Pankreas Nedir? Pankreas Kanseri ve Belirtileri Nelerdir?
Pankreas Nedir? Pankreas Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tipleri Nelerdir? İltihaplanması bu konu hakkında aradığınız bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.
Pankreas ince bağırsağın üst kısmında bulunur. Karın bölgesinin arkasına denk gelmektedir. Oldukça geniş ve düz bir görünüme sahiptir. Salgılamış olduğu enzimler sayesinde vücuda giren karbonhidratlar kolaylıkla sindirilmektedir. Hem sindirimin sağlanmasına yardımcı olur hem de insülin ve glukagon hormonu üretimini sağlar. Salgılamış olduğu hormonlar kişilerin kan şekerini dengede tutar. Bu hormonların eksikliği kişinin diyabet olmasına yol açar.
Pankreas Kanseri Nedir?
Pankreas kanseri son dönemlerde daha fazla görülmeye başlanan bir kanser türüdür. Tanısının sık konulduğu ve her geçen gün görülme sıklığının arttığı bir hastalıktır. Pankreasın baş bölgesinde yerleşen tümörlerde kendisini beli etmeden uzun zaman kalabilir.
Pankreasın baş bölgesinde meydana gelen bu kanseri türünde ana safra kanalı ile yakın ilişki sebebi ile buradaki tümörün ana safra kanalını sarması, safra akışını engellemektedir. Buna bağlı olarak safranın kana karışması yani sarılık meydana gelebilmektedir.
Sigara ve alkol kullanımının yanı sıra; şeker hastaları da risk grubu arasında görülmektedir. Bunun yanında ailede hastalık geçmişinde de bu kanseri bulunan kişiler risk altındadır.
Pankreasın Kanseri Belirtileri
Sarılık oluşumu ( gözde, ciltte sararma meydana gelir. )
İdrar renginde geçmeyen bir koyulaşma görülmesi.
Ağrı kesicilere cevap vermeyen şiddetli karın ağrıları
Pankreas İltihabı
Pankreasın iltihabının tıbbi terim olarak bilinen ismi pankreatit’tir. İnce bağırsağın üstünde bulunan pankreas vücutta meydana gelen birtakım değişikler nedeni ile iltihaplana bilmektedir. Bu iltihabı; kronik pankreas iltihabı ve akut pankreas iltihabı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Safra taşı oluşumu, safra kesesi rahatsızlıkları ve alkol bağımlılığı pankreasın iltihaplanmasına neden olmaktadır. Birtakım bakteriyel enfeksiyonlar, östrojen oranı yüksek ilaç kullanımı da iltihaplanmaya neden olmaktadır. Pankreasın anormal derecede büyük olması iltihap oluşumuna zemin hazırlamaktadır.
Riskleri
Yaş grubunun ilerlemesi bu kanseri için risk teşkil etmektedir.
Sigara ve alkol bağımlılığı en büyük risk faktörüdür.
Vücut kitle indeksinin yüksek olduğu kişilerin bu kanseri olma ihtimali bulunmaktadır.
Kimyasal maddelere maruz kalarak çalışma sürdüren kişilerin bu kanseri riski bulunmaktadır.
Tipleri
Ameliyata Uygun Pankreas kanseri
cerrahi müdahale ile iyileştirilebilir düzeydedir. Ameliyat ile tümör alınır fakat sonrasında kanserin tekrar etme ihtimali oldukça yüksektir.
Bölgesel İlerlemiş Pankreas Kanseri
Bir bölge etrafında ilerlemiş olan kanser tipi, vücutta bulunan organlara sıçramadığı için tedavi edilebilir düzeydedir.
Yayılmış Kanser Tipi
Karın içine doğru yayılma göstermektedir. Cerrahi müdahale yeterli olmaz. kemoterapi de gereklidir. Bu durum tekrarlayabilir. Yapılan her kemoterapi hastanın yaşam süresinin uzamasına yardımcı olur.
Tekrarlayan Kanser tipi
Bu kanseri tekrarladığı zaman genellikle hastanın karaciğerine sıçramaktadır. Bu durumda sıçrayan karaciğerin bir bölümü alınmaktadır.
Tedavisi
Tedavi yöntemi ilk olarak cerrahi müdahaledir. Ardından radyoterapi, kemoterapi ve ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Hastalık kendini tekrar ettikçe uygulamalar da kendini tekrar etmektedir.