Ev Yapımı Sirke Nasıl Yapılır? Doğal Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?

Evde Doğal Sirke Yapımının Faydaları

Ben Yaptım Oldu

Sayısız mucizesi olan sirkenin faydaları saymakla bitmemektedir. Sirke kullanım alanları çok zengindir. Yemeklerimizde ve salatalarımızda verdiği tat, sağlığımıza verdiği yararlarla sirkeyi yaşantımızda mutlaka yer vermeliyiz. Sirke fermantasyon yöntemiyle meydana gelen asidik bir sıvıdır..

Fermantasyon sirke oluşumunda çok önemli bir etkendir. Bu nedenle fabrikasyon ürünlerde fermantasyon süresi çok az olduğundan, evde yapılan sirkeyle aynı tat, kalite ve fayda sağlamamaktadır. Evde kendi yapmış olduğunuz sirkenin hazzı ve ben yaptım  diyerek gönül rahatlığıyla tüketmeniz bir başkadır. Genelde tercih edilen elma sirkesi olmaktadır. Sirkenin faydaları yazımızdan inanılmaz faydaları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Fermantasyon Nedir?

Fermantasyon diğer bir adıyla mayalanma da diyebiliriz. Fermantasyon, bir maddenin bakteriler, mantarlar ve diğer mikroorganizmalar aracıyla çürümesi sonucunda oluşan olaya fermantasyon denir. Fermantasyon ürünlerine örnek vermek istersek boza, ekşi maya, ekşi mayalı ekmekler, ev yoğurtları fermantasyon ürünleridir. Fermantasyon ürünleri probiyotik içerdiğinde sağlığımız için bulunmaz bir nimettir.

Sirkenin Besin Değeri Ne Kadardır?

100 gr sirkede oluşan besin değeri;

Asetik Asit 5 mg

Potasyum 73 mg

Kalsiyum 7 mg

Sodyum 5 mg

Magnezyum 5 mg

Karbonhidrat 1 mg

Enerji 21 kcal

Fosfor 8 mg

Şeker 0.4 gr

Demir 0.2 mg

Evde Organik Sirke Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken Püf Noktalar

Sirke yapmak için masraflı malzemeler gerek yok. Sirke yapmak için meyve, su ve bakliyat yeterli ürünlerdir. Önemli olan sirke yapacağınız meyvenin doğalını bulmaktır. Doğal meyveden olan sirkenin tadı ve lezzeti bir başka olacaktır.

Sirke olacak meyveyi güzelce yıkayın. Meyvenin kabuklarını soymamak, sirke oluşumunda önemli, bu nedenle meyve kabuklarını soymayın.

Sirke, olacak meyvenin çürük olmamasına dikkat edin, eğer meyvenin çürük kısımları varsa mutlaka güzelce temizleyin. Meyvenin çürük olması fermantasyonunu etkiler ve tadını bozar.

Sirke yapacağınız meyve yeteri kadar şekerli değilse, doğal bal ve pekmez size yardımcı olabilir.

Sirke olacak meyvenin küçük küçük bölmek, daha kısa zamanda sirke oluşumuna sağlayacaktır.

Sirkeyi mutlaka içme suyundan yapın.

Sirke yapmayı ilk defa deneyecekseniz, sirke anası elinizde olmayacaktır. Bu nedenle onun yerine nohut, bulgur veya doğal bal bulundurun.

Sirkenizi cam kavanozlara yapın, plastik kaplara yapılan sirke, cam kavanozlardan yapılan sirkeye göre kalitesini daha düşecektir.

Doğal Elma Sirke Evde Nasıl Yapılır?

Malzeme Listesi

1 kilo elma

3 litre su

2 yemek kaşığı bal

1 çay bardağı nohut

yarım çay bardağı bulgur

Not: Elinizde sirke anası varsa nohut, bulgur ve bala ihtiyaç yoktur.

Yapılışı

Elmaları güzel yıkayın ve elmaları soymadan küçük küçük doğrayın, cam kavanozun içine temiz içme suyu koyun, doğradığınız elmaları cam kavanozun içine atın. Bal, nohut ve bulguru ekleyin ve silikon veya plastik kaşıkla karıştırın. Kesinle tahta kaşıkla karıştırmayın. Cam kavanozun ağzını tülbent veya iki, üç kat katlanmış havlu kağıtla iyice kapatın. Ortalama 20 gün direk ışık almayan, kuru ve serin yerde bekletin ve  her gün plastik veya silikon kaşıkla karıştırın. 20 gün sonunda göreceksiniz elmalar dibe çökmüş olacak. 20 günde de hiç karıştırmadan bekletin. Bu süreç sonunda oluşacak olan sirke anasını alın ve elmaları iyice süzdürün. Süzdürmek için tülbent kullanabilirsiniz. Yapacak olanlara şimdiden afiyet olsun.