Adet Düzensizliği Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Adet Düzensizliği Nedir? Adet Düzensizliği Nedenleri Nelerdir? bu konu ile ilgili aradıklarınızı yazımızda bulabilirsiniz.

Bayanların adet döngüsü yaşantısını etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Düzenli ve sorunsuz çalışan hormonlar hey ayın belli zaman diliminde kişinin adet olmasını sağlar.  İlk yıllar adetin düzensiz olması ve adetin sonlarına gelinen menopoz gibi durumlarda adetin düzensiz olması normal kabul edilirken, bunun dışındaki dönemlerde adet sürecin bozulması durumunda mutlaka uzman doktordan yardım alınmalıdır.

Düzenli adet kadının hamile kalmasını sağlayan etkendir. Kişi adet görmeden önce üreme potansiyeline sahip olmazken, adet görmeye başladıktan sonra üreme özelliğini alır. Bu duruma tıp dilinde fertil olarak geçmektedir. Birde adet döngüsünün durduğu döneme de amenore olarak isimlendirilir. Bu duran döneme menopoz, emzirme ve hamilelik dönemlerini örnek verebiliriz.

Her kadının kendine has bir adet kanama miktarı, adetin başlangıç ve bitiş süreci ve adet ağrısı oluşur. Bu oluşum kişiden kişiye değişmektedir. Genel ortalama adet döngüsü 24-35 gün arasında olurken, 5-7 gün arasında sürmektedir. Günde 3-4 ped değiştirmekte normal kabul edilir. 21 günde kısa zaman diliminde olan adet görmelere sık adet görme, 35 günde uzun zaman diliminden görülen adet ise, seyrek adet görme olarak adlandırılır.

Adet Nasıl Olunur?

Rahim içi dokusunun kanama ile dökülmesiyle adet gerçekleşir. Adet 3 adet aşamadan geçer. Birinci aşama yumurtanın belli bir olgunlaşmaya erişmesi. İkinci aşama ise olgun yumurtanın yumurtalıktan atılması. Üçüncü aşama gebe kalındığı takdirde embriyonun yerleşene kadar geçen süredeki hazırlık içinin hazırlanmasıdır.

Adet Düzensizliği Nedenleri Nelerdir?

Bayanlarda oluşan adet düzensizliği genç yaşlarda hormon sorunları bağlı olurken, orta ve ileri ki yaşlarda oluşan adet düzensizliği organa bağlı polip, kanser, hiperplaziv gibi sorunlar neticesinde oluşabilir.

Kadınlar adet olabilmek için bir çok organın iş birliği içinde olması gerekir.. Herhangi birinde bir eksiklik adet düzenin bozulmasına yol açabilir. Hipofiz bezi tiroid bezi, böbrek üstü bezi yumurtalık, rahim ve genital bölge birlikte uyumlu çalışması sonucunda adet görülme meydana gelir. 

Bayanlarda oluşan adet düzensizliğinin altta yatan bir çok neden olabilir. Adet oluşumunu etkileyen organların işlevlerinin yerine getirememesi, kadın bedeninde oluşabilecek hastalık, ağır spor yapması, kilo değişimi, ruhsal değişim gibi birçok etken adet düzensizliği oluşturabilir.  Bunları sırayla incelemeye çalışalım;

Hormonsal Nedenler

Progesteron ve östrojen hormonların etkisi ile oluşan adet (regl) bu hormonlarda oluşacak bir problem adet düzenini etkiler. Tiroid ve prolaktin hormonunda oluşacak bozuklar da adet düzeninizde olumsuz etki meydana getirecektir.

Adet Düzensizliği Etkilerinden Biride Psikolojik Nedenler

İnsan bedenine hem fiziksel hemde ruhsal etki bırakan stres sağlık sorunlarına davetiye çıkarmaktadır. Bayanların adet düzenlerini etkileyen en önemli faktörlerden biride strestir.

Adet Düzensizliği Etkilerinden Biride Hastalıklar

Yumurtalık ve rahimde oluşabilen kist çeşitleri, hipofiz bezlerinde oluşabilecek sorunlar, tiroid sorunları, rahim kalınlığı, rahim veya rahim ağzında oluşan polipler,miyom, diyabet, kanama, pıhtılaşma, kronik ve kanser hastalıkları gibi sağlık sorunları kişinin adet düzenini olumsuz etkiler.

İlaç Kullanım

Adet düzenin olumsuz etkileyen depresyon, hormon, kan inceltici ve kanser tedavisi gibi hastalıklar için kullanılan ilaçlar adet düzensizliği oluşturabilmektedir.

Diğer Faktörler

Bayanlarda iklim ve yer değişimi adet düzensizliğine yol açabilir

Kilo değişimi ( ani kilo alımı ve verilmesi) adet düzensizliğinin nedenleri arasındadır.

Aşırı spor ve egzersiz yapımı