Güneş Yanığı Nedir? Nasıl Geçer? Neler İyi Gelir?

Yaz aylarının gelmesiyle insanlar yılın yorgunluğunu ve soğuk havalardan sonra sıcak havanın tadını çıkarmak için deniz, kum ve güneş olan yerleri tercih ederler. Özellikle güneş faktörü için gerekli koruma yöntemleri alınmazsa güneş yanığı ve çok ciddi cilt sorunlarına yol açar.

Güneş ışınlarının zararlı ışınlarını maruz kalmak güneş yanığına davetiye çıkarır. Bu nedenle mutlaka güneş yanığının oluşmaması için gerekli önemler alınmalıdır.

Güneş insan sağlığı ve psikolojisi için önemli yere sahiptir. Güneşin sağladığı ışık ve ısı insan psikolojisini olumlu etkilerken kapalı havalar insan psikolojisini olumsuz etkilemektedir. İnsan sağlığı için D vitamini önemli yer sahip olup, Güneş ise mükemmel bir D vitamini kaynağıdır.

Güneş Yanığı Nedir?

Cildin güneş ışınlarına kısa zaman dilimde yoğun olarak maruz kalması neticesinde meydana gelen cilt problemidir. Eğer güneşin ultraviyole ışınlarına daha uzun zaman diliminde maruz kalınması sonucunda ciltte kızarıklıklar meydana gelir. Daha da uzun süreli güneşe maruz kalınırsa ciltte su dolu baloncuklar oluşur. Birinci derece yanıkta kızarıklık şişme   ağrı 2-4 saat sonra baş gösterir. İkinci derece yanıkta ise cilt artık içi su dolu baloncuk oluşmuştur. Üçüncü derece yanıkta ise ciltte kabuk bağlama görünür.

Güneş Yanığının Nedenleri

Güneş yanığının ultraviyole ışınlarının maruz kalınması sonucunda oluşur. Ultraviyole ışınları 3 farklı çeşit ışından oluşmaktadır. UVA, UVB, UVC ışınları olarak adlandırılmakta olup, bu üç farklı ışının farklı etkileri mevcuttur.

UVA Işınları

UVA ışınlar derinin alt katmanlarına kadar etki eder. Derini elastik yapısı bozabilir ve uzun süre maruz kalınması cildin daha erken yaşlanmasına neden olur. UVA ışınları UVB ışınlarından daha az etkilidir.

UVB Işınları

UVB ışınları derinin üst kısımlarını etkiler bu nedenle fazla maruz kalındığında derinin dış yüzeyinde kızarıklık,ağrı ve şişme oluşur.

UVC Işınları

Atmosfer tarafından filtre UVC Işınları ise diğer UVA ve UVB göre daha etkisizdir.

Güneş Yanığı Etkileyen Diğer Faktörler

Kişinin cilt yapısı

Kişinin cilt rengi

Kişinin yaşı

Güneş ışığının şiddeti

Güneşte kalma süresi

Yüksek rakımlı yerler

Deniz kenarı gibi etkenler güneş yanığını etkiler

Güneş Yanığının Belirtileri Nelerdir? 

Güneş yanığının belirtileri kişiden kişiye değişmektedir. Kişinin cilt rengi önemli bir faktördür. Açık renkli kişiler, koyu renkli kişiye oranla daha fazla güneşten etkilenmekte ve belirtilerini daha fazla hissetmektedir. Belirtileri bunlardır;

Kızarıklık

Ciltte şişme ve ağrı

Ciltte gerginlik

1-2 gün sonra oluşan pullanma ve soyulma

Su dolu kabarcık

Şiddetli güneş yanığı belirtileri

Ciltte Şişme ve ödem oluşması

Ciltte sertleşme

38 derece ve üzeri yüksek ateş

Halsizlik

Susuzluk

Mide bulantısı

Baş ağrısı

Gözlerde ışığa hassasiyet

Nefes alama

Hızlı nabız

Üşüme ve titreme

Güneş Yanığı Nasıl Geçer?

Soğuk su ile banyo yapılabilir

Soğuk su ile ıslatılmış temiz bir bezle yanık olan bölgelere hafifçe günde 3-4 kere uygulanabilir.

Bol su tüketilmeli

Güneş yanığı olan deride sertleşmeler ve gerilmeler meydana gelebilir bu nedenle cildi nemlendirmek çok önemlidir.

Ciltte oluşan su dolu kabarcık patlar ise ölü deri temizlenmeli ve temizleme işleminden sonra antibiyotik kremler kullanılmalıdır.

Güneş yanığı gibi problemlerde mutlaka uzman doktordan yardım alınmalı. Uygun görülen dozda  ilaç ve krem kullanılmalıdır.

Deriye uygulanan kremler kalın bir şekilde sürülmemeli derinin hava kalması sağlanmalıdır. Derinin hava alması daha çabuk iyileşmesini sağlar.

Yanık olan bölgeye diş macunu ve yoğurt ürünler sürülmemeli. Bu gibi ürünler bakterilerin üremesine yol açabilir. Bu nedenle yanık bölgeye sürmekten sakınılmalıdır.