Kabak Çekirdeğinin Faydaları

Kendine has bir lezzete sahip olan kabak çekirdeği her mevsimde ve her yaş grubundan bireylerin çokça tükettiği bir kuruyemiştir. Magnezyum, demir, bakır ve çinko bakımından oldukça zengin olan kabak çekirdeğinin vücudumuza ne gibi faydaları var gelin birlikte inceleyelim.

Kabak Çekirdeğinin Faydaları

Kalp Sağlığı

Kalbimizin sağlığı için gerekli olan mineraller ve magnezyum kabak çekirdeği içerisinde bol miktarda bulunmaktadır. Her gün bir avuç kabak çekirdeği tükettiğiniz zaman kalp için gerekli olan magnezyum ve mineralleri almış olacaksınız. Her şeyin fazlasının zarar olduğunu unutmamak gerektiğini de siz değerli okurlarımıza hatırlatmış olalım.

Kemik Sağlığı Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi kabak çekirdeği magnezyum açısından oldukça zengindir. Yüksek magnezyum alımının daha büyük kemik sorunlarına yol açabileceğini de hatırlatmakta fayda var. Ancak günde tüketilen 30 gram kabak çekirdeği kemik erimesi oluşumunu engeller. Dişlerin daha sağlam olmasına yardımcı olmaktadır. Özellikle kadınlarda menopoz döneminden sonra ortaya çıkan osteoporoz riskini ortadan kaldırdığı bilinmektedir.

Diyabet Hastalığına Kabak Çekirdeğinin Faydaları

Tip 2 diyabet hastalarının günlük bir avuç tüketmesi gereken önemli bir besin deposudur. ROS diyabeti olarak adlandırdığımız, reaktif oksijen türleri diyabet oluşumunda önemli bir yere sahiptir. Kabak çekirdeği içerisinde bulunan yüksek oranda antioksidan ile bu diyabet oluşumu riskini en düşük seviyeye indirir. Yapılan çalışmalar ve deneyler sonucunda 100 gramlık bir kabak çekirdeğinin tip 2 diyabet gelişimini yüzde 18 oranında azalttığı tespit edilmiştir. Vücutta bulunan düşük magnezyum seviyesi insülin ve düşük insülin senkresyonunu bozabilmektedir.

Kabak Çekirdeğinin Faydalarından Biride Bağışıklık Sistemine Etkisi

Kabak çekirdeği içerdiği çinko sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek kişilerin hastalıklara daha dayanıklı olmasını sağlamaktadır. Vücudun hastalıklara karşı direnmesine destek olmaktadır.

Omega 3  Deposu

Omega 3 zihinsel olarak vücudumuza çok büyük katkı sağlamaktadır. Kabak çekirdeği omega 3 bakımından zengin olduğu için dikkat ve konsantrasyon konusunda insanlara yardımcı olmaktadır. Özellikle çocukların zihinsel olarak gelişmesi konusunda son derece önemlidir.

Kanser Riskini Azaltmakta

Kadınların kabak çekirdeği tüketmesi meme kanserine yakalanmaması açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Ayrıca mide, akciğer, kolon ve prostat kanseri oluşum riskini azaltmaktadır. Kabak çekirdeği içerisinde bulunan liganların prostat kanserine sebep olan kötü huylu hücrelerin çoğalmasını engellediği saptanmıştır.

Böylesine yararlı bir besinin vücuda zararları da olabilmektedir. Peki sağlık açısından çok önemli bu besinin ne gibi zararları bulunmaktadır.

Kabak Çekirdeğinin Zararları

Alerjik Reaksiyonlara sebep olabilmektedir.

İçerisinde bulunan fazla tuz oranı böbreklere zarar verebilmektedir.

Tam kanıtlanamamış bir durum olsa da kısırlığa neden olabilmektedir.

Fazla tüketimi sonrası ishale yol açabilmektedir.

Sivilce oluşumuna neden olduğu bilinmektedir.