Lohusa Döneminde Olan Annelere Öneriler

Yeni annesiniz bebeğiniz ve kendiniz için neler yapmalı bunları bilmemiz gerekir.Doğumdan sonra  hem fiziksel, hem psikolojik olarak büyük değişimler yaşarsınız. Evinize yeni bir birey katılmış o da size muhtaç yani herkesin size ihtiyacı var. Bu nedenle Lohusa Döneminde Olan Annelere Öneriler yazımıza göz atın.

Lohusa Anneye Pratik Bilgiler

İlk yapmanız gerek stresten uzak durun.Stres anne sütünü olumsuz etkiler. Bu geçirdiğiniz zamanın ve bebeğinizin ilk anlarının tadını çıkardın çünkü bu zamanlar geri gelmeyecektir. 

Eski vücut formunuza girmeniz zaman alacak bu nedenle lütfen acele etmeyin ve moralinizi bozmayın. Eski formunuza geri dönmeniz 6- 12 ay sürebilir. Eğer bebeğinizi emziriyorsanız eski bedeninize dönmenize yani kilo vermenize yardımcı olur.

Lohusa dönemine diyet uygulamayın. Yeni doğum yaptığınızdan vücut kendiniz toparlama aşamasında bu nedenle diyet uygulamayın. Bırakın ilk önce vücuduz kendini toparlasın. Tabi bu dönemde salmayın yağlı, hamur işleri ve şekerli gıdalardan uzak durabilirsiniz. En önemlisi de gazlı yiyecek ve içeceklerden uzak durun.

Anne sütünüz yetersiz ise,süt arttırıcı yiyecekler ve içecekler tüketin. Bunla ilgili Anne Sütünü Arttıran Besinler yazımızı okumanızda fayda var.

Bu dönemde uykusuz kaldığınızdan dolayı bebeğiniz uyurken sizde dinlenin. Dinlenmiş olmanız hem bedeninize iyi gelecek bebeğinize daha iyi ilgileneceksiniz. Hemde psikolojinize fayda sağlayacaktır.

Bu dönemde kanamanızı mutlaka takip edin. Kanamanızda fazla ise mutlaka uzman doktora başvurun.

Doğum esnasında ve lohusa döneminde kanama olduğundan dolayı kansızlık yaşayabilirsiniz. Bu nedenle kan yapıcı besinler tüketin.

Bebeğiniz ve kendi kontrolleri aksatmadan gidin.

Doğum sonrası atılan Dikişlerinize mutlaka özen gösterin. kendinizi çok yormayın ve ağır kaldırmayın ki dikişlerinize zarar görmesin. Taburcu olurken oturma banyosu, anestezi içerikli krem veya yumuşak yastık önerilerini uygulayın. Bu yaşadığınız hassasiyet 1-2 hafta sürebilir.

Bu dönemde depresyon çok önemli bir konudur. Annenin yorgunluğu, uykusuzluğu, bebeğe alışma süreci, sütün yetmeme endişesi, bebeğinin bakımını tam yapamaması, ağlama nöbetleri gibi görünen sorunlarda karşılaşabilirsiniz. Bu gibi durumlarda anneyle ilgilenilmeli, anne dinlendirilmelidir. Annenin moral ve motivasyon destekleyerek bu dönemi en iyi şekilde atlatması sağlanmalıdır.