Yenidoğan Bebek Bakımı Nelere Dikkat Edilmeli
Yenidoğan Bebek Bakımı Yeni Doğan Bebekte Nelere Dikkat Edilmeli
Yeni anneler ve anne adayları neler yapmam gerekli, nelere dikkat etmeliyim hep bir endişe ve telaş içindedirler. İtiraf etmeliyim bende anne olmadan önce hiç bebek bezi değiştirmemiştim nasıl değiştireceğim diyordum. İlk bebeğimi kucağıma aldığımda nasılda ağlamıştım. ALLAH’ u TEALA’ nın bir lütfu her şey değişti sanki annelik iç güdüsüyle her şeyi yapıyorsun merak etmeyin, zamanla her şey rayına oturuyor o sana neler yapmam gerektiğini öğretiyor zaten. Aslında rahat,stressiz olup o anların tadını çıkarmak gerek bunu kaçımız yapabiliyoruz bilmiyorum.
Yeni doğanla bakımı ile ilgili öneriler ;
Emzirme
Yeni doğan bebeklerde en önemli konulardan bir de emzirme öyle mucizevi bir şey ki anne sütü yerini alabilecek bir birşey yok. 2-3 saatte bir emzirilmelidir. Anne ve bebeğin arasında bağı kuvvetlendirir. Bebeğinizi;
Sarılık
Kabızlık
İshal
Obezite
Diyabet
İdrar yolları enfeksiyonu
Sindirim sistemi hastalıkları (anne sütün sindirimi daha kolay olduğundan yeni doğanlarda görülen gaz sancısı ve beslenme sonrası kusma daha az görülür.)
Solunum yolu enfeksiyonu
Alerjik gibi bir çok hastalıklardan koruyor olup zeka gelişimi içinde çok önemlidir. Bunu dışında anne içinde sayısız faydaları bulunmaktadır.
Oda Sıcaklığı
Bebek anne karnındayken sıcak bir ortamda bulunduğundan dış dünyaya adapte sürecinde uzmanlar zamanında ve normal bir kilodan kıyafetli oda ısısının 22-24 derece olması gerektiğini söylemektedir.
Yeni Doğan Bebek Nasıl Giydirilmeli
Zamanında doğan ve normal bir kilodan olan bebeğiniz sizden bir kat daha fazla giyinmelidir. Kat kat giydirmek onu rahatsız edebilir.
Yeni Doğanlarda Uyku Düzeni
İlk hafta toplam 12-16 saat uyur ve 1- 2 saatte uyanır. Artık 2 haftadan sonra uyanıklık süresi artacaktır.
Yeni Doğan Bebeklerde Cildini Gözlemleme
Bebeğinizi iyi ışık olan bir ortamda sarılık, morarma, kızarıklık ve döküntü bir hastalık belirtisi var mı diye kontrol edilmeli.
Yenidoğan görme ve işitme
Doğumdan itibaren görme yeteneği bebeğimizde vardır ama net değildir.İlk zamanlar sadece 20-30 cm uzaklığı görürler. Bebeğiniz sese ve herhangi bir nesneye bakmasını takip edin. Doğumdan sonra ilk kontrolde doktorunuza muayene ettirin..
Son olarak bebeğinizle bol bol ten teması kurun onla sürekli konuşun gelişimi ve aranızdaki bağın güçlenmesi için önemli..