Miyom Nedir? Neden Oluşur? Belirtiler Nelerdir?
Miyom Nedir? Neden Oluşur? Belirtiler Nelerdir? Miyom Çeşitleri Nedendir? Miyom Nasıl Tedavi Edilir? Kısırlığa Sebep Olur Mu? miyom ile ilgili öğrenmek istediğiniz bütün bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.
Kadınların korkulu rüyalarından biride bu problemidir. Her hastalıkta olduğu gibi erken tanı önemlidir. Bu nedenle herhangi bir rahatsızlığınız olmasa bile yılda bir kez Kadın Doğum muayenesinden geçilmesi gerek, ağır adet kanaması geçirmek, karın ağrısı, sık sık idrara çıkma, kabızlık, kansızlık, sırt ve bacak ağrısı gibi problemleriniz varsa eğer uzman bir Kadın Doğum hekimine mutlaka muayene olun.
Miyom Nedir?
Rahim içi ve rahim çevresinde gelişen iyi huylu tümördür. Kişide birden fazla miyomlar mevcut olabilir hatta bunun farkında bile olunmaya bilinir. Bunun nedeni ise miyomların küçük ve belirti göstermemesinden kaynaklanır.
Miyom Kimlerde ve Yüzde Kaç Oranında Görünür?
Miyomlar her dört kadında bir görünür. Genelde 30-40 yaşların miyomlar menopoz sonrası küçülürler. 40 yaşın üstünde kadınların %75 miyom mevcut olup bunun farkında bile değildir.
Miyom Belirtileri Nedenlerdir.
Bir çok bayan miyomun farkında bile olmayabilir. Miyomlar büyüklüğüne ve yerleşim yerine göre farklılık gösterir. Miyomun en sık görülen belirtisi karın, kasık ağrısı, karında dolgunluk ve basınç hissetmektir. Diğer Belirtiler ise ;
Ağır adet kanamaları
Pelvik baskı ve ağrı
İdrarını tam boşaltamama
Sık sık idrara çıkma isteği
Cinsel beraberlikte acı hissi
Kabızlık
Kansızlık
Sırt ve bacaklarda ağrı
Kısırlık
Gebeliklerde düşük oluşumu gibi belirtilerdir.
Miyom Çeşitleri Nelerdir?
Submuköz Miyomlar
Rahmin iç tabakasında oluşan, rahim boşluğuna doğru büyüyen, az rastlanan bu durum adet kanamalarının çok olmasına ve uzamasına neden olur.
Subseröz Miyomlar
Rahmin dış tabakasından kaynaklanan, dışa doğru büyüyen bu miyomlar karında ağrı ve dolgunluğa, sık sık idrara çıkma isteğine ve kabızlık neden olur.
İntramural Miyomlar
Bu miyomlar en sık rastlanılan miyom çeşididir. Rahmin orta kısmına yerleşen bu miyomlar. Adet kanaması artmasına kansızlığa neden olur. Karında ağrı ve karında dolgunluk hissi, sık sık idrara çıkma diğer belirtilerindendir.
Miyomun Nedenleri
Miyomların neden oluştuğu tam anlamıyla bilinmemektedir. Ama genetik, hormon ve diğer büyüme etkenleri mevcuttur. En önemli etken ise kadınlık hormonu yani östrojen hormonudur.
Miyomun Tedavisi
Genelde belirtileri olmayan, kişiyi rahatsız etmeyen, küçük boyutlarda ve menopoza yaklaşmış bayanlarda herhangi bir tedavi uygulanmaz.
Bunun dışında adet kanaması ağır geçen kişilerde, adetler arasında oluşan kanamalarda, miyomların büyüme artışında, kasık ağrılarında ve kısırlıklarda tedavi için miyomun durumuna göre ilaç veya cerrahi müdahale edilir.
Miyom Kısırlığa Neden Olur Mu?
Rahim içinde olunan miyomlar kısırlığa sebep olabilirler. Kısırlık nedenlerinin % 2-3 miyomlar oluşturmaktadır.