Safranbolu Gezilecek Yerler

Safranbolu tarihi ve doğal güzellikleriyle UNESCO dünya mirası listesinde yer olan bu güzel yeri gezmediyseniz mutlaka rotanıza ekleyin. Safranbolu ile ilgili merak ettiğiniz tüm bilgiler Safranbolu Gezilecek Yerler yazımızda bulabilirsiniz..

Safranbolu Tarihi

 Tarihini M.Ö 3000 yıllarına kadar bilinmektedir. Kızılırmak ve Filyos ırmağı arasında kalan bu bölge Hititliler, Firigler, dolaylı olarak da Lidyalılar, Persler, Romalılar, Selçuklular, Çabanoğulları, Çavdaroğulları ve Osmanlı Devleti bu bölgede hüküm sürmüşlerdir. 1326 yılında Candaroğlu Süleyman Paşa Safranboluyu egemenliği altına almış, şuanda bile hala görebileceğimiz hamamlar, medreseler, cami gibi eserler bırakmıştır.

1937 yılında Karabük’ e ilk ağır demir sanayisi kurulmasıyla bu bölge hızlı gelişme sağlamıştır. 1950 yıllarında şehirleşmeden fazla etkilenmemesi nedeniyle tarihi yapısını bozulmamıştır. Karabük 1995 yılında Türkiye’nin 78. ili olmuştur. Safranbolu da Karabük’e bağlanmıştır. Burayı dolaşırken geçmişe yolculuk yapacaksınız. Tarihi geleneksel evler, konaklarla, hamamlar ve camiler gezerken bu yapıları buram buram tarih kokusunu içinize çekin.

Safranbolu Gezilecek Yerler

Büyük bir tepenin ortasına kurulmuş, bir çok ahşap evlerle sahip olmasıyla ünlü, eski çarşı adıyla büyük bir çarşısı olan, çok şirin ve arnavut kaldırımlı sokaklarıyla gezilmesi gereken yerlerden biridir.

Kent Tarih Müzesi

1904-1906 yıllarında Safranbolu tepesinde inşa edilen Hükümet Konağı Osmanlı Döneminde yapılmıştır. 1976 yılına kadar kaymakamlık olarak kullanılmıştır. Ancak çıkan yangın sonucu kullanılmaz duruma gelmiştir. 2006 yılında Kültür Bakanlığı tarafından restore edilmiştir. Restore işleminden sonra Kent Tarih Müzesi olarak kullanılmaya başlamıştır. Buranın tarihi ve kültürel zenginliklerini sergilemek için kullanılıyor.

Tokatlı Kanyonu

Tokatlı Kanyonu dünyaca sayılı kanyonlarında biridir. Bu kanyon 9 kilometre yürüyüş parkuru bulunmakta olup kanyonun bir ucu Tokatlı Köyünde diğer bir ucu ise Gümüş Esi Çarşı’ya kadar uzamaktadır. Bu parkurda manzaranın keyfini çıkararak yürüyüş yapın. Yürüyüş parkurunda piknik alanları mevcut ve isterseniz çadır bile kurabilirsiniz.  Kanyonun girişinde restoran ve marketler bulunmaktadır. Kalyonun iki yakasında birleştiren su kemeri manzaraya güzelliğine güzellik katmaktadır.

Safranbolu Evleri

UNESCO Dünya mirası listesinde yer alan Safranbolu evleri Türk kültürünü yansıtmaktadır. Birçok kültüre ev sahipliği yapmış olan bu yer tarihi yönden çok zengindir.

Kristal Teras

İncekaya yer olan 11 metre genişliğinde 75 ton taşıyabilen bu teras doyumsuz manzaranın seyri için mutlaka uğramanız gereken noktalardan biridir.  Tokatlı kanyonunu yukarıda izleyebileceğiniz en güzel noktadır. 80 metre yüksekliğinde olan bu terastan aşağı baktığınızda ürkütücü ve heyecan vericidir.

İncekaya Su Kemeri

Sadrazam İzzet Mehmet Paşa Safranbolu’ya su getirmek için İncekaya Su Kemeri yapılmıştır. 116 metre uzunluğunda 6 kemerden oluşan muhteşem bir yapıdır. Kristal teras dan tokatlı kanyonuna indiğinizde hemen solda kalıyor. Kemerin altından tokatlı deresi akıyor.

Bulak Mencilis Mağarası

Safranbolu merkezden 8 kilometre olan bulak köyündedir. Bu mağaraya ulaşmak için 150 merdiven çıkmanız gerekir. (Çıkması o kadar zor olmasa da çocuklu olunca biraz zorlanıyor insan) Mağaraya ulaştıktan sonra sizi sarkıt, dikit, sütunlar karşılamaktadır.

Cinci Hanı ve Hamamı

1645 yılında Kazasker Hüseyin Efendi tarafında yapılan bu yapıt Kervansaray olarak kullanılmıştır. Restore edilerek 2 katlı 63 odalı  otel olarak kullanılmakta şuan ayrıca kafe ve etkin merkezi olarak da hizmet vermektedir.

Hıdır Tepesi

Gezilesi gereken yerlerden biride Hıdır Tepesidir. Buradan manzara çok güzel bol bol resim çekin. Bir yandan da çay ve kahvenizi yudumlamayı unutmayın.

Safranbolu Nasıl Gidilir?

Gezilecek yerlerden biri olan Safranbolu İstanbul’dan 380 kilometre, Ankara’dan ise 220 kilometredir. İstanbul- Ankara karayolu üzerinde Gerede kavşağından ayrılarak Karabük 82 kilometre buradan da 8 kilometredir.

Safranbolu’da Ne Yenir? Safranbolu’da Ne içilir?

Yemek yönünden de oldukça zengindir. Pidelerde Bükre, Kuyu Kebabı, Bütün et, Perohi, Göbü, Cimli ve Cimsiz Simit, Safranlı Zerde, Safranbolu Baklavası, Bağlar Gazozu, Kiren Şerbeti gibi müthiş lezzetleri vardı

safranbolu evleri
safranbolu evleri
safranbolu kervan saray
safranbolu cincihan
safranbolu cam teras
safranbolu
safranbolu gezi