Kehribar Nedir? Kehribar Taşı Faydaları Nelerdir?
Kehribar Nedir? Kehribar Nerelerde Bulunur? Kehribar Taşı Faydaları Nelerdir? Kehribar Kolyesinin Bebekler Üzerinde Faydası Nelerdir? Kehribar taşı hakkında detaylı bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz.
Kehribar Nedir?
Kehribar diğer ismiyle Amber, çamgiller ailesinden, cam çeşidi olan Pinus succinifera ağaçlarının fosilleşmiş reçinesidir. Bu ağaçların kendini koruma mekanizması olarak ürettiği reçinenin fosilleşmiş hali de diyebiliriz. Fosiller bugün petrol ve kömür olarak kendilerini gösterse de bunun dışında kendilerini başka yollarla da gösterebilir. Bunun en iyi örnek ise kehribardır.
Bayburt ve çevresi bölgelerde uzun yıllar kehribar kömür ve çıra niyetine yakacak olarak kullanıldığı ortaya çıkmıştır. Kehribar bir yere gömüldüğünde küçük cisimleri kendine çekme özelliği sahip olan bir taştır. Yapılan araştırmalarda kehribarın içeriğinde fosilleşmiş canlılara da rastlanılmıştır.
Kehribarın içeriğinde oksijen, karbon, süksinik asit, hidrojen bulunmaktadır. Kehribar ısıtıldığında manyetik ve elektriksel içeriği ortaya çıkmaktadır. Kehribar yakıldığında ortaya cam kokusu verir bu sayede gerçek olup olmadığını anlayabilirsiniz. Kehribar taşı içerisinde böcek ve bitki fosilleri taşıması nedeniyle diğer taşlardan farklıdır.
Çam türünün reçinesi olan kehribar bugün süs eşyası ve takı olarak da kullanılmaktadır. Açık sarıdaN ve kırmızı arasında renkleri mevcut olup yarı saydamdır.
Kehribarın en çok bulunan yerler ise Baltık Denizi, Burma, Lübnan, Sicilya, Meksika, Romanya, Kanada, Atlantik, Dominik Cumhuriyetidir. Özellikle Baltık Denizinde çıkarılan Baltık Kehribarı en gözde ve ünlü taşlar arasındadır.
Kehribar Taşı Faydaları
İbni Sina gibi ünlü tıp bilimcilerin de şifa olarak kehribarı kullanmışlardır.
Kehribar diğer adıyla amber içerdiği asit doğal bir antibiyotik özelliğine sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve sindirim sistemine iyi gelir
2. Yüzyıldan itibaren şifalı taş olarak benimsenmiş ve kullanılmıştır.
Anadolu da yaygın olarak kullanılan amber, mürekkep imalatında da kullanılmıştır.
Yakıldığında çam kokusu veren kehribar, parfüm üretiminde de kullanılmıştır.
İlk zamanlar saflaştırılmış kehribar yağı boğmaca hastalığında kullanılmıştır.
İnsan sağlığına bir çok olumlu etkisi olan kehribarın taşından yapılan kolye boğaz enfeksiyonuna ve tiroit bezi sorunlarına engellemektedir.
Solunum yolları sorunlarından astım ve bronşit gibi problemlere iyi gelmektedir.
Ağrılar üzerinde de etkili olan kehribar taşı, romatizma ağrında olumlu etki sağladığı gözlenmiştir. Ağrıyan bölgeye bu taşı sürmek ve tutmak ağrının azalmasını sağlar.
Kehribar taşı, psikolojik açıdan da bir çok faydası bulunmaktadır. Bu taş melankolik önler. Ortamda bulunan negatif enerjiyi dağıtır ve pozitif enerjiye çevirir.
Yapılan araştırmalara göre sol bileğe takıldığında depresyonu engellediği gözlenmiştir.
Orta çağlarda sarılığı iyileşmesi için kehribar taneleri taşınırdı.
Kehribar Taşının Bebekler Üzerinde Faydaları Nelerdir?
Kehribar doğal ağrısı kesici özelliği yanında bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirir.
Sıkıntılı diş çıkarma döneminde bebeklerde ateş ve huzurluk eşlik eder. Bu dönemlerde kullanılan kehribar taşı bebeğiniz bu sorunlarını engeller ve bebeğinizin sakinleşmesini sağlar. Yine bu diş döneminde oluşan salyanın oluşmasını engeller.
Bebeğinizin enfeksiyon bulaşmasını engellemeye yardımcı olur.
Bebeğiniz için kehribar kolyesi kullanacaksanız eğer, bebeğinizin kolyesi koparma ve boğulma riskine karşı dördüncü aydan sonra kullanın ve mutlaka dikkatli olun.