Cilt Kanseri Nedir? Cilt Kanserinin Belirtileri ve Tedavisi
Cilt Kanseri Nedir? Cilt Kanseri Belirtileri nelerdir Tedavisi nasıl yapılır, nasıl korunabiliriz, türleri çeşitleri nelerdir.
Cilt Kanseri Nedir?
Kanser hastalıkları oluşumları ile farklı uygulamaları beraberinde getirmektedir. Cilt hücrelerinde ki anormal büyüme ile oluşan cilt kanseri güneşe maruz kalınan ciltlerde daha fazla oluşabilmektedir. Fakat sadece güneş ışığına bağlı olarak oluşması söz konusu değildir.
Bazı cilt bölgelerine güneş maruz kalmasa da cilt kanserinin oluşumu görülebilmektedir. Melanom, Karsinom, ve skuamöz hücreli karsinom adı altında 3 tür cilt kanseri bulunmaktadır. Farklı özelliklere sahip olan bu türlerin görünümleri ve tedavi uygulamaları farklılık gösterebilmektedir.
Cilt kanserinin riskini azaltmak için UV- kızıl ötesi ışınlara maruz kalmaktan kaçınılmalı ya da mecburi durumlarda oranı azaltmak çok önemlidir. Ciltte oluşan şüpheli değişiklikleri fark ettiğinizde doktora başvurmak erken teşhise etki edecektir. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi cilt kanserinde de erken teşhis tedavi başarı şansını artırmaktadır.
Cilt Kanserinin Belirtileri
Cilt bulunan bir ben üzerinde ya da normal deri hücrelerinde meydana gelebilen bu kanser ortaya leke olarak çıkabilir. Oluşan leke ya da lezyon da görülen işaret belirtilerin başlangıcı olabilir. Cilt kanseri belirtileri ile ilgili akla gelebilecek şüpheli haller şunlardır.
- Dokuda girintili çıkıntılı görünüm, pürüzlü ve düzensiz yapının oluşumu
- Lezyon da çok renkli tonların bulunması
- Belirli zamanlarda lezyon da renk ya da şekil değişikliğinin görülmesi
- Simetrik şekilde olması gereken lezyon da farklılıklar görülmesi
- Lezyon çapında ki büyüklüğün 5 mm’den fazla olması
Siyah ve koyu kahverengi olarak görünen lezyonların leke ve kabartı şeklinde ortaya çıkarak büyüme göstermesi belirtileri net şekilde gösteren faktörlerdendir. Zaman içerisinde koyu renge sahip olan lezyon mavi ya da pembe renklere bürünebilir. Çok nadir olarak görünse de renksiz lezyonlar da görülebilmektedir.
Cilt üzerinde oluşan lezyon fark edildiğin andan itibaren hem renk hem de şekil olarak değişiklik gösterip göstermediği takip edilmelidir. Dikkatli şekilde hareket etmek öncelikle erken tanıya sonrasında ise tedavinin daha kolay tamamlanabilmesi etki etmektedir. Cildinizde oluşan tüm farklılıkları ince detaylar halinde irdeleyin.
Cilt Kanseri Tedavisi
Hastalığın teşhisi ile birlikte hangi devrede olduğuna bakılarak tedavi yöntemleri tercih edilmektedir. Genellikle cilt kanseri tedavisi cerrahi olarak tercih edilenidir. Fakat kemoterapi, radyoterapi ve immunoterapi gibi uygulamalarda tercih edilebilmektedir.
Uygulamalar tamamen kanserin hangi seviyede olduğuna bağlı olarak gerçekleştirilmektedir. Cerrahi olarak yapılan müdahale ile kanserin çıkartılması için lezyonun etrafında ki sağlıklı doku ile birlikte alınarak yapılmaktadır. Bu yöntem bölgenin kanserli hücrelerden kurtulmasında etkili çözüm olarak görülmektedir.
Lenf bezlerine yayılım göstermediği zaman tümörlü olan hücrelerin cerrahi müdahale ile alınır. Dokunun tamamen alınması ile birlikte lenf bezlerinin biyopsisi alınarak yayılma olup olmadığından emin olunur. Eğer lenf bezlerine yayılım gösteren türe sahip cilt kanseri varsa ileri seviyelerde demektir. Böyle bir durum karşısında kısa sürede cerrahi müdahale ile lenf bezleri ve cilt lezyonları birlikte çıkartılması gerekmektedir. Tamamen çıkartılması ile takip edilen sürece bağlı olarak hastalıktan kurtulmak mümkün olacaktır.
Alakalı diğer yazılar için tıklayın.