaviyi uygulamak gerekir. Aksi takdirde fıtığın vücuda büyük zararları dokunur. Çünkü hastayı bekletmek, felç riskini göze almaktır. Fıtığın boyutu ve duruma göre doktorların belirleyeceği cerrahi müdahale tespit edilir.

Açık, mikro ve endoskopik cerrahi olmak üzere, üç yöntem bulunmaktadır. Bu müdahalelerde fıtık bel bölgesinden çıkartılarak hasta tedavi edilir. Elbette ki bel bölgesi sinir alanı olduğundan bazen gözden kaçan fıtık dokuları da söz konusu olabilmektedir. Bu yüzden artık doktorların tercihi mikro ve endoskopik cerrahidir. Bu yöntemler sayesinde daha ince ve kusursuz tedavi edebiliyorlar. Vaktinde yapılan ameliyatların hiçbir olumsuz etkisi yoktur. Ancak fıtıklar bölgede tekrarlayabilmektedir. Yani ameliyat olmak tekrar oluşumu engelleyemeyebilir.

Bel Fıtığı Ameliyat Sonrası Neler Yapılmalı

Hastalar ameliyat sonrası bir hafta boyunca dinlenmesi uygun görülmektedir. Yeni ameliyatlı hastaların oturması önerilen bir durum değildir. Bu yüzden küçük yürüyüşler ve istirahat çok idealdir. Özellikle bel fıtığı ameliyatı geçiren hastalar ayakta durmamaya özen göstermelidir.

Ameliyattan sonra kilo konusunda biraz dikkatli olmakta yarar vardır. Bunun dışında hastalar doktorun önerisi üzerine banyo yapabilmektedir. İlk üç hafta boyunca ameliyatlı hastaların dikkatli olmasında fayda vardır. İlerleyen haftalarda hasta yavaş yavaş normal yaşantısına dönebilir. Ancak her hastalıkta olduğu gibi bilinçli olarak yaşantısına devam etmesinde fayda vardır.