Folik Asit Nedir? Folik Asit Eksikliği Belirtileri ve Faydaları

Folik Asit Nedir? Neden Gereklidir?  Faydası Nelerdir? Eksikliği Belirtileri Nelerdir? bu vitamin hakkında bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

Folik Asit Nedir?

DNA sentezinde gerçekleşmesinde, hücrelerin yapılanmasında ve çoğalmasında yardımcı olan folat, folasin ve B9 vitamini olarak bilinen bir vitamindir.

Bu vitamin yetişkinlerde gıdalardan veya taksiye olarak günlük 400 mikrogram alınması tavsiye edilmektedir.

Neden Gereklidir?  Önemi Nelerdir?

Bu vitaminin yetersizliği sonucunda gelişim gerilimi, kansızlık ve üreme güçlüğü baş göstermekte ve Koroner Kalp Hastalığına riskini arttırmaktadır.

Bu vitaminin eksikliği kansızlığa (anemi) neden olduğundan dolayı kişilerde yorgunluk, kalp çarpıntısı, saç ve cilt renginde değişiklik, nefes darlığı sorunları oluşur.

Folik Asitin İlişkili Olduğu Hastalıklar

Kanser

Katarak

Kansızlık

Kadida Enfeksiyonu

Çölyak Hastalığı

Huzursuz bacak sendromu

Siğiller

Seboreik Dermatit

Kabızlık

İshal

Parkinson

Servikal Displazi

Epilepsi

Diş Eti Hastalıkları

Hepatit

Ülseratif kolit

Gut

Serebvosküler yetmezliği

AIDS

İnsan bedeninde oluşan tümün bozukluklara fayda sağlayan bu vitamin temel kullanım alanları ise Nörol Tüp Defekti, Ateroskleroz, Osteoporoz, Servikal Displazi ve Depresyondur.

Folik Asit Faydası Nelerdir?

İnsan bedeni için büyük öneme sahip olan folik asitin faydaları sizin için sıraladık.

Hamilelik

Hamilelikte folik asit önemli bir etkendir. Bu vitaminin eksikliği sonucunda bebeklerde Nöral Tüp Defekti görülmektedir. Bu nedenle hamile bayanlarda doktorlar mutlaka folik asit desteği alınmasını gerekli kılmaktadır. 1992 yılında itibaren ABD’ de gebe kalma ihtimali olan kadınların bu vitamin alınması önerilmektedir.

Gebelikte ilk 28 gün kadar eksik folik asit alımı

Nöral Tüp Defekti riski

Düşük doğum ağırlığı

Anne adayında megaloblastik anemiye yol açmaktadır.

Bu nedenle anne adayları folik asit alımına dikkat etmeli hatta  çocuk isteyen ve planlayan kişilerde hamile kalmadan 1 ay önce folik asit alımına başlaması önerilmektedir.

Doğurganlık

Bu vitamin doğurganlık üzerinde hem erkek hemde bayanlar üzerinde etkisi mevcuttur. Erkeklerde bu vitamin spermatogeneze üzerinde olumlu etkiye sahip olup, bayanlarda ise düşük doğurganlığı önlemek ve doğurganlığı arttırmak için yeterli miktarda kullanmak gerekir.

Nörolojik

Yapılan çalışmalarda folat yetersizliği depresyon gibi nörolojik durumlar arasında etkileşim bulunmaktadır.

Kanser

Bazı araştırmalar bu vitamin eksikliği kronik olarak alımının eksik olması meme kanseri, akciğer kanseri, yumurtalık kanseri, prostat kanseri yakalanma riskini yükselmektedir.

Kalp Hastalıkları

Araştırmalara göre bu vitamin kalp hastalığına yakalanma olasılığını % 4 azaltmaktadır. Bu vitamin homosistein seviyesini düşürürken kardiyovasküler hastalığını olumsuz etkilemediği görülmüştür.

Anemi

İnsan vücudunda kırmızı ve beyaz kan hücrelerini oluşumunda etkileyen bu vitamin anemiyi engellemeye yardımcı olur. Folik asitin yetersizliği hücrelerin bölmesine azaltır bundan dolayıda kırmızı kan üretimini azalır ve anemi oluşmasına neden olur.

İnme

Bu vitamin düzenli kullanılması sonucunda %10 inme riskini azaltmaktadır. Homosistein seviyesinin düzeltmesi ile ilişkilendirilmektedir. Günde 5 mg folat takviyesi nabız basıncını azaltmakta buda inmeye neden olan en önemli etken hipertansiyonu düşürmektedir. İnme geçirmiş kişilerden günlük bu vitaminin takviyesi önerilmektedir.

Folik Asit Nelerde Bulunur?

Bu vitamin bol olarak yeşil yapraklı sebzelerde bulunmaktadır. Özellikle de lahana, brokoli, portakal ve tam tahıllarda zengindir.