Gül Hastalığı Nedir? Rozasea Tedavisi ve Belirtileri Nelerdir?

Yetişkin aknesi olarak da adlandırılan gül hastalığı rozasea yüzün çeşitli bölümlerinde şişlikler ve kızarıklık şeklinde kendisini gösteren bir tür deri hastalığının adıdır. Kızarıklıklar genellikle yüzün orta kısmından itibaren oluşmaya başlayarak çene, yanak, alın ve burun bölgesine kadar ilerleyebilir.

Gül Hastalığı Rosasea Nedir?

Çoğunlukla yüz bölgesini ilgilendiren bir hastalık olsa da bazı kişilerin sırt, kol, kulak ya da göğsünde de görülebilmektedir. Rozasea zararsız bir hastalık gibi göründüğü için ufak belirtiler genellikle göz ardı edilebilmektedir. Ancak başlarda hissedilir derecede belirtiler olmasa da ilerleyen dönemlerde kılcal damar genişlemeleri ve buna bağlı olarak da cilt yüzeyinde kırmızı kabarcıklar oluşabilir.

Hastalığın başlangıç evresinde oluşan kızarıklık ve şişliklerde bir süre sonra iyileşme görülebilir. Bunun yanında eğer kızarıklıklar ve şişliklerde azalma yoksa ve deri renginde de anormallik varsa kesinlikle bir dermatoloji uzmanına görünmek gerekir. Aksi takdirde hastalık daha da ileri seviyelere gelerek doku kayıplarına neden olabilir.

Gül Hastalığı Rosasea Belirtileri Nelerdir?

Rosasea hastalığında genellikle yüz bölgesinde kırmızı renkli ve nadiren iltihaplı minik kabarcıklar meydana gelir. Cilt yüzeyine bakıldığında kılcal damarlar gözle görülür hale gelmiştir. Bu nedenle yüz bölgesinde sürekli olarak kızarıklıklar vardır.

Rosaseanın bir üst seviyesi olan rinofima da yağ bezleri hacimce büyümeye başlayarak burun ve çene bölgesi kızarır. Bu hastalığa yakalanan kişilerin yarısından çoğundan göz tutulması problemine de rastlanmaktadır. Ayrıca konjuktivit yani gözde batma ve yanma hissiyle kendisini belli eden bir çeşit göz problemi de oluşabilir. Bu nedenle rosasea hastalığında tedavi sürecine erken başlanmazsa cilt bölgesinde olduğu kadar gözle ilgili de ciddi sağlık problemleri ortaya çıkabilir.

1. Evre 

Rosaseanın 1. evresinde hastada orta dereceli eritem ve nadiren telenjiyektazi görülmektedir. Deri dış etkenlere karşı fazlasıyla hassaslaştığı için güneş ışınları, parfüm ya da diğer kozmetik ürünlerinin kullanımından sonra ciltte yanma ve batma hissi meydana gelir.

2. Evre

Bu dönemde eritemler sürekli olarak devam eder ve telenjiyektazi sayısı artar. Özellikle kafa derisinde papül ve püstül gibi yapıların da gözlemlendiği 2. evrede folikül kaynaklı lezyonlar da oluşabilmektedir.

3. Evre

Hastalığın 3. evresinde eritem artık daha koyu bir hal alır ve sürekli görülmeye başlar. Burunda telenjiyektazi oluşur, deride inflamasyon ve sebase bez hiperplazisi nedeniyle yüzdeki derinin kalınlaşması ve kırışması gibi belirtiler ortaya çıkar. Ödem, nodül, püstül ve papül gibi yapıların da sıklıkla görüldüğü bu dönemde ayrıca erkek hastalarda rinofima gelişimi de olabilmektedir.

Gül Hastalığı Rosasea Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

Gün içerisinde kullandığınız nemlendirici, sabun, güneş kremi ya da diğer kozmetik ürünlerinin alkol ve tahriş edici özelliği bulunan maddeleri içermediğinden emin olmalısınız. Özellikle günün çok sıcak olduğu vakitlerde dışarıda bulunacaksanız güneş kreminizin 15 faktörün üzerinde olmasına dikkat etmelisiniz.

Gül Hastalığı Rosasea Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

İnsanların çoğu rosasea hastalığı hakkında yeterli düzeyde bilgi sahibi olmadığı için tanı ve tedavi aşaması gecikebilmektedir. Dermatoloji uzmanları kişinin cilt yapısı ve hastalığın boyutuna göre farklı tedavi yöntemlerine başvurdukları için tedavi sürecinde öncelik hastayı detaylı bir şekilde muayene etmektir.

Gül Hastalığı Rosasea Krem Tedavisi

Muayene işlemlerinin ardından eğer rosasea tanısı konursa doktorunuz duruma göre jel veya cilt yapısına uygun çeşitli kremler verebilmektedir. Tedavi sürecine başladığınızda ilk 3 hafta içerisinde hafif iyileşmeler olduğunu fark etmeye başlarsınız. Kortizon içerikli kremler cildinizdeki kızarıklığın azalmasına yardımcı olur. Ancak bu tür kremler dermatolog kontrolünde kullanılmalı ve 2 haftadan daha uzun süre kullanılmamalıdır.

Gül Hastalığı Rosasea Antibiyotik Tedavisi

Krem ve jel dışında uygulanabilecek bir diğer yöntem de antibiyotik alımıdır. Antibiyotik kullanımına başlandığında iyileşme süreci daha hızlı bir şekilde gelişebilmektedir. Antibiyotik tedavisinde tetrasiklinler, eritromisin ya da diğer makrolidler kullanılabilmektedir. Ayrıca hastalık belirtilerinin daha şiddetli görüldüğü vakalarda tretinoin de verilebilmektedir.

Gül Hastalığı Rosasea Lazer Tedavisi

Bunların yanında artık kalıcı hale gelmiş damar genişlemelerini yok etmek için lazer tedavisi de uygulanabilmektedir. Ayrıca katmanlı hale gelen cilt yüzeyinin düzleşmesi amacıyla elektro cerrahi ya da lazer cerrahisi yöntemi kullanılarak doku fazlalıkları alınabilir. Rosasea hastalığında tedavi sürecinin başarılı bir şekilde geçmesi için hastalıkla ilgili belirtiler görülmeye başlandığında hiç vakit kaybedilmeden muayene olunmalıdır. Bunun yanında tedavi sürecine başlandığında da hasta kesinlikle doktorunun tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmelidir.