İçli Köfte Tarifi Nasıl Yapılır

Mükemmel Bir Lezzet İçli Köfte, Hadi Yapalım

İçli Köfte Hamuru

Tadını anlatmaya kelimelerin yetmediği yediden yetmişe herkesin severek tükettiği mükemmel bir lezzettir. Özel günlerde, özel misafirlere vazgeçilmez bir alternatiftir. Kimi zaman bugün içli köfte yapıyoruz gelin diyen büyüklerimiz, aileleri bir araya getirdiği bir lezzettir.

Birlik ve beraberlikten her şey daha lezzetli olmaz mı ki zaten? Artık büyüklerimizden bayrağı alma zamanı geldi.  İçli köfte tarihi tam olarak bilinmese de  arap kültüründen bize geçmiştir.

İçli köfte, kibbeh, kibbe olarak isimlendirilmiştir. Bu isim ise onun kubbe şeklinde olmasından gelmektedir. İçli köfte yörelere göre yapımı  adana usulü içli köftesi, antakya usulü içli köfte ve iskendurun usulü içli köfte olarak çeşitlilikleri olsa da hepsi birbirinden lezzetlidir.

Yapmaya çok cesaret edemediğimiz veya hiç yapmayanlar için gelsin içli köfte tarifimiz. Yazımızda içli köfte pişerken açılmadan patlamadan nasıl yapabileceğimize ait püf noktalar var mutlaka okuyun. Buyrun artık içli köfte yapımına geçelim.

içli köfte tarifi

İçli Köfte Tarifi İçin Gerekli Malzeme Listesine

Dış Katmanı İçin;

1,5 su bardağı ince bulgur

1 çay bardağı irmik

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 su bardağından bir parmak az un

1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber

1 su bardağı soğuk su

1 çay kaşığı tuz

İçli Köftenin iç harcı için;

2 yemek kaşığı sıvı yağ

3 adet orta boy soğan

300 gram kıyma

Yarım tatlı kaşığı salça

1 çay bardağı dökülmüş ceviz içi

Yarım demet maydanoz

Pul biber

Karabiber

Kimyon

Tuz

Baharatları isteğiniz ölçüde ayarlayın.

İçli Köfteyi Kızartmak İçin;

Sıvı yağ

içli köfte hamuru

İçli Köfte Yapımı

ilk önce iç malzemeyi hazırlamakla başlayalım. Soğanları küçük küçük doğrayalım. Tavaya sıvı yağ koyalım, sıvı yağın üzerine soğanları ekleyelim ve pembeleşinceye kadar kavuralım.

Kavurduğumuz soğanların üzerine kıymayı ekleyelim kıyma suyunu salıp ve çekene kadar kavuralım. Biraz su ekleyebiliriz harcımız kuru olmasın.

Daha sonra salça ekleyin ve 2-3 dakika daha kavurun. Baharatlarını damak tadınıza göre ayarlayın. (Tabi ki de bol pul biberli, kimyon, karabiberli güzel oluyor.) Tuz ceviz ve ince kıyılmış maydanozları ekleyin ve güzel karıştırın. Artık iç harcımız hazır soğumaya bırakabiliriz.

Gelelim içli köftemizin dış katmanını yapmaya ince bulguru 1 bardak soğuk suyla ıslayalım. Suyu çeken bulgurumuza salça, baharat ve tuzu ekleyeyim yavaş yavaş yoğuralım. Un ekleyelim ve yoğurmaya devam edelim. Hamurunuz ele aldığınızda yuvarlanıp dağılmayacak kıvama gelen kadar yoğurun.

Not: Hamur elinize yapışabilir bu nedenle elinizi ıslatın.

Hamurdan mandalina büyüklüğünden parça alın. Baş parmağınızla  hamuru içini ince ince açın bu arada parmağınızı sık sık ıslatın. İçini açtığımız hamuru bir tatlı kaşığı iç harcından koyalım ve yukarıya doğru limon şeklini vermeye çalışalım.

Bu şekilde yapmak iste zor geliyorsa eğer, tezgahın üstüne streç film serin hamurdan bir parça alın ve streç film üzerine koyun, hamuru streç filmle üstünü kapatın ve merdane yardımıyla açın, açtığınız hamuru eşit bir şekilde olması için, hamuru büyük bardağın ağzıyla kesin. Kesinmiş hamurun ortasına iç harcını koyun ve kapatın.

Bu şekilde hazırlamış olduğumuz içli köftelerimizi kızgın yağda kızartalım yada isteğe göre hafif olmasını istiyorsanız haşlayın tercih size kalmış. Deneyeceklere şimdide afiyet olsun.

İçli Köfte Yapılışının Püf Noktaları

İçli köfte dışı için harcını yaparken elde yuvarlanıp yuvarlanmadığına çok dikkat edilmeli. 

Hamurun ince olmasına özen gösterilmelidir.

İçli köfteyi kızarma esnasında bol ve kızgın yağda kızartalım. Mümkün olduğu üzere karıştırmayalım. İçli köfteni karışması denemek dağılma oranını arttırmak demektir.

Hamurun dağılmaması için bir adet yumurta koymak hamurun birbirine daha iyi yapışmasını sağlayacaktır.

İçli köfte haşlanacaksa tencerede karıştırılmadan haşlanmalıdır. Yoksa içli köftemiz dağılabilir.