Çocuklarda Obezite Nedenleri
Neden Çocuklarımız Şişmanlıyor
Yaşadığımız hayat şartları, beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam, sevgi ve ilgiden yoksun büyüyen çocuklarımız maalesef obezite oluyor. Çocuklarda obezite nedenlerinin başında özellikle de çalışan annelerimiz çocukları için pratik olan fast-food yiyeceklerini tercih etmektedir. Çocuklar için erken kalkıp, kahvaltı hazırlamadığı için çocuklarımız her gün sağlıksız, yağlı poğaça ve benzeri gıdalar tüketmektedir.
Büyüme gelişme çağında olan çocuklarımız bu şekilde beslenerek obeziteye yakalanmaktadır. Yapılan araştırmalara göre ülkemizde de çocuk ve gençlerin % 10-25 aşırı kilolu veya obezite seviyesine olduğu tespit edilmiştir. Obezite nedir? diye sorulacak olunursa, yağ miktarının vücut kütlesine oranının artmasına diye biliriz. Obezite, iki nedenle oluşmakta olup bunlarının biri yukarıda bahsettiği yaşam şekliyle oluşan obezite bir diğeri ise endokrin ve genetik hastalıklar nedeniyle oluşan obezite olup bu obezite şekli çok az bir yüzdelik dilimi kapsamaktadır.
Obezitenin Yol Açtığı Hastalıklar
Tip 2 Diyabeti
Hipertansiyon
İnsülin direnci
Dislipidemi
Kalp hastalıkları
Ergen Erkenlik
Solunum Yolları Enfeksiyonu
Cilt Sorunlar
Safra kesesi taşları
İskelet sorunları, bacaklarda eğilme
Karaciğer yağlanması
Hepatit
İstenmeyen kıllanmalar
Horlama
Kansere yakalanma riski artmakta.
Depresyon
Böbrek Hastalıkları
Adet Düzensizliği gibi bir çok hastalığa sebep olmaktadır.
Çocuklarda Obezite Tedavisi Nasıl Yapılmalı
İlk yapmanız gereken çocuğunuzu obezite probleminin nedenini tespit edilmelidir. Çocuğunuzun herhangi bir sağlık problemi varsa araştırmalar yapılmalı ona gerekli tedavi uygulanmalıdır.
Çocuğunun beslenme düzenin gözden geçirin, nelerde yanlış yaptığınızı öğrenmek için uzmandan yardım alın. Uzmandan yardım almanız hem çocuğunuzun gelişime etkileyecek yanlış şeyleri yapmanızın önüne geçecektir. Mutlaka çocuğunuzla iş birliğinde olun. Sağlıklı beslenmeyi bir hayat tarzı olarak yaşantısına geçirmesini sağlayın.
Aile bireyleri olarak da sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzına haline getirin ki, çocuğunda daha kolay adapte olsun ve süreci sağlıklı bir şekilde atlatsın. Örneğin: Siz kızartma, tatlı yerken çocuğunuzun da yememesi ondan talep etmezsiniz. Bu nedenle aile olarak bir bütün halinde hareket etmelisiniz.
Mutlaka çocuğunuzun hareketlerini arttırın. Okulunuz kısa mesafede ise servis kullanmayın. beraber yürüyün. Maalesef çocuklarımız bilgisayar ve tablet başınca hareketsiz zaman geçirmekte ve sosyal gelişimini geriletmektedir. Bu nedenle çocuğunuzun spor aktivitelerine yönlendirin bu sayede kilo verimine ve sosyal gelişimine olumlu etki sağlayacaktır.