Çocuklarda Empati Geliştirme
Empati eğitiminin temeli nasıl gelişir? Çocuklarda empati eğitimi kaç yaşından sonra başlar? Çocuklara olumsuz duygularını kontrol etmeyi nasıl öğretmeliyiz?Empati kurmanın çocuğunuza ve karşındaki kişiye sağladığı faydalar nelerdir? Empati nasıl öğretilir?
ÇOCUK GELİŞİMİNDE EMPATİNİN ÖNEMİ
Empati aynı fikirde olmasalar bile başka bir insanın görüşlerine değer vermeyi saygı duymayı öğrenmelerini gerektirir. Bir başka değişle empati kurarak iki kişinin aynı perspektiften olaya bakmasıdır empati. Böylelikle zorbalığı ve acımasızlığın diğer biçimlerini engellemenin de temel anahtar noktasıdır.
Empati Kurmanın Çocuğunuza Faydası
Bir olumsuz olay karşısında kişiyi rahatlatmak için neye ihtiyacı olduğunu tahmin edip buna uygun davranışta bununa bilmeyi öğrenir. Empati kurarak çevresinde kişiler ile daha iyi iletişim kurmasını sağlar.
Empati Eğitiminin Nasıl Gelişir?
Annenin çocuğuna gösterdiği şefkatli ve sevgi dolu ilgi, çocuğunda karşındakine şefkat ve ilgi göstermesini sağlar. Çocuğunu düşünen tüm ihtiyaçlarını karşılayan annesi onun sadece ruhen değil zeka gelişmesini sağlar. Sağ beynimiz ,empatiden sorumludur. Bebeğin büyümesinin ilk yılları sağ beyinin gelişimi için çok önemlidir. İlk yıllarda değerli olduğunu hisseden çocuk annesini onu hep seveceğine onu koruyacağına güvenerek, bu sevgiyi ve değeri etrafındakilere de gösterir. Acımak, vicdan merhamet duygularının temeli böylece anneler sayesinde artırılır.
Çocuklarda Empati Kaç Yaşından Gelişir?
18-24 ay arasında “ben” kavramı gelişir çocuklarda. Fakat ben diyebilen çocuklar sen ben ayrımını yapabilir. Çocuğun 2 yaşından önce kendinden başkasını düşünüp anlaması çok zordur. İki yaşından sonra empati kurma yeteneğini algılamaya başlar .
Empati Nasıl Öğretilir?
- Bir davranış karşısında başkasını ne hissettiğini ona söyleyerek anlatın. Örneğin ;’’Abin onun oyuncağını elinden çektiğin için sana kızdı. Abinin oyuncağını ona ver sana başka bir tane oyuncak seçelim’’
- Empatiyi davranışlarımızla gösterelim.’’Teyzenin yarası çok acımış, Gel teyzenin yaralı parmağına krem sürelim’’.
- Olay karşısında çocuğun özür dilemesi için zorlamayın. Önemli olan bu davranışın yanlış olduğunu anlamasıdır. Ece “arkadaşın çok üzülmüş nasılda ağlıyor” diyerek arkadaşına yaptığı davranışın yanlış olduğunu anlamasını sağlayın.
- Onlara duyguları anlatan farklı yüz ifadeleri görselleri göstererek hikayeler okuyun. Böylelikle duygularla ilgili farkındalığı gelişmiş olur.
Çocuklara Olumsuz Duygularını Kontrol Etmeyi Nasıl Öğretmeliyiz?
Çocuğunuzu hep mutlu etmeye çalışırsanız zor duyguları öğrenmesi ve onları kontrol etmeyi öğrenmemiş olur. Kızgın bir arkadaşının ne hissettiğini anlayamaz. Çocuğunuz çizgi film izlemesini istemiyorsanız televizyonu kapatın ve ona ne hissettiğini anladığınızı ona söyleyin.”Biliyorum ki televizyonu kapatmama kızdın” Seni anlıyorum ve senin televizyon izlemeni istemiyorum. Sakinleşince seninle birlikte yapboz oynaya biliriz.