Bronşit Belirtileri Nedir? Bronşit Nasıl Geçer, Tedavisi

Bronşit Nedir? Belirtileri nelerdir, nasıl geçer, neden olur, bronşit tedavisi nasıl yapılır hakkında detaylı bilgileri bulabilirsiniz.

Bronşit Nedir?

Bronşit, sözlük anlamı olarak açıklandığında akciğerde bulunmakta olan küçük hava keseciklerinde oluşmuş olan enfeksiyona verilen addır. Bu hastalık kendini akut ve kronik olarak gösterir. Akut bronşit kendini mevsimsel olarak veya kızamık grip gibi bağışıklık sistemi hastalıklarıyla beraber gösterir. Kronik bronşit ise oldukça ciddi bir durumdur tedavisi mutlaka yapılmalıdır.

Hastalığın birinde çıkma olasılığı yaş unsuruyla beraber mevsimsel olarak da değişkenlik gösterebilir. Akut bronşit olarak adlandırılan bu tür genelde kış aylarının en çetin zamanlarında ve mevsim dönerken ilkbahar aylarında yoğun olarak ortaya çıkabilir.

Bronşitin Belirtileri Nedir?

Bronşitin en belirgin özelliği öksürüktür. Bununla beraber nefes alış verişte gelen hırıltı ve zorlanma hissi, genellikle şeffaf renge sahip balgam (sarı-yeşil veya kanlı da olabilir), halsizlik ve ateş gibi bazı belirtiler de görülebilir. Belirtiler kısa süreliyse akut bronşitten şüphelenilebilir. Fakat bu belirtilerin yanı sıra bu belirtiler geçse bile 3 ay veya daha uzun süre devam eden öksürük kronik bronşitin habercisidir. Doktora mutlaka gidilmeli ve gerekli tedavi olunmalıdır.

Bronşit Nasıl Geçer?

Bronşit çoğu zaman herhangi bir komplikasyona sebep olmadan geçer fakat yine de önlem amaçlı yapılacak bazı yöntemler vardır. Balgam için tuzlu su gargarasının oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Kuru ve nemsiz alanlarda çok fazla kalınmamalıdır. Nem sorunu doğal nemlendiriciler yardımıyla çözülmelidir. Ve gün içerisinde en az 2 litre su içilmelidir.

Sigara ve türevi şeylerin kullanımına hastalık süresinde olabildiğince ara verilmelidir. Aynı zamanda bu ürünlerin kullanıldığı alanlarda da çok fazla bulunulmaması tedavi sürecine oldukça fayda sağlayan bir unsur olacaktır.

Bronşit Neden Olur?

  • Soluk borusunda oluşan iltihap.
  • Bağışıklık sisteminin bir şekilde zayıflamış olması.
  • Solunum yolunda oluşmuş olan farklı hastalıklar.
  • Sigara kullanımı veya fazla sigara dumanına maruz kalmak.
  • Kirli ve yoğun dumanlı havaya maruz kalmak (fabrikalar).
  • (Bebekler için) Anne sütünün yetersiz kalması gibi bazı sebepler bronşite neden olabilmektedir.

Bronşitin Tedavisi

Bronşitin sebep olduğu en büyük problem olan öksürük problemi için doktorunuz öksürük ilaçlarından yardım alabilir. Aynı zamanda hastalığın oluşmasına sebebiyet veren enfeksiyonun kuruyabilmesi için antibiyotikler ve solunum yolu enfeksiyonu için kullanılan ilaçları da kullanılabilir (doktor gözetiminde).

Son olarak da nefes alış verişte oluşan sorunlar için gerekli görüldüğü taktirde solunum spreylerinden veya cihazlarından yararlanılabilir. Evde doğal tedavi içinde çeşitli bitki çaylarından da boğaz ağrısı için yararlanılabilir. Aynı zamanda çökmüş olan bağışıklık sistemini güçlendirmek adına da olabildiğince vitamin depolanmalıdır. Bunlar yapıldığı taktirde hastalık çabucak geçecektir.