Menisküs Nedir? Tedavisi ve Belirtileri Nelerdir
Menisküs Nedir? Belirtileri, Menisküs Yırtığı Nasıl Oluşur? Tedavisi ve Korunma Yolları Nelerdir? yazımızda bunlarla ilgili bilgi bulabilirsiniz.
Menisküs Nedir?
Diz eklemi uyruk (femur), bacak (tibia) ve önde olan diz kapağı (patella) kemiği olmak üzere 3 kemikten oluşmaktadır.
Dizin ani ve sert hareketler sonucunda zorlanması ve dizde meydana gelen kıkırdaklı dokunun yırtılması menisküs rahatsızlığı olarak isimlendirilir. Dizkapağının yanında kıkırdak bulunur. Bu bölge tıpta menisküs olarak isimlendirilir. Bu alan eklem yüzeyini kaplar, dize binen yükü dengeli bir şekilde iletir ve yükü hafifletir.
Menisküs Yırtılması Nasıl Oluşur?
Ağır yük altında yapılan ani hareketler menisküs yırtığına sebep olabilir. Gençlerde ve yaşlılar menisküs yırtılması oluşur ama farklı şekilde olur. Yaş ilerlemesi nedeniyle sağlamlık ve esnekliğini kaybeder bu nedenle çok çabuk yırtık oluşabilir. Yüksek olmayan bir yerden düşmek bile yırtılmasına neden olur. Gençlerde oluşan bu yırtık ise ciddi yaralanma ve kaza geçirmesi gerekir. Bunlara ek olarak ani kalkış, ağır kaldırma, dönme, düşme gibi hareketler de bu duruma sebebiyet verir. Daha çok sporcularda görülür. En çok voleybol, futbol, basketbol gibi ani ve sert hareketlerin yapıldığı spor dallarında rastlanır.
Menisküs Belirtileri
Dizde ağrı, şişlik, takılma, kitlenme, dizden gelen sesler gibi belirtiler ilk gözlemde fark edilir. Şişliğin oluşması zaman alabilir. Yırtık ani hareket ile oluşmuşsa ağrı ve şişlik bununla eş zamanlı olarak aniden ortaya çıkacaktır. Yırtılma daha uzun bir süreçte gerçekleşmişse zaman içerisinde ağrı artmaya başlayacaktır. Doktor muayenesi sırasında dizin durumunu saptamak için Mr çekimi gerçekleştirilir. Fiziki muayene sırasında ise diz dik konuma getirilmeye çalışılır. Dizin hareket kabiliyetleri gözlemlenir. Doktor gözlemleri ve Mr çekimi sonuçları ile teşhis konur ve tedavi aşamasına geçilir.
Menisküs Tedavi
Tedavi aşamasını ikiye ayırmak mümkündür.
Ameliyatsız Tedavi
Bu seçenekte buz uygulaması, ayağı yükten uzak tutma, dinlenme, bandaj gibi seçenekler uygulanır. Bunlara ek olarak hastadan diz çökmesini gerektirecek işlerden uzak durma, koltuk değneği kullanımı, ilaç kullanımı gibi isteklerde bulunulur. Tüm bu uygulamalar hastanın yaşam kalitesini koruyorsa ameliyata ihtiyaç duyulmaz.
Ameliyatlı Tedavi
ilk uygulanan yöntemler tedaviye yanıt vermezse ameliyata karar verilir. Ameliyat önce doktorun isteğiyle kan testi, MRG gibi uygulanması gereken bazı talimatlar verilir. Ameliyat hasarlı bölgeye küçük kesik atılarak yapılır. Uçlarında kameralar bulunan aletlerle kapalı ameliyat gerçekleştirilir. Hasarın boyutuna göre uygun yöntem seçilip uygulanır.
Korunma Yolları Nelerdir?
Bu rahatsızlığının temel noktası ani hareketlerdir. Günlük hayatta bazen farkında olmadan ani ve sert hareketler yapılmaktadır. Bu hareketler yapılacağı zaman kontrollü bir şekilde yapılmalıdır. Vücudu yormayan hafif ve düzenli egzersizler de menisküs sağlığını korumada etkilidir.