Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Başlamalı ve Nasıl Verilmelidir

Birçok ebeveyn çocuklarda tuvalet eğitimine ne zaman başlayacağından emin olamaz. Çocuğun gündüzleri tuvaletinden rahatsız olması, bezinin geceleri kuru kalması gibi belirtiler tuvalet eğitimine başlama konusunda size bazı ipuçları verebilir. Çocuklarda tuvalet eğitimi genelde 2 yaş civarında verilir.

Tuvalet Eğitimi Ne Kadar Sürer?

Tuvalet eğitimi öğretmek çocuğa bir gecede öğretilebilecek bir görev değildir. Genellikle 3-6 ay kadar sürer, ancak bazı çocuklar için daha fazla veya daha az zaman alabilir. Çok erken başlarsanız, işlem daha uzun sürecektir. Üstelik geceleri altını ıslatmamasını sağlamak aylar hatta yıllar sürebilir. Çocuklarda tuvalet eğitimi ilk etapta 2-3 hafta kadar uygulanır. Eğer başarılı olmazsa 1 ay kadar ara verdikten sonra tekrar başlanmalıdır. Ayrıca, çocuğun tuvalet eğitimi almaya hazır olması çok önemlidir. Bu eğitim ile birlikte anne sütünü bıraktırma gibi eğitimler aynı anda verilmemelidir.

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Hakkında Bazı İpuçları

tuvalet eğitimi

  • Tuvalet eğitimi öncesinde tuvalete gitmeyi bir oyun şeklinde öğretmeye çalışın.
  •  Tuvaleti kullanma eylemini ifade etmek için “çiş”, “bok” ve “tuvalet” gibi kelimeler kullanın.
  •  Çocuğunuzdan, bebek bezinin ıslak veya kirli olduğunda size haber vermesini isteyin. Çocuğunuzun küçük veya büyük tuvaletini yapma dürtüsünü tanımayı öğrenebilmesi için bunları “Bokunu yapıyor musun? gibi sorular sorarak tanıtmaya çalışın.
  •  Çocuğunuza tuvaletteyken sizin tuvalette nasıl oturduğunuzu anlatabilirsiniz. Ayrıca nasıl yaptığınızı da açıklamalısınız. Eğer kendinden büyük kardeşi varsa örnek gösterebilirsiniz. Abla veya abin bizim gibi tuvalet sende başara bilirsin diyerek teşvik edebilirsiniz.
  •  Bir tuvalet rutini oluşturun. Örneğin, çocuğunuzun kuru bir bebek bezi ile uyandıktan sonra veya çok fazla sıvı içtikten yaklaşık 1 saat sonra tuvalet oturmasını sağlayın. Çocuğunuzu günde birkaç kez olmak üzere birkaç dakika boyunca tuvalete oturtun ve çocuğunuz isterse kalkmasına izin verin.
  • Vücudun yemekten sonra bağırsak hareketi yapma eğiliminden yararlanmak için yemeklerden sonraki 15-30 dakika arasında tuvalete oturmasını sağlayın. Bu duruma gastro-kolik refleks adı verilir.
  •  Ayrıca, birçok çocuğun günün belli bir zamanında bağırsak hareketi yapma eğilimi vardır. Bu zamanı da gözeterek çocuğunuzun tuvalete oturmasını sağlayabilirsiniz.
  •  Çocuğunuz dışkısı hakkında pis, kötü iğrenç olarak bahsetmeyin. Çocuğunuzun iğrenmesine tuvaletini tutmasına ve korkmasına yol açabilir.
  • Çocuğunuzun tuvalete her oturuşunda, çocuğunuza çeşitli çıkartma yapıştırma veya kitap okuma gibi küçük ödüller verin. Başarıları takip etmek için bir grafik tutun.
  • Kendinize mutlaka tuvalet çizelge hazırlayın.
  • Hiçbir şey olmasa bile, tuvaleti kullanma girişimlerinin hepsini övün. Ve kazaların olacağını unutmayın. çocukları cezalandırmamak, yatağını ıslattıkları zaman kızgınlık göstermemek çok önemlidir.
  •  Bebek bakıcıları, büyükanne ve büyükbaba ve büyükbabalar dahil tüm bakıcıların aynı tuvalet rutinini izlediklerinden emin olun. Böylece çocuğunuzun kafası karışmaz.
  • Bu süreçte mutlaka sabırlı ve kararlı olun. Siz ne kadar kararlı ve sabırlı olursanız çocuğunuzun bu eğitimi daha kısa sürede öğrenmesini sağlayabilirsiniz.

Genel Sorunlar

 Tuvaleti ilk defa kullanan birçok çocuk, ürkme, tiksinme, stres gibi bazı psikolojik sorunlar yaşayabilirler.

Tuvalet eğitimine başladıktan kısa bir süre sonra ara vermek çocukların bu rutine alışmasını daha da zorlaştıracaktır.

 Çocuğunuz yeterince tuvalet eğitimi almışsa ve sürekli problem yaşıyorsa, doktorunuza danışmalısınız.