Kadınlar Günü Nedir? Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Kadınlar Günü Nedir? Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yıllarında neden kutlanmadı? Türkiye’de ne zamandan itibaren kutlanıyor? Nasıl Ortaya Çıktı?

 Bu değerli günde  sözlerime Robin Williams’ın bir cümlesiyle  başlamak istedim “Dünyayı kadınlar yönetiyor olsaydı hiç savaş yaşanmazdı ancak 28 günde bir derin müzakereler yaşanırdı.”sözü ile kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesinin  toplumumuza ne kadar yaralı olacağının önemini anlatmak istemiştir. Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür.

Kadınlar Günü Nedir?

İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmış bir gündür.

Kadınlar Günü Nasıl Ortaya Çıktı?

1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 120 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000’i aşkın kişi katıldı.

Kadınlar Günü Türkiye’de ne zamandan itibaren kutlanıyor.

Türkiye’de ise 8 Mart Dünya Emekçi Kadınların Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlanmıştır.

Kadınlar Günü  Önerisi Ne Zaman Kabul Edildi?

26-27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale  bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın “Internationaler Frauentag” olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oy birliğiyle kabul edildi.

Birinci ve İkinci Dünya Savaşı Yıllarında  Neden Kutlanmadı?

Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında sosyalizmin yayılmasından çekinen bazı ülkelerde anılması yasaklandı. 1960’lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleşen çeşitli gösterilerde anılmaya başlanmasıyla Batı Bloku ülkelerinde daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etti.

Varmısınız …!bugün kadınlara bir çiçek alalım onu da yapamaz isek eğer bir güzel sözle gönül alalım!   Değerli sanatcımız Neşet Ertaş’ı buradan rahmetle anıyorum ‘Kadınlar insandır, biz insanoğlu’sözü ile kadınların hayatımızdaki önemini bir kez daha vurgulamıştır.Dünya Kadınlar Günü”nüz kutlu olsun.  Kadınlar olmasaydı dünyadaki hiçbir şeyin önemi kalmazdı. En kıymetli varlık olan kadınların günü kutlu olsun.