Sirkenin Faydaları ve Zararları
Sirkenin Faydaları Nelerdir?
Sayısız mucizesi olan sirkenin faydaları saymakla bitmemektedir. Sirkenin içerdiği mineraller, vitaminler ve yararlı asitler sayesinde insan sağlığına birçok yarar sağlamaktadır. Sirke kullanım alanları çok zengindir. Yemeklerimizde ve salatalarımızda verdiği tat, sağlığımıza verdiği yararlarla sirkeyi yaşantımızda mutlaka yer vermeliyiz..
Sirke fermantasyon yöntemiyle meydana gelen asidik bir sıvıdır. Fermantasyon sirke oluşumunda çok önemli bir etkendir. Fermantasyon ürünleri probiyotik içerdiğinde sağlığımız için bulunmaz bir nimettir. Bu nedenle fabrikasyon ürünlerde fermantasyon süresi çok az olduğundan, evde yapılan sirkeyle aynı tat, aynı kalite ve aynı derecede fayda sağlamamaktadır. Evde doğal elma sirkesi nasıl yapılır yazımızı da sirke yapımını anlatmıştık.
Sirkenin İnsan Sağlığına Faydaları
Sirkenin içerdiği mineraller, vitaminler ve yararlı asitler sayesinde insan sağlığına birçok yarar sağlamaktadır. Bakterilerle savaşan sirke, insülin direncinden, cilt hastalıklarına, kilo vermeye, hipertansiyona, kansere gibi bir çok hastalıkların tedavisinde yardımcı olmaktadır.
İnsilin Direnci
Yapılan araştırmalara göre, elma sirkesinin bedenimizde olan insülin direncini azalttığı saptanmıştır. Yemeklerden önce bir bardak suyun içine 1 veya 2 yemek kaşığı elma sirkesi koyarak bu karışımı tükenmek, tip 2 diyabet hastalarından kan şekerini dengelemesini sağlar.
Yatmadan önce tüketilen sirkede kan şekerini düşürmektedir.
Sirke fazla tüketildiğinde diyabet hastalarına zarar vermektedir. Bu nedenle 1 veya 2 yemek kaşığından fazlası tüketilmemelidir. Sirke fayda sağlaması için organik ürünlerde yapılması gerekir.
Alerji
Beyaz sirkenin rutin kullanıldığında anafilaktik gıda alerjisi olan kişilerde ani reaksiyonu azalttığı gözlenmemiştir.
Hipertansiyon
Asetik asit açısından zengin olan herhangi bir sirke çeşitli rennin ve hipertansiyon ile ilişkili rahatsızlıklarda tedavisinde yardımcı olur.
Cildimize Etkisi
Cildin esnek olmasını sağlayarak erken yaşlanmayı geciktirir. Cildin elastik olamasını, cildin yumuşak ve pH seviyesinin dengede olmasına yardımcı olur.
Kanser
Sirkenin içerdiği antioksidan etkisinde kanseri hücrelerin yok olmasında etki sağlamaktadır. Meme, prostat, akciğer, mesane, kolon kanserlerinde önlemek için pirinç sirkesi önerilmektedir. Sirke ve kanser ilişkisinin de yeteri kadar bilgi bulunmamaktadır.
Diş Hastalıkları
Sirkenin yüksek oranda antimikrobiyal içerdiğinde, ağızda oluşan bakterileri engellemektedir. Diş ve diş eti hastalıklarına iyi gelmektedir.
Saç Bakımı
Elma sirkesini, saç bakımında düzenli kullanıldığında saçlarınızın uzamasına yardımcı olur. 4 su bardağı suya, 1 çay bardağı sirkeli karıştırın. Saçlarınızı son durulama işleminde bu karışımı kullanın, saç ve saçlı derinin temizlenmesini kepek sorununa iyi gelecek ve saçlarımızda parlaklık sağlayacaktır.
Kilo Verme
Sirke metabolizmayı hızlandırmakta bu sayede kilo vermeye yardımcı olmaktadır.
Bağırsak Sağlığına Etkisi
Sirke, kötü bakterileri oluşmasını engellemesi nedeniyle sindirim sistemimize iyi gelmektedir. Sirke iyi bakterileri oluşmasına yardımcı olduğunda bağırsak rahatsızlıklarına yarar sağlamaktadır.
Sirkenin Diğer Faydaları
Sirke kolesterolün düşmesine yardımcı olur.
Gut hastalıklarına fayda sağlar.
Menopoz dönemine giren, bayanlara yarar sağlamaktadır.
Sedef hastalığına fayda sağlamaktadır.
Sinek ısırıklarına iyi gelmektedir.
Sirkeyi sebze ve meyve yıkamasında mutlaka kullanın bu sayede mikroplardan arınmış olacaktır.
Sirkenin ev temizliğine müthiş etkileri ve yararları vardır. Bu nedenle kimyasal ürünler veya pahalı ürünler yerine ev temizliğinde sirkeye mutlaka yer verin.
Sirkenin Zararları
Sirkenin fazla tüketilmesi maalesef insan sağlığına zarar vermektedir. Sirke su veya bal ile karıştırılarak tüketilmedir.
Fazla tüketildiğinde kemik erimesi hastalıklarına neden olabilir.
Gerektiğinden fazla tüketildiğinde şeker hastalıklarına olumsuz etki sağlamaktadır.
İltihaplı yaralarda kesinlikle kullanılmamalıdır.