Tüylenen Giysiler İçin Neler Yapılması Gerekir

Yeni aldığımız kıyafet daha yıkanmadan veya ilk yıkamadan sonra tüylenme yapması, giysiye verdiğimiz paranın boşa harcama düşüncesine, yeni kıyafetinizin eski yıpranmış görünmesi maalesef sinirlerimizi bozabilir. Tüylenme olasılığı olan kıyafetleri alırken örneğin kazak gibi eşyaları mutlaka kalitesine, iplik yapısına veya etiketinde bulunan bilgileri okunmalıdır. Bu gibi ürünleri kullanırken ve yıkama yöntemi dikkat edilirse tüylenme oluşumunun büyük bölümünün önüne geçmiş oluruz.

Giysilerinizi Zarar Vermeden Yıkamak için tıklayın

Kıyafetlerde Tüylenme Neden Olur

Sık sık karşı karşıya kaldığımız bu durum kıyafetlerimizin yıpranması nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Kıyafetlerin sürtünme etkisiyle yeni alınan kıyafet daha yıkanmadan veya ilk yıkamadan sonra tüylenme olabilir. Sürtünme sonucunda tüylenen yerler genelde dirsek, çanta taşırken temas ettiği bölge ve pantolon ağı gibi kısımlar genelde daha çok sürtünme ve temas etkisiyle tüylenme olmaktadır. Tüylenen giysiler için neler yapılır bunları bilmek bu sorunun çözülmesine yardımcı olur.

giysilerde-tuylenme-nasil-giderilir

Kıyafetlerde Tüylenme Nasıl Gider

Kıyafetlerinizin kumaş özelliğine göre hareket edin.

Tüylenmeye meyil ürünlerinizi çamaşır makinesine atmamayı tercih edin. Kuru temizlemeye verilmelidir.

Eğer kıyafetinizi çamaşır makinesinde yıkayacaksanız, makinenizi çok doldurmayın çok doluluk oranı fazla kıyafet olması nedeniyle sürtünme daha fazla olacaktır.

Bir diğer etken ise çamaşır makinesine az deterjan koymayın, az deterjan kayganlığı azaltacağından daha fazla sürtünme oluşur.

Tüylenen kıyafetlerle tüylenmeyen kıyafetleri bir arada yıkama işlemi yapmayın.

Kışlık giydiğimiz mont ve kabanlar, giysilerde tüylenme yapacağından içinde kaygan astarlı olanlardan tercih edilmeli ve astarlı kısmı dışa gelecek şekilde çamaşır makinesinde yıkanmalıdır.

Giysilerimizde tüylerden kurtulmak için jilet yöntemini kullanabiliriz. Jilet yönetimi kullanırken dikkat olmamızda yarar var elimize ve kıyafetimize zarar verebiliriz. Tüy oluşan kıyafeti düz bir zemine serin ve jileti eğik şekilde tutarak yavaş yavaş sürerek tüyleri alın.

Diğer bir alternatif ise koli bandı yöntemi koli bandı tüylenmeye ve tiftiklenme başlamadan yapılmalı ve tüylenme ve tiftiklenme olan kıyafetler koli bandı ile işlem yapmak zor. Yünlü ürünlerde bu yöntem daha tercih edilir.

Jilet ve koli bandı yöntemi haricinde tüylerden kurtulmak için tüyleri temizleme aletleri mevcut olup silindir şeklinde üstünde yapışkan kağıt olan alet yardımıyla tüylü kıyafetlerinizden kurtulabilirsiniz.