Selenyum Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Selenyumla ilgili öğrenmek istediğiniz bütün bilgileri Selenyum Nedir? Selenyum Faydaları ve Zararları Nelerdir? yazımızda bulabilirsiniz..
Selenyum Nedir?
Selenyum atom numarısı 34, kütle numarası 78,96 olan, periyodik cetvelin 4. periyodunda 6a grubunda bulunan element 6a 3’ü elementidir. Ünlü İsveçli kimyager Jons Berzelius tarafından 1817 yılında keşfedilmiştir.
Selenyumun Faydaları
Vücudumuzda çok az miktarda bulunan ancak vücuda faydalarından dolayı mutlaka eser miktarda da olsa alınması gereken minerallerden birisidir. Selenyum vücut fonksiyonlarını düzenlemede ve antioksidan mekanizmada; çeşitli vitamin, mineral ve fitokimyasallar ile beraber aktif görev alır. Vücutta böbrek, karaciğer, testis, dalak ve pankreasta bulunur.
Selenyumun vücut için faydaları azımsanamayacak kadar çoktur. Selenyumun antioksidan kimliği onu adeta vücut için olmazsa olmaz kılar. Bir antioksidan olarak ilk işi bağışıklık sistemini güçlendirmektir. Vücutta serbest radikallerin etkisini gidererek vücudun içinde öngörülemeyen bir zararın oluşmasını engeller; vücudu olası tüm tehditlere karşı korur. Selenyumun düşük miktarlarda alımı dahi vücuttaki işlevinin yerine getirilmesinde yeterli olur.
Selenyumun özellikle kansere karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. E vitaminiyle birlikte etkisi daha çok artan selenyum, rektum (bağırsak), rahim ağzı, yumurtalık, prostat ve karaciğer kanserinden korunmada yardımcı olur. Ayrıca selenyum pek çok metabolik olayda doğrudan veya yardımcı olarak görev alır.
Selenyum kanın pıhtılaşma riskini azaltıp kalp ve damar hastalıklarından korunmayı sağlar. Kötü kolesterolü(LDL) düşürüp iyi kolesterolü(HDL) artırır.
İyotla birlikte alındığında tiroit bezinin işlevini yerine getirmesine yardımcı olur.
DNA onarımında görev alır. Gözde katarakt oluşumunu önler. Vücudu diyabetin yan etkilerinden korur. Erkeklerde sperm sayısını ve canlılığını arttırarak kısırlığı önler.
Selenyumun Eksikliğinin Zararları
Vücut için faydaları saymakla bitmeyen selenyumun eksikliğinde bağışıklık siteminde kısmi zayıflamalar görülür. Bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla vücut dışarıdan tehditlere açık hale gelir. Yorgunluk, uyuşukluk ve bayılma görülebilir. Kişinin kansere yakalanma riski artar, Keşan hastalığı, guatr ve diğer tiroit hastalıkları, kas zayıflığı görülebilir.
Günlük Ne kadar Selenyum Tüketmeliyiz
Günlük olarak tüketilmesi gereken selenyum miktarı erkeklerde 70 mcg, kadınlarda ise bu oran 55 mcg’dir.
Selenyumun Fazla Tüketilmesinin Zararları
Son derece yüksek düzeyde (günde 3000-4000 mcg civarında) tüketildiği zaman vücutta toksisite durumlarına neden olabilir. Yorgunluk, ağız kokusu, depresyon, mide bulantısı, sinirlilik hali ve saç, tırnak kayıpları gözlenebilir.
Selenyum İçeren Besinler
Selenyum bakımından zengin gıdalar; kuşkonmaz, yumurta akı, kuzu, mantar, ıspanak, ton balığı, buğday kepeği, deniztarağı, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar ile soğan ve sarımsaktır.