Ihlamurun Faydaları
Ilıman iklimi seven ıhlamur ağacı yaklaşık boyutları 20-30 metredir. Ihlamur ağacının 30 çeşitti bulunmaktadır. Ülkemizde genel olarak 3 türü yetiştirilmektedir.
Kendine has çok güzel bir kokuya sahip olan ıhlamur çiçeklerini geç açmaktadır. Haziran ve temmuz ayında çiçek açan ıhlamur toplanır ve kurutulup çay yapımında kullanılır. Ülkemizde Karadeniz, Marmara,Ege ve Antalya gibi sahil şeritlerinde yetişmektedir.
Bulunmaz nimetlerden biri olan ıhlamurun faydaları saymakla bitmezken, genelde kış aylarında vazgeçilmez içeceklerde biri olmaktadır. Mevsim değişiklikleri ve soğuk havalar nedeniyle oluşan soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi rahatsızlıklarda ilk başta çözüm için kullanılır.
Ihlamur Çayını Faydaları
Metabolizmayı güçlendirir ve hızlanmasını sağlar bu sayede vücut direnci artar ve işlevini daha iyi yapmasını sağlar.
Kış aylarında sıklıkla rastladığımız soğuk algınlıklarına karşı doğal tedavi yöntemlerinden biridir. Balla beraber kullanıldığında etkisini daha fazla arttırmaktadır. Bu nedenle grip ve nezle gibi rahatsızlıklarda kullanılan çok iyi doğal bir çözümdür.
Kronik alerji problemde, nefes darlığında bronşları yumuşatma özellikle ıhlamur çayı önerilmektedir.
Ihlamur çayına batırılan pamuk gözde bekletilirse, yorgun düşen gözlere, göz çevresinde oluşan mikrop, bakterilere ve gözaltı morlukları mükemmel bir çözüm oluşturmaktadır.
Ihlamur çayına karanfil katılarak tüketilirse, strese çok iyi gelmektedir.
Ihlamur çayı, hastalıklara neden olan mikrop ve bakterileri ter yoluyla atılmasını sağlar. Ihlamur çayına acı biber eklenerek tüketilirse, fazla terlemeye, mikrop ve bakterileri daha erken atılmasına neden olur. Bu sayede hastalıklardan daha erken kurtulabilirsiniz.
Ihlamur çayı sindirim sistemine iyi gelmekte olup hızlanmasını sağlar ve besinlerin hazmını kolaylaştırır. Bu nedenle kabızlık sorunlarına iyi gelmektedir.
Ihlamur Çayını Tüketilmesinde Dikkat Edilmesi Gerekler
Ihlamur çayını geç saatlerde tüketmek uykusuzluğa neden olabilir.
Ihlamur çayını defalarda kaynatmayın bu size yarar yerine zarar sağlayabilir.
Ihlamur çayını çok sıcak tüketmeyin, ağzınıza ve yemek borunuza zarar verebilirsiniz.
Ihlamur Çayı Nasıl Demlenir
Ihlamur çayı demlerken, ıhlamur çiçeğiyle beraber olan sarı ve yeşil yapraklarla birlikte demlemeyi unutmayın. Yarım avuç kadar ıhlamuru bir bardak kaynamış suyun üstüne ekleyin ve bardağın ağzını kapatın 10 dakika böyle demlenmeye bırakın ve sonra süzün. Bu şekilde tüketebilirsiniz. İsteğe göre daha fazla fayda sağlaması için bal, C vitamini deposu limon veya karanfil katarak zenginleştirebilirsiniz. Ihlamur çayınızı kaynatmak faydasını azaltmaktadır. Bu nedenle hem kokusunu hemde yararını kaybetmemek için ıhlamur çayını kaynatmayın ve arta kalan ıhlamur çayını tekrar tekrar ısıtıp içmeyin..