Endoskopi nedir nasıl yapılır? Endoskopi öncesi ve sonrası

Endoskopi nedir nasıl yapılır? Endoskopi öncesi ve sonrası, ne kadar sürer, neden yapılır, yan etkileri zararları hakkında detaylı bilgiler.

Endoskopi sindirim sistemiyle alakalı problemleri tespit etmek için kullanılan cerrahi bir uygulamadır. Herkes hayatında bir veya birden çok kez çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşabilir. Bu gibi durumlarda işte bu tarz saptama ve tedavi uygulamalarına ihtiyaç duyulabilir. Söz konusu cerrahi işlemler olunca biraz tedirgin olmak oldukça doğal bir durumdur. Bu nedenle bu konuyu açıklığa kavuşturmak ve yeterli bilgiyi sağlamak gerekir.

Endoskopi Nedir?

Sindirim sistemini kontrol amaçlı gastroloji hekimi tarafından yapılan bu işlemde; bağırsak, mide ve yemek borusu gibi yerler rahatlıkla kontrol edilebilir. Bu işlem sırasında kesinlikle herhangi bir kesik açılmaz haliyle dikiş durumu da olmaz. Fazla istirahat etmeye sebebiyet verebilecek bir işlem değildir. İnce bir tüpün ucundaki ufak bir kamera yardımıyla endoskopi işlemi uygulanır. Bu işlem bazen biyopsi için de kullanılabilir.

Endoskopi Nasıl Yapılır?

İşlemden önce işlemin uygulanacağı hasta sol tarafına döndürülür. Operasyon sırasında öğürme ve benzeri rahatsızlıkları en alt limite indirmek için hastaya yatıştırıcılar verilebilir. Ağızın kapanmamasını sağlayan bir aparat yerleştirilir ve boğaz kısmının kısmi olarak uyuşması için anestezi spreyi uygulanır.

Endoskopi işleminin çeşitleri ve yapılış amaçları vardır. İşleminin yapılması da buna göre değişir.

Endoskopi Çeşitleri

Kolonoskopi

İşleminin yapılacağı alet makat bölgesine yerleştirilir. Bu işlem sindirim sisteminin alt tarafını incelemek için yapılan bu yönteme kolonoskopi denir.

Gastroskopi

İşleminin yapılacağı alet ağız bölgesine yerleştirilir. Buradan mideye inilir. Bu sayede mide ve yemek borusu gibi sindirim sistemi organları incelenebilir.

Enteroskopi

Bu işlem sadece ince bağırsak içindir.

İşlem yaklaşık 15 ve 30 dakika arasında sürebilir.

Endoskopi Öncesi Sonrası

Öncesinden söz edilecek olursa; işlem için midenin kesinlikle boş olması gerektiğinden işlemin yapılmasına 8 saat gibi bir süre kala yemek yemek ve bir şeyler içmek kesinlikle yasaktır. Herhangi bir ilaç kullanılıyorsa bu ilaç hakkında endoskopi işlemini yapacak hekime haber verilmelidir. Sebebi ise ilaçların herhangi bir kan sulandırıcı etkisi varsa operasyondan sonra bu ilaçlar nedeniyle kanama olacağındandır.

İşlem sonrası ise işlemin uygulandığı hasta hastanede yaklaşık 1 2 saat gibi bir süre istirahate alınır. Ardından evlerine gidebilirler. Yanlarında hastaya yardım etmek için bir kişi bulunmalıdır. Sebebi ise işlem öncesi verilen sakinleştiricinin yarattığı halsizlik hissidir. İşlem sonrası şişkinlik, gaz, kramp ve boğazda acı hissi normaldir. Bu tarz durumda korkulmamalıdır.

Endoskopi Yan Etkileri Zararları

Bu işlemin de diğer her cerrahi işlem gibi belli başlı bazı önemli yan etkileri düşük ihtimal olmakla beraber vardır.

  • Kanama
  • Enfeksiyon kapma riski
  • Üst sindirim sistemi yırtılmaları
  • Uygulanan sedasyon işleminin beraberinde gelebilecek bazı yan etkiler
  • Göğüste oluşan ağrı
  • Ateş
  • Endoskopi yapılan yerde ağrı
  • Nefes almakta zorluklar
  • Yutkunurken yaşanan zorluklar
  • Şiddetli ve artan karın ağrısı
  • Kusma

Bu şikayetlerin biri veya birden fazlası yaşandığında mutlaka doktorunuza görünmelisiniz.