Bebeklerde Uyku Düzeni ve Döngüsü
Bebeklerimiz dünyaya geldiği andan itibaren uykuya ihtiyaç duyarlar. Büyüklerimiz derler ya “uyuyarak büyüyecek” bebeklerimizin beyinsel ve fiziksel gelişimi için uyku çok önemlidir. Bu nedenle uyku hakkında Bebeklerde Uyku Düzeni ve Uyku Döngüsü yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Uyku Döngüsü Nedir?
Bebeklerde ve Yetişkinlerde Uyku Döngüsü Nasıl Olur ve Arasındaki Farklar Nelerdir?
Uyku ömrümüzün neredeyse yarısını kapsar çünkü insan oğlu uyumaya ihtiyaç duyar. İnsan en iyi uyuyarak vücudunu dinlendirir.
Uyku iki çeşit döngüden oluşur.
1. Non REM: Yavaş uyku diyebiliriz ve non REM hızlı olmayan göz hareketleri anlamında olup derin uykudur. Gün içinde yorulan bedenimizi onarma sağlar.
2. REM Uyku Döngüsü: Uyku hafif uykudur. Bu uyku döngüsü beyin akvitelerine uyanıklığa yakın olduğu döngüdür. Uykudan uyanır gibi oluruz tekrar uykuya dalarız. Vücut geçici felç durumundadır. Yetişkin insan bu iki uyku döngüsü arasında gider gelir.
Bebeklerde Uyku Döngüsü Nasıl Olur ?
Yetişkinlere göre bebeklerin uyku döngüsü farklıdır. Bebeklerin derin uykusu 45 dakika, yani yetişkinlerden çok daha kısa, REM kısmı ise yetişkinlerden çok daha uzundur. Uykularının büyük bölümünü hafif uykuyla geçirir miniklerimiz. Hafif uyku deyip geçmeyelim bu uyku bebeklerimizin hayatta kalmaları için çok önemlidir.
Çünkü hafif uykuda ara ara uyanarak ağlayarak bizimle iletişime geçerler. Sizden isteklerini belli ederler. bezini değiştiririz, karnını doyururuz. Bebekleriniz uyurken başında bekleyin hemen uykunun REM kısmına geçtiklerini görürsünüz.
Benim çocuğum uyku sevmiyor der bazı anneler akşam 24:00’de yatıyor sabah 6 dedi mi kalkıyor. Bu sözün hem doğru hem de yanlış yanları var. Çocuğunuz erken kalkıyorsa bu uykuyu sevmediğini göstermez. 1,5 yaşındaki bir çocuk günde 12-14 saat uyuyabilir.
Ama 8 -7 saat uyuması normal değildir tabi ki bu durumu çocuğunuz böyle istiyor diye ona bırakmamalıyız. Bu sorunun çok basit bir nedeni vardır. Çocuğunuz uykuya dalmayı yada uykuda kalmayı bilmemektedir. Nasıl çocuğa bir gün tuvalet eğitimini öğreteceğimiz gibi uyku alışkanlığı da edindirmeliyiz.
Bebeklerde ve Çocuklarda Uyku Düzeni Nasıl Sağlanır.
Bebeklerin Uykuya Rahat Dalması İçin Kurallar
Bebeklere ve çocuklara uyumayı öğretmek mümkün olmaktan ziyade öğretmek gereklidir. Düzenli uyku çocuğumuzun beyinsel ve fiziksel gelişimi için çok önemlidir. Çocukların uyanmasının en önemli nedeni REM(hafif) uykusunu atlatamamalarıdır.
Hiç kimse bu bilgiyle doğmadı. Zamanla bu hafifçe uyandığımız bu kısımları atlatıp geri uykumuza dönmeyi öğreniyoruz. Eğer bir bebeğe veya çocuğa bu konuda yardım edersen daha çabuk öğrenirler. Bebeğiniz uyurken meme emmeye, sallamaya birlikte uyumaya alışmışsa kendi kendine uyumayı öğrenmesi zaman alabilir.
İlk aylar bebeğinizi sallayarak uyutabilirsiniz. 4 aydan sonra sallanmadan uykuya geçmesine yardımcı olun.
Çocuklarınızı mümkün olduğu sürece aynı saate uyutmaya özen gösterin.
Uykuya geçmesine yardımcı olmak için ılık bir banyo yaptırın.
Mümkünse çocuğunuzu dışarı çıkartın temiz hava alsın biraz oynasın enerjisini boşaltsın eve gelince uyku saati yaklaştıysa hafif yemek yedirin bakın nasıl rahat uyuyor
Bebeğinizin uyuyacağı oda ne tam aydınlık ne tam karanlık olsun.
Çocuğunuz, saç kurutma makinesinin sesi, süpürge sesine evde oluşan seslere doğmadan önce anne karnında alışkın olduğu için yadırgamaz ama yinede hassas uykuya sahip bebeklerde daha sesiz ortamlarda uyumasını sağlanmalı.
Bebekle aynı odada uyumak bebeğe her anne sesini duydukça güven duygusu verir. ÇOCUKTA UYKU EĞİTİMİ KONUMUZUN EN TEMEL NOKTASI HER ANNENİN kendi çocuğunu iyi tanıması çünkü çocuklar farklılık gösterir .