Basur Nasıl Geçer; Basura İyi Gelen Yiyecekler
Basur Nedir? Nedenleri Nelerdir? Basur Belirtileri Nelerdir? Basura İyi Gelen Yiyecekler ve Besinler Nelerdir? bu gibi sorularınızın cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Basur Nedir? Nedenleri Nelerdir?
Özellikle 50 yaş ve üzeri kişilerde görülen hemoroid veya halk arasında bilinen ismi kullanım ile basur. Kişinin ciddi ağrılar çekmesine ve günlük hayatının sekteye uğramasına sebep olan bir hastalıktır.
Basur esas olarak düzensiz beslenmenin sonucunda ortaya çıkan bir sorundur. Tabi değişik başka nedenleri de mevcuttur. Diğer nedenler ise, şişmanlık, uzun süreli kabızlık ve uzun süre oturmaktır. Uzun süreli oturmaktan kasıt birkaç saatlik oturmalar değildir. İşi gereği sürekli oturan insanlar kast ediliyor. Bunlarda devlet memurları ile bilgisayar ile uğraşan kişiler oluyor genelde. Bu hastalığın ortaya çıktığı zaman bazı belirtiler ile kendisini hissettir.
Basur Belirtileri
Basur belirtileri arasında en başta gelen ve temel belirti kanama olmasıdır. Bu kanama maket bölgesinde olur ve dışkı yapma esnasında olsun veya olmasın olan bir kanamadır. Bu tip bir kanaması olan kişilerin basurdan şüphelenip derhal bir doktora başvurması gerekir. Diğer belirtiler ise şu şekilde sıralanabilir;
- Kanama dışında basurun bir diğer belirtisi ise iltihaplanmaya bağlı olarak ağrı oluşmasıdır. Bu iltihaplanma toplardamarlarda meydana gelir çünkü basur ile birlikte toplar damarlarda genişleme olur ve bu genişlemeye bağlı iltihaplanma oluşur. Bu tip bir durumda hasta ciddi ağrılar çekebilir.
- Tuvalete çıkıldığı zaman ağrıların yoğun bir şekilde artması da bir diğer belirtidir.
Bu şekilde belirtileri bulunan kişiler mutlaka uzman bir doktora başvurmalıdır.
Basura İyi Gelen Yiyecekler ve Besinler
Basura iyi gelen yiyecekler esas olarak lifli yiyeceklerden oluşur. Lifli yiyecekler de sindirim sistemine düzen verir ve bağırsakları olumlu yönde kontrol eder. Bu lifli gıdaların başında pirinç ve mısır gelir. Özellikle pirinç pilavı lif bakımından oldukça zengindir. Pirincin bekletildiği su da gayet yararlı bir diğer besindir. Bunun dışında şu yiyeceklerde lif bakımından zengin olup basura yararlıdır;
- Her türlü kuru meyve ve sebze ile kuruyemiş.
- Lahana, karnabahar, patates ve havuç gibi sebzeler.
- Şalgam gibi yer altı sebzelerinden üretilen içecekler.
- Esmer ekmek, Şeker pekmezi ve keten tohumu da lif bakımından zengindir ve basura birebirdir.
Bu yiyecekler dışında yapılabilecek bazı şeyler sayesinde hem kişi kendisini basura karşı korur hem de basur sorunu olan kişiler rahatlayabilir. Yapılabilecek şeyleri şöyle sıralayabiliriz;
- Sigara içen kişilerin sigarayı acilen bırakması gerekir. Sigara dışında stresten uzak durmakta iyi olacaktır.
- Yapılabilecek bir diğer şey ise belli saat aralıkları ile oturulan yerlerden kalkılıp birkaç dakikalığına da olsa gezilmesidir.
- Sabahları papatya çayı içmek basur için tedavi edici bir diğer unsurdur. Ama papatya çayının aç karna içilmesi gereklidir.
- Pırasanın en büyük özelliği kabızlık şikayetlerini bitirmesidir. Basurun ana nedenlerinden birisi de uzun süreli kabızlıklar olduğu için pırasanın basuru önleyici özelliği vardır.
- Basur sorunu olan ve bu ağrılardan rahatsızlık duyan kişilerin tüketebileceği bir diğer besin ise keçiboynuzudur. Ancak keçiboynuzundan tam bir verim alabilmek için sürekli kullanımının yapılması gerekmektedir. Uzun süreli ve düzenli keçiboynuzu tüketmek hem basur ağrılarını dindirir hem de basura iyi gelir.
- Yine basura yakalanmak istemeyen kişiler ve basuru olan kişiler için gayet basit bir önlem ve çözüm vardır. Her gün bilinçsiz olarak tükettiğimiz “su”. Su tüketmek her şeye iyi geldiği gibi basura da iyi gelir ve basurdan korunmayı sağlar. Su dışında sindirime yarımcı olan bitkisel çaylar ile içeceklerde kullanılabilir.